Închide

Lasă în poștă câte o scrisoare pentru 200 de locatari în Mănăștur, fiecare semnată de mână. Ce le cere să facă

ActualitateTop News by Mihai Prodan - apr. 13, 2015 0 1277

O clujeancă a lăsat în poștă, semnate de mână, nu mai puțin de 200 de scrisori locatarilor unui bloc gigantic din Mănăștur, ca să-i îndemne să elimine bariera ce blochează accesul de-a lungul canalului Morii către Parcul Rozelor.

Ioana Rus are 36 de ani și locuiește pe strada Arinilor; azi le-a lăsat în poștă tuturor celor 200 de locatari ai Blocului Semilună de pe strada Plopilor câte o scrisoare. „Am resimţit atât de profund neospitalitatea, respingerea acestor vecini, încât nu am putut să cred că aceasta a fost intenţia vreunuia dintre ei când a fost de acord cu instalarea acelei porţi şi a acelei bariere. De aceea le-am scris, şi am semnat de mână peste 200 de scrisori, pentru ca fiecare să devină conştient de cât de rău se poate simţi un om care ajunge în curte la ei cu cele mai bune intenţii. Sper ca fiecare membru al asociaţiei de proprietari să pună presiune pe conducerea propriei asociaţii în vederea revenirii la normalitate”, a spus ea.

Ioana Rus face parte din grupul informal Societatea Organizată Sustenabil (SOS), din care face parte și cunoscutul protestatar Adrian Dohotaru, cel care a protestat și el, la rândul lui, față de amplasarea barierei de-a lungul canalului Morii.

Să mai spunem, cu titlul de anecdotă, că scrisoarea e datată cu data de mâine, 14 aprilie.

Iată conținutul scrisorii:

Cluj-Napoca, 14 aprilie 2015

Scrisoare deschisă

Stimaţi vecini de pe Plopilor 68,

Mă numesc Ioana, am 36 de ani şi locuiesc un pic mai sus, pe Arinilor. Am o muncă de birou sedentară, ca mulţi dintre dumneavoastră, şi profit de orice ocazie pentru a face câţiva paşi pe jos. Unii vecini şi poate unii dintre dumneavoastră alergaţi şi mergeţi cu bicicleta, că aşa se recomandă pentru un stil de viaţă sănătos în zilele noastre. Iar mersul pe jos, alergatul şi mersul cu bicicleta sunt cu atât mai eficiente şi sănătoase cu cât le practicăm în aer curat, în spaţii verzi, naturale.
În acest sens am încercat eu să mă întorc din Plopilor pe jos, de-a lungul Canalului Morii şi al Parcului Rozelor acasă, pe Arinilor. Am ajuns la bariera dumneavoastră şi mă gândeam ce bine că de aici încolo nu voi mai vedea maşini. Portarul conştiincios însă mă întreabă unde merg şi mă avertizează că nu pot trece spre parc. Atunci am văzut şi gardul cu un picior în Canalul Morii. Mi-l aduceam aminte de acum un an şi ceva, când parcă nişte căţărători reuşiseră să-l escaladeze… mă gândeam că l-au şi dărâmat. Dar mi-am dat seama că nu e glumă, că oricâte bune intenţii aş avea, nu pot trece. Eram în curte la dumneavoastră şi nu eram bine-venită.
Nu am înţeles cum de curtea dumneavoastră este în drum, dar nici nu am nevoie să înţeleg. Orice bun vecin îţi lasă loc să treci pe lângă proprietatea lui, ca să o poţi admira mai bine şi ca să nu o încalci. Or dumneavoastră primiţi omu’ direct în curte ca să îl daţi apoi afară spunându-i că dacă tot are chef de umblat pe jos, de alergat sau de mers cu bicicleta, îi va face mai bine la sănătate un ocol pe şosea. Sau poate mai bine şi mai puţin supărător ar fi să îmi iau aparate şi să fac mişcare în casă, să nu mai am de-a face cu vecinii.
Stimaţi vecini, aş vrea să îmi fiţi dragi, să trec cu bucurie pe lângă proprietatea dumneavoastră şi să admir cât de gospodari sunteţi. Aş vrea să scriem împreună la Primărie să amenajeze Canalul Morii ca să ne fie la toţi drag să trecem pe lângă el. Aş vrea să ne întâlnim în parc, de-a lungul Someşului şi să ne salutăm şi să ne zâmbim.
Nu trăim în ghetouri să ne fie frică unii de alţii. Nu încă şi nu dacă încetăm să ne izolăm în modul în care o faceţi dumneavoastră. Din fericire vandalismul în Cluj nu e la cote alarmante, iar pe un răufăcător nu îl opreşte o barieră şi un gard, altfel le-am avea mai mulţi pe la blocuri.
Aşa că nu înţeleg, stimaţi vecini, de ce ne respingeţi fără drept de apel.
Probabil sunteţi nedreptăţiţi de Primărie, probabil v-aţi făcut drumul singuri, probabil trebuie să suportaţi mizeria din Canalul Morii. Poate nu aţi fost doriţi aici, în acest parc, dar iată că sunteţi aici, mai este şi o parte din parc, mai este şi canalul şi suntem şi noi, vecinii. Faceţi un pas înainte şi permiteţi-ne accesul spre Parcul Rozelor în numele unei bune vecinătăţi, în numele respectului faţă de concetăţeni şi al nevoii de natură.

Numai bine şi să ne vedem prin parc, că a venit primăvara! Poate facem şi un concurs de cel mai frumos amenajat spaţiu verde!

Ioana Rus
Grupul de iniţiativă S.O.S. (Societate Organizată Sustenabil)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.