Închide

Istoria Clujului, volumul 3, se lansează săptămâna viitoare

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 07, 2017 0 555

Al treilea volum cu povești despre istoria orașului Cluj-Napoca din seria „Vechiul Cluj” se lansează săptămâna viitoare.

Volumul e publicat de editura Școala Ardeleană și cuprinde texte semnate de istorici sau jurnaliști – Mihai Armanca, Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, Ioan Ciorca, Dan Clinci, Horațiu Damian, Tiberiu Fărcaş, Mihai-Florin Hasan, Laszlo Alexandru, Vasile Lechinţan, Lukács József, Cosmin Ghiurco, Gabi Rusu, Tudor Salagean și Bogdan Stanciu.

No automatic alt text available.Al treilea volum din serie vorbește între altele despre generalul Giorgio Basta, cel din ordinul căruia a fost ucis Mihai Viteazul, ultima luptă a principelui Gheorghe Rákóczi al II-lea între Florești și Gilău, în 1660, o scurtă istorie a Mănășturului, o trecere în revistă a realizărilor antreprenorului Dávid Sebestyén care a ridicat mare parte din clădirile din centrul orașului, principalele teme ale presei maghiare din Cluj în vara anului 1914, vizita la Cluj a ultimului împărat din dinastia Habsburg, relatarea cronologică a participării Clujului la unirea din 1918 sau despre reclamele din presa interbelică a Clujului.

Lansarea are loc în clubul Londoner din piața Muzeului, în 15 noiembrie la ora 18. „Iar de la 17, tot în Londoner, lansăm prima parte din traducerea „Istoriei Clujului” scrisă de Jakab Elek, în traducerea lui Varga Attila. Lucrarea originală are trei volume a câte 1.000 de pagini, a apărut inițial între anii 1870 și 1888 și vizează o perioadă foarte lungă de timp, de la fondarea orașului de pe Someș și până în secolul al XIX-lea. Aceasta nu a fost până acum tradusă în limba română”, explică organizatorul Victor Salcă. Deocamdată au fost traduse doar 200 de pagini, „nu e ușor să traduci din maghiara secolului XIX în româna secolului XXI”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu