Închide

VIDEO Fost ministru de Externe vorbește la Cluj despre narcisismul pe Facebook. Ce scrie: „Ce film prost ruleaza… Altul n-avem ?”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 25, 2015 0 415

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi, care își lansează azi la Cluj cartea despre rețeaua de socializare Facebook, caracterizează platforma ce a adunat până acum 1,5 miliarde de utilizatori: e ca o prispă pe care țăranii stăteau și urmăreau ce se întâmplă pe uliță. L-am întrebat de ce își pune selfie-uri banale pe Facebook, având în vedere că însuși titlul volumului vorbește despre narcisismul utilizatorilor.

Teodor Baconschi își lansează după-masă la editura Humanitas din Cluj volumul „Facebook, fabrica de narcisism”, dar până atunci a vorbit cu studenții la jurnalism, într-un seminar de o oră. E mulțumit de cum s-a vândut până acum cartea: „Ieri editura m-a informat că primul tiraj s-a epuizat în nici etrei săptămâni și vor face un al doilea tiraj. Venind cu avionul spre Cluj alături de mine mă tot cercetează un domn cam de vârsta mea. Mi-am dat seama că mă știe și mă așteptam să spună ceva. „Sunteți domnul Baconschi, chiar săptămâna trecută am terminat de citit cartea dvs. Era un importator de echipamente medicale, la 50 de ani. Am fost deosebit de încântat”.


Baconschi vorbește în cartea sa despre narcisism, dar profilul său de Facebook abundă în selfie-uri banale. L-am întrebat de ce postează cineva selfie-uri, mai ales cele în care persoana apare, simplu, în fața calculatorului. „Cei care postează frecvent și care și-au format un public și pe Facebook, că există niște mii de oameni care urmăresc postările, exact singurătatea pe care o constați – „singurătatea împreună” am numit-o eu – te face să simți nevoia să spui că sunt aici, nu e doar o instanță impersonală care produce aforisme și reflexii despre existență, și atunci repersonalizezi dialogul, care de multe ori e descărnat, abstract, digital, doar prin mijlocirea acestei oglinzi electronice”.

Cartea lui Baconschi e prezentată la Cluj de omul politic Adrian Papahagi. „Dacă vă gândiți că în carte veți găsi încă o analiză plicticoasă despre presă și Facebook, vă înșelați total. Veți găsi în acest eseu splendid, care se citește pe nerăsuflate, e o critică extrem de profundă, nu doar psihologică și antropologică, o analiză a lumii post moderne. Volumul e admirabil, e un volum de antropologie culturală. Teodor Baconschi vede fenomenul Facebook ca un fenomen de telescopare a sinelui. E o fabrică nu doar de narcisism, ci și de exhibiționism, voyeurism.E o tribună, o poiană a lui Iocan, o prispă în care stăm ca țăranii români pe vremuri și vedem perindându-se pe ulița noastră virtuală nu doar satul nostru, țața Leana cu Joiana, ci tot universul, din California în New York. Tot timpul ai ce face și ești părtaș la marele spectacol al lumii, care e și un teatru al vanității. Îți dai seama de irelevanța ta: fiecare suntem mica noastră agenție de presă, îți publici de la ideile imortale până la fotografia pisicii favorite, încât suntem protagoniști, dar dacă devenim mai introspectivi, cum e Baconschi, e și un instrument de smerenie, ne dăm seama cât suntem de irelevanți. Cartea propune și o soluție: discernământul, revenirea la demnitatea umană, e antidotul la partea rea a Facebook, care altminteri poate fi o sculă foarte bună de autopromovare”.

Prezentăm mai jos câteva dintre cele mai recente postări ale lui Baconschi, pe Facebook:

  • Ce film prost ruleaza… Altul n-avem ?
  • Am ajuns la Cluj… Si dna PR de la Humanitas imi scrie ca tocmai s-a aprobat un nou tiraj al cartii mele ! Am cei mai faini cititori…
  • Cu un mic bagaj (cultural) ii dau drumul spre Cluj, nevazut, necunoscut…  🙂
  • Ochiometric, FB reflecta o masiva diminuare a telespectatorilor de talk-show-uri politice. Fericiti toti cei care au inteles (in sfarsit) ca aceste emisiuni sunt – hai sa fiu elegant – inutile…
  • Nu mai are critica de film un D.I. Suchianu. S-a prăpădit și Alex Leo Șerban. Ce urmează ?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu