Închide

Cum vrea primăria să reducă factura orașului pentru „tuns iarba”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 25, 2015 0 303

Peste 1,5 hectare de zone verzi din oraș vor fi dotate începând din 2015 cu sisteme de irigații. Pe listă sunt mai multe sensuri giratorii și scuaruri din zona centrală dar și de la intrările în oraș. Investițiile sunt estimate doar pe partea de execuție la aproximativ 300.000 lei și urmează să fie excutate în termen de 6 luni, după ce primăria va atribui licitația. Strategia de introducere a sistemelor de irigații în zonele verzi din oraș face parte din planurile anunțate de administrația locală anul trecut potrivit cărora astfel de sisteme de irigații ar reduce costurile de întreținere a zonelor verzi la jumătate.

Întreţinerea spaţiilor verzi din Cluj-Napoca presupune costuri de peste 200.000 de euro pe lună, potrivit datelor furnizate de primărie. De contract se ocupă societatea Rosal, iar contractul expiră în 2015. Anul trecut, administrația locală a anunțat că are în vedere reducerea cheltuielilor la capitolul spaţii verzi. Prin campania adresată companiilor clujene de a adopta și întreține zone verzi din oraș, dar și prin introducerea unor sisteme de irigații.

Un prim lot de spații verzi de peste 1,5 hectare urmeză să intre în lucru anul acesta, dacă totul va merge bine la licitația pe care primăria o va lansa pentru dotarea acestora cu sisteme de irigații. Investiția de amenajare este evaluată la aproximativ 300.000 lei, potrivit indicatorii tehnico-economici aprobați la ultima ședință a Consiliul Local din 2014. Anul trecut, primăria a contractat o firmă, Eco Garden Constrcut prin licitație care a fost consultantul tehnic pentru pregătirea respectivelor investiții.

Pe listă sunt banda centrală și sensul giratoriu de pe Calea Turzii, sensurile giratorii din Zorilor, nodul Omega, zona de trandafiri din Mărăști, zona verde din jurul Teatrului Național, zona verde de la parkingul primăriei de pe Moților și cea de la parkingul Minerva, zona verde din fața Prefecturii Cluj, zona verde de la podul Ira dar și cea de la monumentul Glorie Ostașului Român. După aprobarea bugetului, administrația locală și-a anunțat intenția de a scote la licitație partea de execuție a rsistemelor de irigații.

„Mai mult de jumătate din spaţiul verde al oraşului se află în proprietate privată. Noi facem eforturi să creăm noi parcuri şi zone de agrement, dar şi să schimbăm politica în ceea ce priveşte fondurile mobilizate pentru întreţinerea acestora. Avem în plan mici investiţii în centru, de exemplu în parcul I.L Caragiale unde se intenţionează introducerea unui sistem de irigare a spaţiului verde, dar şi în cartiere pentru ca pe viitor să plătim doar jumătate din sumă pentru firma care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi din oraş. Fondurile astfel economiste vor merge spre investiţii în parcuri”, explicau reprezentanți ai Serviciului Spaţii Verzi al Primăriei.

Din 2013, administraţia a mizat pe fonduri private pentru a amenaja verdele din oraş – a iniţiat un proiect privind adopţia de spaţii verzi de către companii private şi amenajarea lor pe banii acestora. Aşa s-au amenajat mai multe sensuri giratorii şi scuaruri din oraş. Unele dintre ele chiar au fost dotate cu astfel de sisteme de irigații. De asemenea, administraţia a pus condiţii investorilor privaţi la autorizarea unor noi proiecte în oraş şi aşa a rezultat zona de promenadă de pe malul lacului din Gheogheni amenajată pe bani privaţi sau un parc în Bună Ziua pe 1.000 de mp.

Sursa foto: funny-quotes.picphotos.net 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.