Închide

Cum plănuiesc să guverneze Clujul, după alegerile din 5 iunie. Cine rămâne pe lista aleșilor locali

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - mai 27, 2016 0 569

Ultimul sondaj realizat de IRES spune că municipiul Cluj Napoca ar urma să fie condus de PNL, după alegerile din 5 iunie. Concret, PNL poate scoate un procent 45% din voturi. La final (după ce se vor redistribui și voturilor partidelor care nu vor trece de pragul de 5%), PNL ar urma să se aleagă  cu aproximativ 14 mandate în Consiliul Local, din totalul de 26. Dacă și UDMR va scote cele 4-5 mandate cu care ne-a obișnuit deja, Boc își va putea asigura o majoritat fermă la masa forului deliberativ local. PSD are de asemenea ocazia să se impună cu un scor foarte bun, având în vedere alianța pe care o are atât cu ALDE cât și cu UNPR. Proaspăta echipă de consilieri cu care PSD va intra la masa forului deliberativ pare că-i va face viața grea edilului Emil Boc, dacă acesta va câștiga, într-adevăr, Primăria. De altfel, candidații PSD la Consiliul Local au început de pe acum să arate că sunt comunicativi și combativi, dar și că au propuneri de proiecte pentru dezvoltarea Clujului.

Cine pleacă din Consiliul Local

Negocierile din PNL privind nominalizarea candidaților pentru Consiliul Local au stârnit destule discuții și neplăceri printre aspirantii la un loc eligibil, având în vedere procesul greoi de comasare dintre taberele PNL si PD (rezultat în urma fuziunii celor două formațiuni politice). Inițial, înțelegerea era ca ambele partide să-și desemneze câte un candidat pentru fiecare loc din Consiliul Local, însă primarul Emil Boc s-a impus cu un număr mai mare. Oricum, chiar și așa au rămas supărări, în special printre unele doamne din vechiul PD, care nu au putut accepta că se vor alege cu locuri neeligibile. Interesant este, însă, că primele două locuri eligible, pe lista de consilieri locali, sunt ocupate chiar de primarul Emil Boc și de senatorul Alin Tișe (candidatul la șefia Consiliului Județean). Cei doi au considerat că se impune să apară pe lista consilierilor locali pentru a atrage cât  mai multe voturi. Aceleași surse mai spun că de pe lista de consilieri va dispărea Ionică Pop. Cu state vechi în forul adinistrației locale, Ionică Pop a fost din nou impus pe un loc eligibil, pentru că ar fi susținut de cultul penticostal, care le poate aduce liberalilor un număr însemnat de voturi. Se preconizează, însă, că Pop, care are peste 70 de ani, ar dori să se retragă. Actualul viceprimar, Gheorghe Șurubaru, care de asemnea ocupă o poziție eligibilă pe lista PNL de consilieri, are și el alte planuri – spun aceleași surse. Primarul Emil Boc ar vrea să scoată la bătaie poziția de City-manager,  iar Șurubaru este vizat să o ocupe.

Cum s-au împărțit locurile în Consiliul Local (potrivit Hotnews.ro)

Din partea PNL (fără Emil Boc și Alin Tișe)

Florin Stamatian – 64 de ani, medic ginecolog de profesie, cu state vechi in PD, fost consilier local, fost prefect al Clujului, recunoscut pentru jovialitatea sa, fara sa fi excelat in vreun fel in administratia locala, a ramas un apropiat al liderilor Emil Boc si Daniel Buda. Reactivat in noul PNL, Stamatian ocupa prima pozitie pe lista consilierilor locali. Surese din partid spun ca acesta ar tinti, de fapt, la alegerile din toamna, un mandat de deputat.

Dan Tarcea – 38 de ani, om de afaceri, co-presedintele PNL Cluj, vine din vechea tabără a liberalilor. El ar urma să-l secondeze pe Emil Boc, din pozitia de viceprimar, potrivit informatiilor din interiorul partidului. De altfel, Tarcea pare că si-a luat foarte în serios rolul de „locotenent”, având în vedere că în această campanie electorală n-a fost zi să nu-l însotească pe Emil Boc pe străzile Clujului.

Radu Moisn – 34 de ani, avocat de profesie. A fost viceprimar în mandatul PD-ilistului Sorin Apostu (primarul condamnat la închiosare, pentru acte de coruptie). Moisin se numără printre protejatii lui Emil Boc, aflându-se la cel de-al doilea mandat de consilier local.

Ovidiu Florian – 49 de ani, inginer de pofesie. Face parte din tabăra vechiului PNL. Se află la al doilea mandat de consilier, iar despre el s-a scris în presa locală că îsi manifestă votul în forul local, în functie de interesele imobiliare pe care le-ar avea.

Gheorghe Șurubaru – 53 de ani, viceprimar. Nu iese prin nimic în evidentă, desi Emil Boc i-a delegat o bună parte din sarcinile administrative de la nivelul Primăriei. La început de mandat, Șurubaru a fost implicat într-un proces de incompatibilitate, pentru că nu a demisionat în timp util din functia de administrator, detinută la o firmă privată. A câstigat însă procesul cu ANI, iar acum se pregăteste de un nou mandat de consilier. Surse din partid spun că Emil Boc îl pregăteste, de fapt, pe Șurubaru, pentru functia de city-manager al Clujului.

Florin Gliga – 40 de ani, contabil de profesie. Este din tabăra lui Emil Boc. Pe linie politică, Gliga n-a iesit prea mult în evidentă. S-a remarcat, în schimb, cu prilejul scandalului devalizării bugetului societătii de stat Clujana (fabrică de încăltăminte), când doi directori (fosti membri PD), au fost acuzati că și-au însușit sume din bugetul societătii. Gliga era pe atunci membru în CA-ul societătii Clujana.

Giacomo Dreoni – 57 de ani, consilier local, apropiatul co-presedintelui PNL, senatorul Marius Nicoară. De altfel, Dreoni ocupă un post de consultant si în biroul senatorial. A pornit cu pretentii în politica locală, dar nu s-a remarcat prin absolut nimic. Pentru că si-a pierdut afacerile la Cluj, s-a ales cu o sinecură în cadrul Aeroportului clujean.

Constantin Tomos – 54 de ani, inginer de profesie, este la al doilea mandat de consilier local. Este un apropiat al lui Emil Boc, iar pana in prezent nu s-a remarcat prin nici un proiect administrativ.

Ionică Pop – 70 de ani, fizician de profesie, in anii trecuti se remarca drept cel mai guraliv dintre consilierii locali. A migrat de la PRM la PD. Fiind sustinut de cultul penticostal, Pop a fost mereu pastrat de democrati, pe un loc eligibil in Consiliul Local. Surse din PNL spun ca strategia este ca Pop sa atraga voturile neoprotestantilor, urmand ca dupa alegerile din 5 iunie sa renunte, totusi, la mandatul sau, in favoarea unui tanar liberal.

Sabin Sărmas – 31 de ani, inginer IT, antreprenor. Este parte din tabara liberala, fiind secretarul organizatiei municipale de partid. Vine din garda tinerilor politicieni care nu au mai detinut mandate in Consiliul Local. In aceasta campanie s-a miscat foarte mult in jurul primarului Emil Boc.

Radu Constantea – 33 de ani, politolog de profesie. Despre el nu se cunosc foarte multe date: loc de munca, experienta profesionala etc. Se stie in schimb ca este fiul medicului care conduce spitalul municipal Clujana. Este sustinut de primarul Emil Boc, acesta expunandu-l in spatiul public ori de cate ori are ocazia. In realitate, Constantea nu s-a remarcat prin absolut nimic, desi este consilier local din 2012.

Gabriela Moldovan – 29 de ani, psiholog de profesie, are un job in cadrul Directiei de Asistenta Sociala. Provine din garda liberalilor.

Radu Ratiu – 33 de ani, consilier local si directorul societatii care administreaza stadionul „Cluj Arena”. Acesta vine din garda tanara a PDL, fiind un apropiat al senatorului Alin Tise (candidatul PNL la sefia Consiliului Judetean).

Loredana Pop – 35 de ani, avocat de profesie si consilier local, totodata. Aceasta a vine din garda PD, numarandu-se printre apropiatii actualului co-presedinte al PNL, Daniel Buda (eurparlamentar).

Rares Ferdean – 35 de ani, antreprenor. Este parte din tabara vechilor liberali, mai exact un apropiat al fostului presedinte al Consiliului Judetean, Horea Uioreanu, arestat pentru fapte de coruptie. Ferdean vede Consiliul Local ca pe o rampa de afaceri, cel putin asta reiese din declaratiile date in presa locala. De parca n-ar fi auzit despre incompatibilitate sau despre conflict de interese, Ferdean a sustinut ca si-ar dori sa devina un intermediar pentru oamenii de afaceri care vor veni sa calce pragul Primariei.

Bashar Molhem
– 24 de ani, cel mai tanar candidat de pe lista candidatilor. Cetătean român, de origine siriana, Molhem a crescut în Cluj Napoca. În prezent este student, dar totodată e implicat si în afacerile pe care le desfăsoară familia sa, în sectorul de alimentatie publică si imobiliare. Bashar Molhem a beneficiat din plin de sprijinul senatorului Marius Nicoara pentru a ajunge pe lista consilierilor locali.

Din partea PSD (în alinață cu ALDE și UNPR) Oamenii tineri propuși de Aurelia Cristea au fost păstrați pe locuri eligibile

Dan Morar – 36 de ani, economist de profesie, conduce o filiala de banca. Este consilier local si in prezent. Este considerat unul dintre apropiatii Aureliei Cristea. Pe subiecte legate de regiile locale, a mai avut uneori interventii la masa forului deliberativ, insa nu s-a remarcat niciodata cu o propunere administrativa.

Horia Nasra – 31 de ani, absolvent de Istorie si Antropolgie, este purtatorul de cuvant al PSD Cluj. Incet, devine principala voce din opozitie, pentru ca nu se sfieste sa scrie sau sa ia pozitie legat de actiunile lui Emil Boc. Nonconformist de felul său, a afirmat public că respecta toate religiile, dar ca este ateu. Tatăl său este sirian de origine, fapt care explică, cel mai probabil, vastele sale cunostinte despre conflictul din Siria, precum si despre tensiunile politice si religioase din Orientul Mijlociu.

Corina Croitoru – 29 de ani, a fost propusa de Aurelia Cristea pe lista de consilieri locali. Este profesor de limba romana la un liceu prestigios din Cluj Napoca si de asemenea este asistent cercetator la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Babes Bolyai.

Adrian Muresan – 34 de ani, antreprenor, consilier local. Propus pentru un nou mandat de grupul ALDE. Muresan nu s-a remarcat prin absolut nimic pana in prezent, avand totusi pretentia ca ALDE sa-l desemneaza pe el candiadat pentru primaria Clujului. Inainte de a lua decizia de a se alia cu PSD, unii reprezentanti ALDE chiar au confirmat aceasta ipoteza. Pentru a-si castiga notorietatea, Muresan s-a facut de ras popunand o solutie „ingenioasa”: Vreau sa trimit, după alegerile locale, o scrisoare către gigantii din industria IT, pe care îi voi invita la Cluj pentru a-i convinge să investească aici. Voi lua marile companii în ordine alfabetică. Voi începe cu Apple, voi continua cu Blackberry, cu Google, Huawei sau Samsung. Enumerarea nu este decât una exemplificativă. Vă dati seama cum ar creste notorietatea Clujului dacă, de exemplu, Apple ar deschide la Cluj o fabrică de iPhone-uri sau iPad-uri?

Tothfalusi Andras – 43 de ani, economist. A fost propus pe lisa de consilieri locali din partea UNPR, în baza coalitei electorale formate cu PSD.

Mihnea Stoica – 27 de ani, politolog, asistent cercetător în cadrul Universitatii Babes Bolyai. A fost de asemenea remarcat si propus de Aurelia Cristea pe lista de consilieri locali. Mihnea Stoica s-a remarcat în spatiul public pentru că a înfiintat Centrul Cultural si Academic Olandez, în cadrul UBB Cluj, cu sprijinul Ambasadei Olandei si al unui grup de investitori olandezi.

Ioan Pacurar – 55 de ani, profesor universitar in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. A fost nominalizat pe lista de consilieri din partea liderului PSD, Remus Lapusan

Gabriel Oniga – 34 de ani, antreprenor, este consilier local si in prezent. Oniga s-a numarat printre sustinatorii ferventi ai Aureliei Cristea. S-a mai domolit, mai ales dupa ce Cristea a afirmat public ca membrii PSD nu s-au prea obosit sa-i faca lui Emil Boc o opozitie reala.

Gabriela Ciot – 41 de ani, conferentiar universitar in cadrul Universitatii Babes Bolyai. Este mai apropiata de liderul PSD Cluj, Remus Lăpusan, si provine din garda veche a PSD, de pe filiera profesorului Vasile Puscas. Gabriela Ciot se lauda cu o vasta expereinta in gestionarea unor proiecte cu finantare europeana.

Gabriela Milaș – 26 de ani, jurist de profesie, a fost propusa pe lista Consiliului Local din partea UNPR, in baza coalitiei cu PSD. Despre aceasta, reprezentantii PSD nu prea au informatii, privind activitatea ei profesionala.

Sorin Ionescu – 29 de ani, provine din societatea civila. S-a remarcat in spatiul public prin numeroase actiuni de sustinere a drepturilor persoanelor cu dizabilitati. Sorin Ionescu a fost propus de deputatul Aurelia Cristea pe lista de consilieri locali.

Marcel Dirija – 53 de ani, este profesor în cadrul Universitătii de stiinte Agricole si Medicina Veterniara, nominalizat pe lista consilierilor locali din partea ALDE.

Danci Alin – 28 de ani, jurist de profesie. Provine din garda tanara a PSD Cluj. A fost consilierul fostului presedinte al Consiliului Judetean, social-democratul Ioan Oleleu. In prezent, Alin Danci conduce Biroul de Administrare Patrimoniu din cadrul Consiliului Judetean.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare