Închide

Clujul, în topul tranzacțiilor imobiliare în 2016 (Studiu)

Economie by Actual de Cluj - mai 26, 2017 0 346

Clujul e zona care a atras în 2016 cel mai mare interes pentru tranzacții imobiliare, dar e și cel mai scump oraș din țară pe acest segment. O spune un studiu al rețelei de agenții RE/MAX privind evoluția pieței imobiliare în 2016 și așteptările pentru 2017.

Studiul cuprinde și date privind interesul pentru tranzacții și metodele de finanțare, adunate cu ajutorul unui eșantion de 200 de persoane, clienți (vânzători/cumpărători) RE/MAX.

Reprezentanții agenției fac o scurtă trecere în revistă a ultimilor ani imobiliari, pornind de la momentul crizei care a afectat și piața locală. „Piața imobiliară a fost printre primele și cele mai puternic afectate de apariția crizei imobiliare în 2008 – 2009, efectele acestei crize resimțindu-se la nivelul puterii de cumpărare, al intereselor pentru obținerea de creditări pentru locuințe, al prețurilor vehiculate pe piață (care au ajuns și cu 50% mai mici în perioada de vârf a crizei) și al numărului efectiv de tranzacționări. Începând cu 2014, activitatea din piaţa imobiliară a fost vizibil mai intensă în raport cu anii precedenți – înregistrându-se investiţii de circa 2 miliarde de euro. O dată cu anul 2015, trendul pieței imobiliare a confirmat conștientizarea populației – de ieșirea din criza economică printr-o accelerare vizibilă a volumului de tranzacționări și o creștere a interesului pentru investiții în produse imobiliare”

Una din întrebările acestui studiu adresate participanților s-a referit la zonele de interes imobiliar. Rezultatele obținute au indicat un interes mare în special pentru București, Cluj, Brașov, Sibiu, Ilfov, Timișoara, Oradea și Arad. „Confruntând rezultatele obținute cu tendințele indicate de specialiști în decursul ultimilor 2 ani pe piața imobiliară din România, putem extrage un top 5 al zonelor de interes pentru tranzacțiile din domeniul imobiliar”, arată reprezentanții RE/MAX. Cluj-Napoca e pe primul loc în top – aici se înregistrează și cele mai scumpe locuințe – în medie 1.214 euro pe metru pătrat în anul precedent, în creștere cu 13% fată de 2015. Pe locul 2 e Bucureștiul unde se remarcă si o creștere a volumului de tranzacții pentru sectorul spaţiilor industriale și logistice, cu livrări de aproximativ 380.000 mp în anul 2016. Sibiul e pe locul 3 – o zonă cu o cerere mare de locuințe noi, ca efect al forței de muncă atrasă din alte zone. Finalizarea parcurilor industriale din zonă vor genera în următorii ani peste 3.000 de locuri de muncă și, astfel, noi cereri de locuințe pentru persoanele care urmează să se relocheze aici, arată studiul. Cererea mare de locuințe este confirmată și de interesul major pentru închirieri – un imobil oferit spre închiriere fiind ocupat în medie în 12 ore de la publicarea unui anunț. În clasament urmează Timișoara. Spre deosebire de București sau Cluj, Timișoara înregistrează o creștere a ofertei în zona imobiliară în sincron cu cererea și prețuri sub cele vehiculate în orașele amintite. Aici locuinţele vechi s-au apreciat cu 1,1%, în ianuarie faţă de decembrie 2016, iar cele noi s-au ieftinit cu 2,3%, de la 1.056 la 1.032 de euro/mp. Pe locul 5 e Brașovul – zonă în care este preconizată o creștere a prețurilor pentru locuințe (o analiză realizată la începutul anului 2017 indica o creștere a prețurilor apartamentelor vechi cu 2,3% și cu 2% a celor noi).

Cât despre finanțare, Prima Casă e programul care a atras foarte multe cereri.

„În ciuda sincopelor economice care anunțau blocaje pe piața creditării ipotecare standard, în anul precedent a fost înregistrată o cerere foarte mare pentru acest tip de creditare – comparabil cu cel pentru programul guvernamental „Prima casă”. Totuși, acesta din urmă a rămas în topul preferințelor românilor în anul precedent în special datorită avansului considerabil mai mic – de 5% – în raport cu alte sisteme de creditare. Astfel, pentru programul „Prima casă” a fost înregistrat un volum de garanții de circa 2,95 de miliarde de lei, corespondent al unui volum de credite de 5,9 miliarde de lei. Tendințe în 2017 În 2017 nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental „Prima casă”, specialiștii așteptându-se la menținerea unui interes major pentru acest sistem de creditare. O altă tendință a anului în curs este definită și de orientarea băncillor către companii în sensul flexibilizării sistemelor de creditare pentru acestea din urmă”, arată reprezentanții RE/MAX.

Cu toate că pentru mulți potențiali cumpărători prețurile sunt deja prohibitive (cel puțin la Cluj), datele agenției imobiliare arată că vânzătorii speră într-o creștere a prețurilor în domeniul imobiliar pe fondul unei cereri din ce în ce mai mari. „Tendința de creștere a prețurilor este confirmată și de specialiști care se așteaptă la majorări de cca 5% în cursul acestui an și care au remarcat deja în piață o serie de schimbări: aprecierea apartamentelor vechi, care în prezent sunt cu 3,7% mai scumpe decât la finalul anului trecut scumpirea locuințelor cu două camere cu cca 4,5% – pentru cele vechi și cu 1,4% pentru cele noi deprecierea garsonierelor din noile ansambluri rezidențiale cu aproximativ 4%, creșterea constantă a pieței rezidențiale de lux România este în continuare în atenția investitorilor străini – ceea ce va stimula creșterea pieței imobiliare și în 2017”, arată analiza RE/MAX.

 

Accelerarea prețurilor din piața imobiliară a atras însă și avertismente.

Vezi și:

Doctor în economie, șef de firmă de audit din Cluj: vine o nouă criză imobiliară, perdanți vor fi cumpărătorii. Semnalul îl dau vânzările în fază de proiect, datorate de “lăcomia proprie ființei umane”

Avertisment BNR: prețurile din piața imobiliară, risc pentru stabilitatea financiară a țării

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu