Închide

Ce urmează după camera de zi cu artă clujeană din Piața Unirii

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - oct. 21, 2014 0 267

„Mami, mami, hai aici că sunt castane, mi-a spus băiețelul meu”, așa ajunge o mămică să fie curiosă când vede la kilometru scaune și mese din paleți refolosiți. Nu știe ce se întâmplă în piață, are ședință cu părinții de la 18.00, dar se oprește la masa plină de castane montată în centru. „Tati, aici arată ca în living, așa mi-a spus fică-mea când am ajuns, deci s-a prins ce este aici”, explică un asistent universitar.

foto: Dan Clinci- Orasul acasă duminica

foto: Dan Clinci- Orasul acasă duminica

Din livigul urban a rămas astăzi doar sistemul de alimentare la rețeaua electrică, câteva castene și funze, în Piața Unirii. Arhitectul care a inițiat proiectul Orasul Acasă spune că planurile sale de conencta clujenii la viața orașului nu se opresc după camera de zi pe care a amenajat-o în centrul orașului.

foto: Dora Pop

foto: Dora Pop

8

Camera de oaspeți a ajuns prima dată în centrul orașului, în luna august, la festivalul Colours of Cluj. Timp de patru zile, camera din paleți s-a reîntors la kilometrul 0. Alegerea Pieței Unirii ca loc pentru montarea instalației din paleți care simulează o cameră de zi a fost pusă în discuție de colegi de breaslă. Unii au văzut ca mult mai de impact o locație ca artera cu cafenele din piață, spațiul verde din jurul bisericii (acum îngrădit și neutilizat) sau chiar parcare cu barieră a primăriei.

foto: Dora Pop

foto: Dora Pop

Arhitectul Dan Clinci coordonator al asociației Urbannect spune că locația nu a fost întrâmplătoare deoarece a reușit, în trei zile, să ofere trecătorilor prin Piața Unirii mostre de artă contemporană, tap dance, o proiecție de film despre inventatorul Hollywood-ului transilvănean, mini-spectacol de magie pentru copii. De aceea am ales Piața Unirii și nu altă locație. Pentru oameni. E adevărat că atunci când este circ în centru, ei se opresc. Dar, prin ceea ce am oferit noi, au avut posibilitatea să vadă lucruri pe care în mod normal nu se duc să le vadă, deși există în oraș. Câți s-ar duce la cei de Reactor, trupă alternativă de teatru, să urmărească un spectacol? Cred că nu mulți. Asta îmi place mie, reacția oamenilor. Dacă un muncitor se oprește să se uite și e mirat de ceea ce se întâmplă, atunci este bine”, explică Clinci.

6

 

Mașini pentru copii în locurile de parcare din centru

Instalația de paleți își va continua traseul prin oraș și va merge și în cartiere, promite Clinci. „Ma avem o idee, pentru copii. Suntem în studiu să realizăm o serie de locuri de joacă pentru copii, sub formă de mașini. Dei să reinventăm camera de oaspeți din paleți. Aceste mașiniq le vom pune în locuri de parcare din centru sau în cartiere ca să sensibilizăm autoritățile cu privire la necesitatea scoaterii parcărilor de la kilometrul zero al orașului sau a creării de mai multe locuri de joacă în cartiere. Idei avem multe, doar că este nevoie de resurse și timp, însă cu siguranță nu vom renunța”, a dezvăluit Clinci. 

7

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.