Închide

Are soluții pentru levigatul de la Pata Rât, dar jocul politic al prefectului întârzie mult intervențiile

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 21, 2017 2 1189

Liderul administrației județene, Alin Tișe, arată că procedura privind contractarea firmei Process Engineering, pentru utilizarea unei stații de tratare a levigatului, bazată pe tehnologia DT Pall, va continua, deși inițial aceasta fusese suspendată. De altfel, reprezentanții firmei Proces Engineering au fost ieri în teren cu o stație mobilă, pentru a demonstra că sistemul de epurare și tratare a levigatului funcționează. Consiliul Județean negociază în acest moment cu un proprietar din zonă, în vederea închirierii unui teren pe care va fi amplasat acest sistem. Pe de altă parte, liderul administrației județene a menționat că numai levigatul de la baza rampei de deșeuri va putea fi colectat prin intermediul acestei stații de epurare. Pentru marea de levigat care s-a scurs până în pârâul Zăpodia ar fi necesar un cu totul alt sistem de colectare și tratare.

Jocul politic al prefectului se lasă cu consecințe grave pentru Cluj 

Reamintim că prefectura a refuzat cererea Consiliului Județean de a declanșa starea de alertă, în cazul poluării din zona Pata Rât, ba mai mult, a anulat inclusiv Hotărârea prin care admitea inițial că e vorba despre o situație de urgență. În consecință, administrația județeană s-a trezit în imposibilitatea de a apela la măsurile urgente care se impuneau în procesul de colectare și tratare a levigatului poluant.  „Noi am fost amendați de Mediu pentru că nu am luat măsuri de urgență, Minstrul Mediului a venit și a urlat că e un dezastru ecologic, că poluarea e imensă, cu toate acestea, cererea noastră privind declanșarea stării de alertă nu a fost aprobată de Prefectură. Mai mult, prefectul a anulat inclusiv Hotărârea prin care se constata situația de urgență”, arată liderul administrației județene, Alin Tișe. El susține că de fapt n-a fost vorba decât despre un joc politic, pe care reprezentantul PSD, prefectul Aurel Cherecheș, l-ar fi inițiat în scopul de a-l pune pe e, și chiar pe edilul Clujului, Emil Boc, într-o postură delicată. „S-a urmărit ca noi, reprezentanții PNL, să nu avem soluții pentru a gestiona această problemă, ca să putem fi acuzați, apoi, în spațiul public, că nu ne-am făcut treaba. Din păcate, consecințele acestui joc ne costă pe toți”, a arătat Tișe. El a adăugat că va ataca decizia Prefectului de suspendare a Hotărârii prin care se constata situația de urgență, dar că acest lucru nu anulează nici pe departe faptul că procedură de intervenție în problema levigatului de la Pata Rât întârzie foarte mult.

Consiliul Județean va continua demersul pentru angajarea societății Process Engineering SRL, în scopul colectării și epurării levigatului de la Pata Rât. În paralel, ar urma să fie angajată o altă expertiză tehnică, care să lămurească în ce măsură este responsabil constructorul de situația alunecărilor de la rampa de depozitare, care au generat scurgerea levigatului în Pârâul Zăpodia. Reamintim că firma de consturcții NordConforest – responsabilă de închiderea și ecologizarea acestei rampe – a venit la rândul ei cu o expertiză proprie privind situația alunecărilor însă Consiliul Județean solicită acum o contraexpertiză.

Reprezentanții administrației județene au mai transmis că nu tot levigatul poate fi tratat de sistemul prezentat, ieri, de firma Process Engineering SRL. Potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, o cantitatea masivă de poluanți chimici se regăsesc în marea de levigat care a ajuns deja în Pârâul Zăpodia, iar pentru curățarea acestei zone ar fi necesar un cu totul alt sistem tehnologic.

Mai jos, proba epurării efectuată de firma Process Engineering SRL

 

 

2 comentarii

  1. Solutia Klarwin, din punct de vedere stiintific este o aberatie. Tot ceea ce inseamna tratare ape uzate – aici intra si levigatul – are retete clare de tratare care apar in orice tratat serios de specialitate. Tehnologia Klarwin ar intra in discutie – atat ca functionalitate cat si costuri- abia dupa un sistem de flotatie tip DAF si o treapta biologica corect dimensionate. Ceea ce sustine Klarwin pe pagina lor de web este informatie truncheata care omite multi pasi in tratarea apelor uzate. Inca o data, lipsa profesionistilor isi spune cuvantul! Sa auzim de bine!

    • Va rog sa-mi permiteti sa raspund la observatiile din comentariul de mai sus:

      1. Solutia Klarwin este singura solutie care functioneaza in acest moment, la peste 50 de instalatii de la depozite de deseuri din Romania si tarile invecinate. Exact asa cum a fost prezentata la Pata Rat. Tot realitatea atesta ca, in anii 2000, in Romania a fost o perioada cand multe tehnologii au fost testate sa trateze levigat, dar doar tehnologia propusa de catre Klarwin a rezistat de atunci pana acum si a reusit sa functioneze corect si eficient.

      2. Levigatul nu poate fi incadrat ca apa uzata standard, fiind o apa reziduala speciala – e mai degraba o apa uzata industriala si inca una foarte greu de tratat pentru a fi epurata in specificatii. Nu exista retete clare, fiecare levigat are compozitia lui, la fieare depozit de deseuri in parte, in functie de vechimea depozitului, de tipul si compozitia deseului, de pozitia sa, de nivelul de precipitatii anuale, de tehnologiile de compactare folosite si multi alti factori. Tratate de specialitate in Romania nu exista pe levigat, iar in strainatate toate se refera aproape exclusiv la osmoza inversa, adica la tehnologia propusa de Klarwin. O tehnologie de tip DAF nu ajuta, cum nici o tratare biologica nu este eficienta, datorita nivelului ridicat de substante anorganice si nebiodegradabile din levigat, care ar face tratarea biologica ineficienta. Sa nu mai amintim ca pe timp de iarna sau vara foarte calda, tratarea biologica nu functioneaza deloc.

      3. Klarwin nu trateaza ape uzate, ci doar levigat si e specializat de peste 13 ani in acest domeniu. Klarwin are peste 50 de referinte functionale si asta demonstreaza ca are experienta clara, consitenta si de durata! Klarwin are singura echipa de profesionisti din Romania pentru tratarea levigatului, echipa este formata din cca 15 persoane, toti profesionisti romani dedicati in acest domeniu. Mai mult de atat, Klarwin se bazeaza si pe experienta fabricii din Germania, care proiecteaza si produce statiile de tratare levigat in Hamburg si care are o experienta de peste 40 de ani si peste 300 de statii de tratare levigat produse. In concluzie, experienta si expertiza Klarwin in tratarea levigatului este una vasta, iar tehnologia propusa este probabil cea mai buna din lume in acest moment, pentru aceasta aplicatie specifica de care vorbim.

      Va multumesc,

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare