Închide

Albumul lui Rafinschi

Recomandarea redacțieiReportajSport by Catalin Suciu - iun. 24, 2015 0 2886

”Băieți, mergem la Mondial în Uruguay?” Unde? ”În Uruguay , în America de Sud”. Cine, noi? “Da , voi. O să reprezentați România.”
Costică Rădulescu, selecționerul, și Regele Carol al II-lea al României făceau selecția primei naționale de fotbal a României participantă la prima Cupă Mondială din istorie. Și-au început ai noștri să-și șcrie cereri de concedii de luni de zile, că doar vor merge cu trenul până în Italia, la Genova, de unde se vor urca pe-un vapor numit “Conte Verde”, cum n-au văzut în viața lor, și vor traversa Atlanticul.

Românii erau amatori și lucrau la diferite companii private, iar când Rafinschi, un mijlocaș care -a stabilit recordul de goluri într-un meci cu un an înainte, (a dat 10 într-o partidă Juventus București- Brăila) a mers la compania Astra Română împreună cu amicul său Emerich Vogl să-și ia liber, cei doi au fost scoși din birou. “Ce concedii, nu vă las nicăieri”, le-a spus șeful. A fost nevoie de intervenția președintelui FRF Octav Luchide și de cea a Regelui Carol al II-lea pentru ca cei doi să prindă biletele de Mondial.
De altfel, însuși Regele Carol a intervenit și pentru alți fotbaliști, amenințând cu închiderea o companie petrolieră englezească care nu dorea să-și lase angajații în concedii atât de lungi. “Nu ne lasă ăștia să plecăm, ce-i de făcut?”, s-au plâns fotbaliștii . A doua zi, marii întreprinzători din Anglia s-au plecat în fața regelui României. “Vă scot din țară, vă închid dacă nu-i lăsați în concedii”, a intervenit Carol al II-lea. Și uite-așa a început să se scrie prima filă importantă de istorie a echipei naționale de fotbal.Românii s-au suit pe-un tren din București, la clasa a II-a și -au făcut două zile până în Italia, la Genoa.

Carolaldoilea
Povestea e susținută de un jurnal rămas peste ani, cel al fostului mijlocaș Rudy Wetzer, dar și de urmașii celor ce-au luat drumul spre Uruguay. Colceriu Rodica e fiica mijlocașului Rafinschi, care-a evoluat la Ripensia Timișoara, la Chinezul, la Juventus București sau Rapid și care a îmbrăcat tricoul echipei Naționale la Montevideo. Ani la rând , tatăl i-a povestit despre “cea mai frumoasă experiență pe care un om o poate trăi într-o viață”
18 Iunie. Am ajuns la Genova, A fost foarte greu. Două nopți în compartimente de clasa a doua. Din diferența de preț – clasă și vagon de dormit – ne-am confecționat încă de la București, pe credit, haine închise. Au fost doua nopți pierdute. Bănci tari. Oase frânte. Dar a meritat!”, scria in jurnalul sau mijlocasul Rudy Wetzer. “A fost fermecător, tata îmi zicea că niciodată n-a crezut ca va trăi o asemenea aventură. Din Italia au luat vaporul, un castel pe apă, și-au pornit spre Uruguay”, completează Rodica Colceriu.

Iar îmbarcarea , deși dificilă pentru că românii erau epuizați deja de statul în tren, a avut farmecul său. Mii de italieni s-au adunat în port, au fluturat batistuțe, au venit soliști și-au cântat până la epuizare. “Despărțirea de Genova nu pot s-o uit. Întregul oras s-a adunat să-și petreacă rudele și prietenii. Pe mal – o hărmălaie de nedescris. Orchestre, fanfare, chiataristi-soliști. Toată Italia imaginatiei mele”, povestea acelasi Wetzer. Fiica lui Rafinschi adaugă, ținând în mână cu mare grijă o fotografie a părintelui său. “Ai noștri cântau în cor cântece românești , le plăcea muzica, distracția. Nici tata nu făcea rabat, îi plăcea tare mult viața”

Delegația României , iunie 1930, transatlanticul Conte Verde

Delegația României , iunie 1930, transatlanticul Conte Verde

 

Rău de mare, mingi puține, mingi cu șiret și antrenamente pe punte. Al naibii soare! Zilele nu se sfârșesc, iar valurile se izbesc necontenit acest mastodont care-și croiește cu nesaț drum spre America de Sud. Costică Rădulescu îi scoate pe punte pe jucători la o miuță, sub ochii Regelui Carol, care însoțește echipa. Rafinschi scapă o minge peste bord și de ciudă vrea să sară după ea în ocean. “Stai, nebunule, te crezi pe Bega?”, a țipat Vogl. Rafinschi și-a dat jos tricoul și s-a îndreptat spre marginea vaporului. A fost oprit cu chiu, cu vai în ultima clipă.

Alături de români au plecat spre America de Sud naționala Franței și președintele FIFA Jules Rimet, care avea primul trofeu al Cupei Mondiale într-o geantă din lemn fin.

Acompaniați de marele Chaliapin

La bord se află numeroase vedete ale vremii, inclusiv celebra dansatoare Josephine Baker. Dar o altă figură le fură ochii și sufletele alor noștri: Feodor Chaliapin. Cine? Chaliapin, cel mai mare tenor din rus, un artist emblematic din secolul 20. Acesta are un concert în Buenos Aires și întâmplarea a făcut să ia același vapor Conte Verde.

Românii își petrec serile cântând și povestind îndelung. Despre fotbal , despre casă, despre România. “Corul” românesc intonează cu precădere “Pe cărare, sub un brad”, iar Chaliapin apare din mulțime și îi acompaniază în limba română:. “Ce stai bade, supărat!”. Uluiți, românii încep să-l aplaude, iar artistul le întoarce aplauzele, în semn de mulțumire și de respect.

Feodor_Chaliapin

Feodor Chaliapin, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului 20

23 iunie. Astă-seară am avut emoții mari. Înainte de a începe „reprezentația” noastră, am aflat că printre spectatori se află, în drum spre Buenos Aires, marele cântăreț rus Feodor Chaliapin, împreună cu fata sa, o frumoasă blondă de 18 ani. Și am trăit un moment foarte frumos. În timp ce noi cântam Pe cărare, sub un brad, Șaliapin s-a apropiat de noi și a dublat cu vocea lui formidabilă versul „Ce stai, bade, supărat”… Și astfel, versul cântat de cor nu s-a mai auzit. La sfârșit, Chaliapin a aplaudat micul nostru cor”, avea să povestească Wezer.

După 16 zile pe apă în care transatlanticul a făcut o escală la Barcelona, acolo unde s-a urcat naționala Belgiei, și la Rio, ca să ia echipa națională a Braziliei, România a ajuns la Montevideo.

3 Iulie. Montevideo! Am sosit! Acostarea a fost salutată cu salve de tun. Ne întâmpină mii de oameni”, a notat același Rudy Wetzer.

Peruanii (alb) au pierdut în fața României cu 3-1

Peruanii (alb) au pierdut în fața României cu 3-1

Gol într-un picior

Peru-Romania

Ion Lăpușneanu primește un gol de la atacantul Souza, dar România câștigă

 

14 iulie 1930 va rămâne în istoria fotbalului românesc drept prima victorie a României la un turneu final. Adversara a fost Peru. Dar ce preț au plătit românii!
“Infatuații peruani” au intrat în meci știind sigur că vor câștiga, numai că Deșu a înscris în primul minut, la prima fază a meciului. România a dominat, peruanii au egalat nemeritat în repriza secundă , dar Barbu a marcat al doilea gol în minutul 79. Sud-americanii s-au enervat teribil și-au început să dea rău de tot la picioare. Steiner a ajuns la spital cu dublă fractură, iar piciorul stâng al lui Stanciu avea rotula sărită. Cu toate acestea, fotbalistul român a înscris golul de 3-1 în ultimul minut de joc și s-a prăbușit imediat pe gazon din cauza durerilor insuportabile. „În toate camerele băieţilor miroase a spirt şi a iod“, povestea Wetzer.

Românii (echipament închis ), cu mai mulți jucători accidentați, n-au putut face față selecționatei statului Uruguay

Românii (echipament închis ), cu mai mulți jucători accidentați, n-au putut face față selecționatei statului Uruguay

Pe 21 iulie 1930, România a dat piept cu Uruguay,principala favorită. Rădulescu a mai avut doar două rezerve pentru meci, iar sud-americanii s-au impus cu 4-0 pe Estadio Centenario, în faţa a peste 90.000 de spectatori și au continuat drumul către titlul mondial, cucerit după o finală cu Argentina, disputată pe 30 iulie.

Stadionul Centenario, 21 iulie 1930, Uruguay-România. Peste 90.000 de spectatori au asistat la meci, toți susținând frenetic reprezentativa sud-americană

Stadionul Centenario, 21 iulie 1930, Uruguay-România. Peste 90.000 de spectatori au asistat la meci, toți susținând frenetic reprezentativa sud-americană

Echipa României. Fotografie realizată înaintea partidei cu Uruguay, de pe 21 iulie 1930

Echipa României. Fotografie realizată înaintea partidei cu Uruguay, de pe 21 iulie 1930

La mai bine de două luni după ce au plecat din România, tricolorii se întorc acasă, iar în Gara de Nord sunt aşteptaţi de mii de oameni. Tramvaiele se opresc din cauza mulțimii exact așa cum s-au oprit în vacarmul din Montevideo. “Sunteți eroii noștri”!

Ladislau Rafinsky a fost ales în cea mai bună echipă a turneului. Rafinschi, care era să nu mai ajungă întreg la Mondial, Rafinschi, cel care -a vrut să sară în ocean pentru o minge. În ‘81 a lăsat de tot fotbalul și s-a dus să dribleze pe sus. Dar a lăsat în urmă un album inestimabil. “Primer campeonato Mundial de Footbal”: “Să aveți grijă de el, e dovada scrisă că România s-a luptat cu cei mai mari din fotbal și-a făcut-o cu mândrie. Să vă amintiți și de mine”

Albumul lăsat moștenire de Rafinschi. Editat și publicat în 1930. E printre puținele autentice rămase până în ziua de azi

Albumul lăsat moștenire de Rafinschi. Editat și publicat în 1930. E printre puținele autentice rămase până în ziua de azi

 

Ladislau Rafinshi (stânga) a câștigat titluri și cupe în România

Ladislau Rafinshi (stânga) a câștigat titluri și cupe în România

Ladislau Rafinschi

Ladislau Rafinschi s-a născut în 1905 la Mikolt, în Imperiul Austro-Ungar. Ulterior, familia lui s-a mutat la Timișoara, iar aici acesta a început fotbalul, jucând la Unirea Timișoara, CA Timișoara, Chinezul Timișoara, apoi la Juventus București, după care a revenit și a îmbrăcat tricoul Ripensiei. Doi ani a jucat în Cehoslovacia, la SK Zidenice , iar ultima echipă din cariera de fotbalist a fost Rapid București. Are două titluri de campion (cu Juventus și Ripensia) și trei Cupe ale României cu Rapid București. S-a stins din viață pe 31 iulie 1981, la vârsta de 76 de ani.
Lotul României la CM 1930:

Samuel Zauber (portar)

Ion Lăpuşneanu (portar)

Ştefan Barbu

Rudolf Burger

Iosif Czako

Adalbert Deşu

Alfred Eisenbeisser

Nicolae Kovacs

Ladislau Rafinsky

Corneliu Robe

Constantin Stanciu

Adalbert Steiner

Ilie Subăşeanu

Emerich Vogl

Rudolf Wetzer

 

Președintele FIFA Jules Rimet (stânga) înmânează prima Cupa Mondială din Istorie președintelui federației din Uruguay, Raul Jude

Președintele FIFA Jules Rimet (stânga) înmânează prima Cupa Mondială din Istorie președintelui federației din Uruguay, Raul Jude

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare