Închide

”Ziua Muntelui”, mâine în comuna clujeană Mărișel, a ajuns la a șasea ediție

Din județ by Actual de Cluj - sept. 16, 2023 0 131

”Ziua Muntelui”, mâine în comuna clujeană Mărișel, a ajuns la a șasea ediție.

”Ziua Muntelui” urmărește, după cum spun organizatorii – Primăria și Consiliul Local Mărișel, împreună cu Centrul Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj – să promoveze ”spaţiul mioritic al Apusenilor, în ceea ce privește meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și produsele culinare”.

Ajuns la a șasea ediție, evenimentul are loc mâine și începe la ora 11 cu parada portului popular, care se va desfășura pe traseul: dintre Primăria Mărișel și biserica ortodoxă din localitate.

În curtea primăriei e programată la ora 12.30 deschiderea festivă a evenimentului, când vor fi premiați elevii din Mărișel cu rezultate bune la învățătură, dar și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. De la ora 13, manifestările vor continua cu un spectacol folcloric, susținut de Adrian Neamțu la taragot, Ancuța Matei Olaru, Alin Joldeș la taragot, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia- Maria Danciu-Hetea, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Andra Mariș, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Daria Alexandra Mariș, Răzvan și Cosmin Roșu, Nepoții Iancului și Taragotiștii de la Mărișel. Evenimentul va fi prezentat de Adriana Irimieș.

Ziua Muntelui, sărbătorită anual pe 14 septembrie, a fost stabilită prin lege în calendarul autohton în anul 2002, pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Această zi marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpaţii României. Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în țara noastră.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu