Închide

Ziua Forțelor Aeriene, marcată la Cluj la prima bază aeriană cu avioane supersonice din țară

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 04, 2017 0 864

Show aerian la sfârșitul lunii la baza aeriană din Câmpia Turzii: acrobații în aer, zonă de expoziții, un fun zone și un food court la sol.
Ziua Forțelor Aeriene se marchează la Cluj printr-un show la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. De altfel baza aeriană a împlinit în urmă cu doar câteva zile, în 30 iunie, 35 de ani de la înfiinţare. Aici au început să fie exploatate primele avioane cu reacție din țară şi tot aici şi-au început cariera majoritatea piloţilor de avioane supersonice.

Image may contain: aeroplane and text

Totuși, e de menționat că locul actualei baze aeriene a fost folosit încă din timpul celui de al doilea război mondial pentru desfăşurarea operaţiilor aeriene din zona Aiud – Turda – Cluj. Pista betonată a fost construită începând din 1952 pentru a face posibilă exploatarea avioanelor pentru ținte terestre, IL-10. În 1982 aerodromul de la Câmpia Turzii a intrat în compunerea Escadrilei 48 Aviaţie Vânătoare din cadrul Regimentului 91 Aviaţie Vânătoare, dislocat la Deveselu, judeţul Olt. În acelaşi an Escadrila 48 Aviaţie Vânătoare dobândeşte statutul de unitate militară care în anul 1987 se dislocă pe aerodomul de la Câmpia Turzii, devenind nucleul Regimentului 71 Aviaţie Vânătoare, echipată cu aeronave MiG-21. Astfel, aici la data de 9 iunie 1987 au aterizat primele avioane cu dublă comandă, iar în de 3 iulie 1987 are loc primul zbor de instrucţie pe aerodromul Câmpia Turzii. Primele avioane MiG-21 LanceR, varianta aer-sol şi ulterior varianta aer-aer întră în dotarea unităţii în anul 2001, iar în anul 2010, Baza 71 Aeriană este înzestrată cu elicoptere IAR-330 SOCAT.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu