Închide

Ziua Aeroportului politizată de prefect

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 01, 2015 0 457

Conducerea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” a uitat pentru moment de problemele juridice cu care se confruntă, ținând să marcheze printr-un cocktail cei 83 de ani de existență, aniversați în 1 aprilie. Aflat în subordinea Consiliului Județean, s-au prezentat la aniversare președintele interimar Vakar Istvan și o bună parte dintre consilieri. Nu și-au făcut apariția, în schimb, nici vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Oleleu, și  nici primarul Emil Boc, deși amândoi au fost invitați. Prefectul Gheorghe Vușcan nu avea cum să rateze prilejul de a politiza și acest eveniment, mai ales că directorul Aeroportului David Ciceo i-a ținut isonul, invitându-l la cuvânt chiar înainte de a-l invita pe reprezentantul Consiliului Județean – instituție care patronează Aeroportul și care a investit în ultimii ani, zeci de milioane de lei, în infrastructura acestui obiectiv.  Prefectul Vușcan – care n-are nici o atribuție/competență în gestionarea Aeroportului – a ținut să precizeze cum s-a implicat el și cum o va mai face și în viitor, pentru că, în opinia sa: „aeroportul nu este un moft”. Vușcan s-a apucat din nou să explice cum că din indolență nu s-ar fi depus la timp documentația pentru accesarea finanțării destinate proiectului intermodal al Aeroportului, și că va avea el grijă ca la următoarea strigare, să nu mai existe nici o eroare: „Proiectul intermodal trebuie să devină o prioritate. E o investiție foarte importantă, iar acest lucru trebuie să se înțeleagă. Dacă va fi anunțată o nouă line de finanțare în toamnă, îl vom prinde acolo și vom avea grijă ca toată lumea să fie pregătită. Să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat. Că, de fapt, s-a pornit de la discuții că nu există finanțare, pentru ca mai apoi să se ajungă la discuții privind avizele. Toată lumea trebuie să coopereze pentru ca acest proiect să se realizeze”, a conchis Vușcan. Ce nu spune Vușcan e faptul că Aeroportul n-a acceptat deloc să promoveze pe cont propriu acest proiect și mai grav, nu spune că principalul partener al Aeroportului, în speță CFR-ul, a refuzat să se asocieze în cadrul acestei investiții. Directorul Aeroportului David Ciceo a spus din nou că  ar deține avizul Comisiei Tehnice din cadrul CFR, pentru documentația proiectului intermodal, în condițiile în care CFR-ul a trimis scrisoare oficială în care arată că în nici un caz nu dorește să devină partener în cadrul acestui proiect, și că intermodalul nu reprezeintă o prioritate pentru dezvoltarea căilor ferate române, pentru regiunea noastră.

La aniversarea Aeroportului, David Ciceo a ținut să menționeze că în 2014 a fost înregistrată o creștere semnificativă, numărul de pasageri ajungând la circa 1,2 milioane, cu 14% mai mare decât în 2013. De asemenea, în primul trimestru al anului 2015, trendul crescător a rămas, numărul de pasageri fiind cu 34% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2014.  Ciceo a le-a trasat o nouă temă consilierilor, precizând că se impune o extindere a platformelor de staționare pentru aeronave, având în vedere că APRON2 ar fi blocată într-un litigiu.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.