Închide

Zilele Culturale Maghiare ocupă și Parcul Central

ActualitateFestivalTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 09, 2017 0 903

S-a încheiat Festivalul Untold dar începe un alt eveniment de anvergură în Cluj: „Zilele Culturale Maghiare”. Cea de-a opta ediție a evenimentului – programat între 13 și 20 august – se va extinde cu programul și în Parcul Central – anunță organizatorii. Va fi utilizată partea dinspre Teatrul Maghiar, spre deosebire de Untold, care s-a desfășurat în partea dinspre Chios.  Va fi amenajată în parc inclusiv o scenă pentru concerte, dar programul artistic se va încheia la ora 21.00 – au ținut să precizeze organizatorii, „Numai în seara zilei de 15 august, vom avea un concert care se va încheia la ora 23.00. În rest, toate concertele programate în Parcul Central se vor termina la ora 21.00”, a spus fondatorul  Zilelor Culturale Maghiare, Gergely Balasz (care e și consilier local la Cluj Napoca, din partea UDMR).  Gergely Balasz a mai specificat că în Parc vor îngrădi un spațiu de aproximativ 100 de mp, având în vedere că se vor derula activități pentru copii, iar aceștia au nevoie de securitate.

Buget impresionant pentru Zilele Culturale Maghiare

Întreg bugetul pentru Zilele Culturale Maghiare se ridică la peste 420.000 de euro. Primăria Cluj Napoca contribuie cu peste 90.000 de euro, iar Consiliul Județean Cluj cu 5.500 de euro. Guvernul Ungariei asigură, de asemenea, un procent de 25% din buget. Restul de bani provin din sponsorizări și donații, atât de la firme românești cât și de la firme din Ungaria.

foto: Benthlendi Tamas – Zilele Culturale Maghiare

Nu mai vor scandal 

Organizatorii evenimentului spun că anul acesta își doresc să evite orice scandal de factură iredentistă, motiv pentru care nu vor exista dezbateri pe teme politice sau istorice. Reaminitm că la ediția de anul trecut, versurile interpretate de formația maghiară de muzică rock, Beatrice, au stârnit o adevărată polemică în presa locală și centrală.  „Am decis să nu organizăm la această ediție nici un fel de conferințe sau dezbateri pe teme controversate”, a spus Szabo Lilla, directorul de programe din cadrul Zilelor Maghiare. Ea a sugerat că trupele invitate nu vor crea controverse. Gergely Balasz a precizat că nu e neapărat de acord cu colega sa, considerând că dezbaterile au un rol important: „Eu nu sunt de acord cu Lilla, Eu zic că trebuie să discutăm aspectele controversate ale istoriei”.

Peste 500 de evenimente la Zilele Maghiare

Cel mai important eveniment dedicat comunității maghiare vine și anul acesta cu un program extrem de încărcat. Pe lângă multitudinea de expoziții, activități pentru copii, spectacole de teatru, tururi ghidate la biserici și la alte obiective culturale, degustări culinare, vor mai avea loc și 30 de concerte de diferite genuri muzicate, pe scenele care vor fi amplasate în Parcul Central, în Piața Unirii și pe str. M.Kogălniceanu. În ultima zi a festivalului, pe scena din Piața Unirii, începând cu ora 20.00, va fi prezentată Opereta Silvia, în interpretarea Teatrului de Operetă din Budapesta, în colaborare cu Orchestra Operei Maghiare din Cluj. Vor rula mai multe filme tematice la Casa Tranzit, subtitrate în limba română. În Parcul Central vor avea loc foarte multe activități pentru copii, iar organizatorii anunță că se vor face plimbări pe lac cu o barcă medievală. Se vor organiza tururi ghidate în Bisericile cu orgi, dar nu numai.

Programul din cadrul Zilelor Culturale Maghiare îl găsiți integral aici: http://magyarnapok.ro/2017/ro/programul-pe-zile/#aug20

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.