Închide

Zilele Cetății Dăbâca în obscura comună din Cluj care conducea jumătate Ardealul în urmă cu 800 de ani

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 13, 2019 0 963

Zilele Cetății Dăbâca, cu tinere talente ale cântecului popular, în 15 și 16 august în locul unde, în urmă cu aproape o mie de ani, o cetate conducea jumătate din actualul Ardeal.
Zilele Cetății Dăbâca încep în 15 august cu o slujbă religioasă la ora 10 și continuă cu un spectacol folcloric, de la ora 16, cu Aurel Tămaș, Maria Golban Șomlea și alții, și se încheie la ora 21 cu focuri de artificii.

Comuna Dăbâca e compusă din doar trei sate – Dăbâca, Luna de Jos și Pâglișa. În 2011 avea doar 1.500 de locuitori, în scădere.
Prima datare a localității e veche de mai bine de un mileniu: prima consemnare datează din 1064 – localitatea și o așezare lângă ea. O sută de ani mai târziu în însemnări apare “comitatul Dăbâca”, între altele semne de prosperitate, dar și de ocupație. Localitatea ajunsese sub conducere maghiară, care a organizat în zonă mai multe comitate, mai exact șapte – Dăbâca, primul dintre ele în 1164, Solnoc în 1166, apoi Cluj, Turda, Alba, Târnava și Huedoara. Când a fost înființat comitatul conducea nu mai puțin de 163 de localități, cu 76.000 de locuitori, iar structura a rămas neschimbată secole la rând.

Cetatea Dăbâca, veche de atunci, are o formă inelară, cu patru incinte fortificate și un diametru de 600 de metri. Multă vreme s-a crezut că aceasta ar fi fost reședința legendarului Gelu, dar mai nou cercetătorii consideră că, mai degrabă, Gelu avea reședința pe teritoriul actualei comune Gilău – de unde și asemănarea de nume.

Image may contain: 7 people, people smiling, text and outdoor

Citește și:

Obscura comună din Cluj ce conducea Ardealul de Nord acum 800 de ani și cum schimbările climatice au ridicat-o, iar milităria și politica au coborât-o

Nici un comentariu

Scrie un comentariu