Închide

Zile maghiare la festivalul de fotografie. Ce și pe cine vezi

ActualitateFestival by Actual de Cluj - mai 20, 2015 0 303

Colin Ford, fostul director al Muzeului de Fotografie, Film și Televiziune din Marea Britanie și Korniss Péter, câștigător al premiului Pulitzer în 2004 și director al Muzeului Național de Fotografie din Budapesta sunt doi dintre invitații zilei de mâine din programul Photo România Festival. Artista americană de origine maghiară Sylvia Plachy expune în România pentru prima dată, vernisajul expoziției sale fiind programat pentru vineri. 

Joi, 21 mai, începând cu ora 18:00, Casa Photo Romania din Piața Ștefan cel Mare, numărul 18, va găzdui conferința Eyewitness, o prezentare despre cei mai mari fotografi maghiari ai secolului trecut, la care vor vorbi Colin Ford, fostul director al Muzeului de Fotografie, Film și Televiziune din Marea Britanie și Korniss Péter, câștigător al premiului Pulitzer în 2004 și director al Muzeului Național de Fotografie din Budapesta. Colin Ford e unul dintre cei mai cunoscuți conferențiari din lume în domeniul istoriei și teoriei fotografiei. Din 1992, este director al Muzeului Național din Țara Galilor. Royal Photographic Society din Marea Britanie a fondat, în 2003, un premiu pentru contribuțiile în domeniul curatoriatului care îi poartă numele. Korniss Péter s-a născut la Cluj-Napoca, în 1937, și s-a mutat la Budapesta în 1949, împreună cu familia sa. Este unul dintre cei mai apreciați fotografi maghiari ai ultimelor decenii.

În aceeași zi, începând cu ora 20:00, la Casa Photo Romania va fi proiectat filmul documentar INSIGHT: An Eye on Bucharest’s Galleries, realizat de fotograful Miluță Flueraș. De la 20:30 va avea loc vernisajul expoziției Anuda Plus a artistului clujean Dorel Găină. Evenimentul se va desfășura la Reactor de Creație și Experiment.

Artista americană de origine maghiară Sylvia Plachy expune în România pentru prima dată, în cadrul Photo Romania Festival. Expoziția ei, Waiting Patiently, e găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, iar vernisajul seriei fotografice va avea loc vineri, 22 mai, începând cu ora 17:00. Sylvia Plachy este unul dintre cei mai importanți invitați ai Photo Romania Festival 2015. S-a născut la Budapesta și trăiește în New York. Este artist fotograf din 1965. A muncit timp de 30 de ani ca fotojurnalist la „Village Voice”, iar fotografiile ei apărute în cadrul publicației (o fotografie fără legendă foto, o dată pe săptămână) au fost incluse în prima ei carte – Unguided Tour (1990), care i-a adus premiul ICP Infinity. Sylvia a colaborat, ca freelancer, cu publicații precum „Art Forum”, „Vogue”, „Fortune” și „New York Times”. Cartea ei, Self Portrait with Cows Going Home, o istorie a Europei de Est din perspectivă personală, a fost distinsă cu Golden Light Award în 2004. Artista are expoziții personale în galerii și muzee din întreaga lume: The Minneapolis Institute of Art, The Queens Musem, galerii din Manchester, Madrid, Paris, Beijing, Los Angeles, New York. Fotografiile ei fac parte din colecțiile unor muzee prestigioase precum Museum of Modern Art (MoMa) – New York, The Houston Museum, The High Museum, The Minneapolis Museum of Art, The San Francisco Museum of Art. După vernisaj, de la ora 18:30, Sylvia Plachy va susține o conferință la Casa Photo Romania.

În aceeași seară vor avea loc și vernisajele expozițiilor realizate de artiștii maghiari Pettendi Szabó Péter și Ádám Gyula, Background. Have you ever been to Budapest, respectiv Poetica portretului. Evenimentele se vor desfășura la Casa Photo Romania, începând cu ora 19:30, respectiv 20:30. Expozițiile sunt incluse în secțiunea “Fotografi maghiari la Photo Romania Festival”.

Photo Romania Festival aduce la Cluj 10 zile de expoziții, conferințe, ateliere și concursuri de fotografie. Festivalul este cel mai mare eveniment de profil din Europa de SE, iar ediția din acest an include 70 de expoziții ale unor fotografi români și străini de renume internațional, peste 20 de workshopuri susținute de specialiști, de la fotografia de nud la cea de arhitectură, conferințe, concerte și alte evenimente speciale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu