Închide

ZF: Ștefan Gadola, CEO Energobit: Statul are în mâini 80% din producţia de energie din România şi posibilitatea de a stabili preţul acesteia pentru şase luni de zile, dar în loc să ia o simplă măsură preferă să dea vina pe furnizorii străini

ActualitateEconomieSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - ian. 20, 2022 0 1609

Printre pionierii dezvoltării industriei de energie electrică de după Revoluție, clujeanul Șefan Gadola, membru în conducerea companiei EenergoBit, arată că statul are în mâini 80% din producţia de energie din România, astfel că deține toate pârghiile pentru a stabili propriile reguli în privința prețului acesteia.

Gadola a spus pentru Ziarul Financiar că statul preferă să dea vina pe furnizori străini și să implementeze scheme încâlcite de facturare, care oricum nu asigură protecție pentru consumatori, în loc să-și creeze propria strategie de reglementare a prețului.

„S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear? Nu! Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Energia este vitală pentru toţi”, a transmis omul de afaceri clujean.

Gadola punctează că statul poate reglementa prețurile pentru următoarele 6 luni:

„Statul are în mâini 80% din producţia de energie din România şi posibilitatea de a stabili preţul acesteia pentru şase luni de zile, dar în loc de a lua cea mai simplă măsură preferă să dea vina pe furnizorii străini şi să implementeze scheme încâlcite care oricum nu asigură protecţie pentru toţi consumatorii (…) Reglementaţi preţul. Este cea mai simplă măsură. Ai posibilitatea să faci acest lucru pentru 6 luni de zile. Care e problema? Au distrus tot (…)”.

Scumpirea energiei şi a gazului natural din ultimul an, tendinţă vizibilă încă din martie, anul trecut, scoate la iveală multiple anomalii ale pieţelor din România, dar şi incapacitatea statului de a gestiona din timp o criză care acum duce în corzi toată economia. Circa 80% din toată producţia de energie a României este în mâinile statului şi jumătate din producţia de gaze, dar în timp ce producătorii colectau profituri de vis, sub protecţia lipsei de acţiune a autorităţilor locale, restul economiei ceda sub presiunea celor mai mari preţuri din istorie.

Citește tot textul în Ziarul Financiar

 

Sursa foto: Facebook/Stefan Gadola

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare