Închide

Zeci de clujence învață să confecționeze tradițional ii la școala populară de artă: „de Paşte, când mergeam la biserică, la ţară, ne îmbrăcam toată familia în straie populare, eu în costumul bunicii”

Cultură by Actual de Cluj - mai 14, 2019 0 96

Un număr de 50 de clujence au învățat arta tradițională a țesutului la război, într-un curs la Școala de Arte din Cluj care a durat patru zile și s-a încheiat în 10 mai.

E a zecea ediție a acestui curs, organizat de reputatul meșter popular Elvira Gavriș, membru al Academiei de Artă Tradiţională de la Sibiu și coordonatoarea secţiilor ţesut-cusut ale Şcolii de Arte de la Cluj-Napoca, Răscruci, Căşeiu – Rugăşeşti şi Răchiţele. „Cursul s-a bucurat de prezenţa a cincizeci de cursante, în marea lor majoritate din Cluj-Napoca – dar şi din Apahida, Sălicea, Sânnicoară – dornice să cunoască tradiţia şi să înveţe deocamdată lucrurile elementare din domeniu. Am încercat să le vorbesc despre costumul popular din Transilvania, le-am prezentat fotografii şi pliante după care am trecut împreună la executarea unor puncte de cusut specifice zonei: tivul cu găurele, cruciuliţe, cusătura peste fir. Am observant un interes destul de mare pentru acest meşteşug, rezultând din dorinţa cursantelor de a-şi confecţiona piese de port popular, atât pentru ele cât şi pentru membrii familiei. Rezultatele obţinute sunt mulţumitoare şi sperăm să le fi trezit interesul pentru acest meşteşug pentru a le avea, la toamnă, cursante ale Şcolii de Arte Cluj, la cursul nostru de bază”, a spus ea.  Între cursante, o fetiţă de zece ani, sau femei pensionare.

„Sunt de profesie administrator de imobile şi am venit la acest curs ca să-mi reamintesc de modul cum se coase şi să învăţ totodată să-mi confecţionez propria ie. Provin din Cubleşul Someşan şi în copilărie, pe la serbările şcolare, purtam haine populare făcute de mama. Iar acum, după cursul acesta, poate din toamnă o să încep şi cursul “mare”, ca să învăţ mai multe tehnici despre confecţionarea costumului popular”, spune Veronica Gădălean, o cursantă în vârstă de 51 de ani.
O altă cursantă, în vârstă de 23 de ani, Cosmina Hornar, e studentă și vine din Mediaș: „singura legătură cu portul popular am avut-o cu prilejul sărbătorilor de Paşte când mergeam la biserică, la ţară, şi ne îmbrăcam toată familia în straie populare, eu în costumul bunicii”.

La Galeria „Arte” a școlii populare se va organiza o expoziţie cu lucrările realizate în cadrul acestui curs gratuit, în 24 iunie, de Ziua Internaţională a Iei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare