Închide

Zăpăceala de la urbanism: casă sau rampă clandestină de gunoi din zona de restructurare urbană

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 16, 2019 0 810

O propunere de amenajare a unui imobil mixt pe o parcelă de 64 de mp de pe strada Ospătăriei, într-o zonă de restructurare a orașului, a zăpăcit ședința comisiei de urbanism a Primăriei. Primarul Emil Boc a fost cel gata-gata să aplice urbanismul de bun simț în detrimentul recomandărilor Comisiei și a regulamentului: ”mai bine o casă, decât o rampă clandestină de gunoi.” Arhitecții i-au arătat că avizarea unui astfel de proiect ar crea un precedent și ar aduce deservicii instituției.

Pe parcela de 64 de mp de pe strada Ospătăriei a existat o casă parter, care a fost demolată, fiind avariată în 2013 în urma unei explozii de la rețeaua de gaz. Proiectanții de la Conproex Construct au arătat că proprietarii doresc să reconstruiască locuința. Numai că terenul este inclus într-o zonă de restructurare urbană – parcelar riveran  al arterelor de trafic, destinat restructurării, zonă mixtă cu regim de construire închis.

Terenul este mărginit pe laturile nord, sud și vest de proprietăți private, la partea estică de strada de acces Ospătăriei. Pe cei 64 de mp a fost propus un imobil cu subsol, parter și un etaj, amplasat în teren calcan față de limita nordică și vestică, la distanță de 1.35 m față de limita estică str.Ospătăriei, la distanta de 2.75 m față de limita sudică.

La ședința de urbanism a fost prezent și un reprezentant al vecinilor pe peretele cărora se propune alipirea viitoarei construcții, iar acesta i-a cerut comisiei asigurări suplimentare că noul imobil nu va afecta structura de rezistență a casei existente în zonă.

Arhitecții din comisie au precizat că ar fi mult mai bine ca proprietarii să se asocieze și să construiască un imobil mixt, cu o înălțime mult mai mare, care este și permisă și încurajată de regulament, lucru care i-ar avantaja pe toți cei din zonă.

Arhitectul Mihai Racu a semnalat că, dacă se va permite construirea pe o parcelă atât de mică, beneficiarii ar primi o derogare de 88%. Mai mult, proiectul în forma propusă n-ar respecta legea locuinței și nici regulamentul. În plus, proiectul se află într-o situație paradoxală: are indici pentru zonă de restructurare, dar nu face restructurare.

Primarul Boc s-a arătat nemulțumit că arhitecții vin cu o altă soluție pentru beneficiar și proiectanți decât cea convenită în comisia operativă. A intervenit chiar să le spună că nu va mai tolera astfel de practici, chiar dacă arhitectul Voicu Bozac a arătat că, de fapt, acesta este rolul Comisiei Tehnice de Urbanism.

Primarul n-a fost de acord și s-a arătat enervat de atitudinea arhitecților deoarece nu propun o soluție în funcție de ceea ce dorește beneficiarul.

”Vorbim despre un om care vrea să își facă o casă și un spațiu comercial într-o zonă centrală. Preferați să țineți terenul acesta neocupat și va ajunge mai mizerabil ca în alte zone ale orașului. Atitudinea asta mă enervează, că nu căutați soluții. Sunt pentru calitate, dar acolo va fi o rampă clandestină de gunoi”, a decretat Boc.

Chiar arhitectul Sorin Scripcariu, președinte al Comisei de Monumente, prezent la ședința de urbanism, a arătat că imobilul ar trebui reconstruit așa cum a existat, dacă tot se dorește acest lucru. Boc a încuviințat ”bunul simț urbanistic”. Arhitectul expert al Primăriei, Ligia Subirică, a semnalat că în alte cazuri similare din oraș s-au recomandat asocieri și comasări de parcele pentru construcții, având în vedere dimensiunile reduse ale parcelelor, iar proprietarii s-au conformat și chiar au inițiat astfel de proiecte.

Arhitectul Vlad Negru a spus că, dacă se va accepta construirea, se va crea un precedent și a semnalat faptul că Primăria are procese în zona Brâncuși, unde sunt situații în care nu s-a permis construirea. Arhitectul s-a arătat curios cum se va apăra Primăria în condițiile date.

Viceprimarul Dan Tarcea a arătat că este un subiect separat. Aceasta le-a recomandat proiectanților să refacă proiectul și să aducă o variantă care să respecte regulamentul, cu indici calculați corect.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare