Închide

Vrei apartament la Cluj? Faţă de începutul anului, acum ţi se cere cu 100 de euro în plus pentru fiecare metru pătrat

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 20, 2018 0 986

 

Cei care vor să cumpere un apartament în Cluj plătesc la final de an, în medie, cu aproape 100 de euro în plus pentru fiecare metru pătrat de locuinţă, faţă de începutul lui 2018, arată o analiză imobiliară. În Cluj sunt acum peste 100 de şantiere şi proiecte în derulare, conform unei companii de consultanţă care monitorizează piaţa.

 

Diferența de preț la 12 luni se situează sub pragul de 10%, subliniază cei de la portalul CompariImobiliare.ro, dar Clujul este singurul oraş din România cu preţuri peste cele de dinainte de criza din 2008, conform analizei unui alt portal – Imobiliare.ro. Dezvoltatorii au adus peste 4.400 de noi locuinţe pe piaţă, în municipiu şi împrejurimi (Floreşti, Baciu, Apahida), iar şantierele cu termen de execuţie 2019-2020 promit alte câteva mii de apartamente în ansambluri rezidenţiale noi, mai arată analiza.

În noiembrie,  cele mai multe şantiere rezidenţiale au fost identificate în Bucureşti (150), dar Clujul vine puternic din urmă – cu 111 proiecte, conform specialiştilor de la IBC Focus, care monitorizează piaţa de construcţii din România. Timişul figurează cu 65 de şantiere.

 

Grafic: IBC Focus

 

Preţuri pe cartiere 

Dacă la început de 2018 preţul mediu pe metru pătrat util era de 1.463 de euro, la final de an a ajuns la 1.556 de euro (diferenţă de 93 euro/mp), arată reprezentanţii portalului Compariimobiliare.ro, care prezintă evoluţia preţurilor apartamentelor de vânzare, în cele mai importante cartiere ale Clujului şi în localităţile limitrofe, în perioada ianuarie – decembrie 2018.

Potrivit acestor date, apartamentele noi s-au scumpit cu 115 euro/ mp de la începutul anului 2108 până acum, iar proprietarii cer, în medie, 1.534 euro/mp. Cele vechi sunt ceva mai scumpe – au ajuns la 1.584 euro/mp şi s-au scumpit cu 84 euro/mp din ianuarie în decembrie.

Cele mai scumpe zone ale Clujului sunt centrul şi cartierele Andrei Mureşanu şi Gheorgheni. Cea mai mare diferenţă de preţ ianuarie – decembrie figurează în dreptul exclusivistului cartier Andrei Mureşanu: aici, preţurile cerute sunt acum cu 275 euro/mp mai mari decât la început de an.

 

Sursa grafic: CompariImobiliare.ro

 

Cât despre localităţile limitrofe – acestea sunt singurele opţiuni pentru cumpărătorii care au un buget de sub 1.000 euro/mp. Cel mai accelerat au crescut preţurile din Apahida: cu 194 euro/ mp, conform datelor CompariImobiliare.ro:

 

 

Potrivit Imobiliare.ro, prețurile cerute pentru apartamente în Cluj-Napoca s-au majorat cu 1,4% în noiembrie (de la 1.535 la 1.556 de euro pe metru pătrat util) și cu 7,5% în ultimul an (de la 1.447 euro pe metru pătrat util).

Totuşi, e de notat că analizele remarcă încetinirea ritmului de creştere şi o posibilă „corecţie” pentru scumpa piaţă de la Cluj:

Portal imobiliar: „nu suntem în faţa unei crize ca în 2008”. Clujul are statut special şi ar fi deja „într-o zonă de corecţie”

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.