Închide

Vrea control asupra tuturor musulmanilor din Cluj și din țară

ActualitateSocialTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 27, 2016 0 3086

Mișcări intense în rândul musulmanilor din România, în contextul în care Muftiul Iusuf Murat se teme ca nu cumva pleiada refugiaților din Siria și din alte țări arabe, care vor ajunge în țară, să-i destabilizeze lui statutul de lider. El a fost primit, sâmbătă, la Cluj, de comunitatea musulmanilor arabi, în cadrul singurei moschei care e deschisă în Cluj Napoca, pe strada Păstorului. Ca sa fie convingător, Muftiul Iusuf Murat (foto dreapta) a venit însoțit de secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi (foto mijloc – fost consilier de-al lui Ion Iliescu, de pe vremea când acesta era președinte al României). Opaschi le-a ținut musulmanilor din Cluj, care erau prezenți la rugăciune, un adevărat discurs despre beneficiile alinierii la Cultul Musulman din România, care e recunoscut prin Legea Cultelor și care e controlat în totalitate de Iusuf Murat. Numai că în mare parte, comunitățile de arabi din țară nu se simt reprezentate de strucutra lui Murat, pentru simplul fapt că ea aparține musulmanilor de origine turco-tătară, cu care împart prea puține afinități. Acesta, de altfel, este și motivul pentru care o parte dintre comunitățile de musulmani din România – precum este și cea din Cluj Napoca – sunt afliate Ligii Islamice și Culturale, o altă structură asociativă care însă nu e recunoscută de Legea Cultelor.

Moschee și cimitire, principalele promisiuni pentru musulmanii clujeni 

Oferta Muftiului Iusuf Murat este extrem de tentantă pentru toți musulmanii din România, dat fiind faptul că în prezent el este singurul lider islamic care beneficiază de sprijin politic în demersurile sale. Nici o altă structură islamiscă nu a mai fost recunoscută în România, iar un motiv ar putea fi acela că Iusuf Murat este singurul musulman care a lucat în mod direct la eleaborarea Legii Cultelor. Secretarul de stat Victor Opaschi a recunoscut că procesul ce a vizat adoptarea acestei Legi a fost extrem de lung  – a durat 17 ani – și că Muftiul Iusuf Murat a avut o contribuție importantă. Așadar, în prezent Legea Cultelor recunoaște ca entitate islamică doar Cultul Musulman din România, care își are epicentrul în cadrul comunităților turce-tătare din Constanța. Toate celelalte comunități musulmane din țară care sunt afiliate Ligii Islamice sunt condamnate să plătească impozite de zeci de milioane pentru moscheile lor, care nu sunt recunocute de statul român ca lăcașuri de cult. Acesta, de altfel, este unul dintre argumentele cu care Opaschi a încercat să-i convingă pe musulmanii de naționalitate arabă din Cluj să adere la structura condusă de Iusuf Murat, promițând că se vor realiza extrem de multe beneficii în favoarea lor, inclusiv cimitire. Iar din Cluj, cei doi au plecat cu același mesaj și în sânul altor comunități de musulmani din Transilvania.

Promisiuni pentru marea Moschee din București

Muftiul Iusuf Murat este cel care a reușit să negocieze cu reprezentanții Guvernului concesiunea terenului de peste 12.000 de metri pătrați pentru construcția unei moschei de mari dimensiuni, în București. Subiectul stârnește și la această oră controverse, însă, Opaschi a dat asigurări la Cluj Napoca că nu există nici un impediment pentru ca acest lăcaș islamic să nu se realizeze: „Nu e vorba să se facă acolo o universitate pentru 6000 de teroriști, cum recent s-a exprimat o persoană publică. E un comentariu pe care n-am cuvinte să-l calific. Îmi este rușine că în continuare se încearcă să se mențină această stare de neîncredere, de confuzie. Când cineva cu responsabilitatea acelei persoane își permite să facă asemenea afirmații, e un lucru care-ți dă fiori. Eu vreau să subliniez cu și mai multă convingere că acolo va fi o moschee care nu va fi cu mult mai mare decât Moscheea Carol din Constanta, care spre deosebire de alte moschei din Europa, e de dimensiuni modeste, pentru 800 de persoane. Deci, Moscheea din București va fi asemnătoare. Cu siguranță nu va fi cea mai mare din Europa, pentru că va fi pentru maxim 1000 de persoane, va avea o sală de clasă pentru copiii care vor veni să studieze abc-ul religiei, exact așa cum se întâmplă și în cadrul altor biserici, ortodoxe, greco-catolice, protestante, catolice și așa mai departe. Vor exista desigur spațiile necesare pentru spălare, nu va fi ablsout nimic ieșit din comun. Acum, sigur că nu este pentru nimeni o supriză că lucrurile sunt prezentate denaturat de o anumită parte a presei, dar zic că oamenii au, totuși, capacitatea să respingă învrăjbirea aceasta. Da, am auzit și eu că domnul Ludovic Orban a spus că dacă va ajunge primar al Bucureștiului nu va permite să fie eliberată autorizație de construire, dar nu e la latitudinea lui. Să sperăm că nu va ajunge primar, dar dacă va ajunge va avea obligația să respecte legea”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.