Închide

Vița de vie din curtea Teatrului de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca, inspirație pentru un spectacol pus în scenă în acest weekend, ultima premieră a anului

Cultură by Actual de Cluj - dec. 15, 2023 0 122

Vița de vie din curtea Teatrului de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca, inspirație pentru un spectacol pus în scenă în acest weekend, ultima premieră a anului.

”Este vorba de ”Mese a csodálatos szőlőfáról” /”Povestea viței de vie”, în scenariul și regia lui Kovács Géza. Premiera are loc mâine la ora 11, e programat și un al doilea spectacol, la ora 17. ” Personajele duc publicul la granița dintre trecut, prezent și viitor, într-un oraș și într-una dintre curțile sale interioare, unde crește o viță de vie magnifică. Curtea are și un rege, Tóbiás, iar regele are o fiică frumoasă, pe nume Lelkecske, al cărei cântec aduce bucurie în fiecare inimă. Tóbiás este invidiat de toate regatele din jur, dar și de temutul împărat Csaó, care este hotărât să pună mâna pe aceste două comori. Din fericire, la curte exista un tânăr curajos, elevul Zsiga, care era pregătit să o salveze pe prințesă”, arat ăinstituția de cultură. ”siga va avea parte de multe emoții și își va face o mulțime de prieteni buni în timpul aventurilor sale, la finalul cărora va fi găsită calea spre locul unde încă se mai pot găsi minuni”.

Vița de vie din poveste a fost inspirată de una reală, cea care crește și acum în curtea Teatrului ”Puck”, după cum precizează Kovács Géza. ”La începutul anilor ’90 veneam des în Transilvania. S-a dezvoltat o prietenie bună cu colegii de la Teatrul de Păpuși „Puck”. Regizoarea Kovacs Ildikó ne-a povestit mult despre via din curtea teatrului și ne-a povestit despre anii în care locatarii casei culegeau strugurii împreună, ceea ce era o sărbătoare. Este un detaliu care m-a preocupat mult: faptul că există o instituție de artă, în curtea căreia sunt și locuințe, și există un copac magic, un copac care atinge cerul, care umple curtea întreagă, leagă oamenii, creează sărbători. Apoi ne-am întâlnit cu Varga Ibolya și am început să discutăm despre asta, aici a început concretizarea acestei idei, de a aduce în poveste nu doar acestă vie, care reprezintă simultan atât Teatrul „Puck” și anii care au trecut aici, dar și persoana doamnei Ildikó, fie prin intermediul personajelor, fie prin firele narative. Și încetul cu încetul, straturile au început să se contureze”, arată regizorul.
Kovács Géza este actor și regizor, director al Teatrului de Păpuși „Mesebolt” din orașul maghiar Szombathely, iar pentru realizările sale a fost onorat cu Premiul „Blattner Géza”, precum și Premiul pentru întreaga activitate. Un moment important al carierei sale a fost colaborarea cu regretata regizoare Kovács Ildikó.
Spectacolul „Povestea viței de vie” este prezentat în limba maghiară, durează aproximativ 55 de minute, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

Biletul de intrare la spectacolele prezentate la sediul Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca la final de săptămână costă 40 de lei pentru adulți, 20 de lei pentru pensionari și 10 lei pentru preșcolari, elevi și studenți. Pentru reprezentațiile din timpul săptămânii biletele de intrare au prețul unic de 10 lei. Biletele se achiziționează de la casieria din foaierul teatrului, înainte de intrarea la spectacole. Spectatorii sunt rugați să ajungă cu 15 de minute înainte de ora de începere a spectacolului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu