Închide

Vin alegerile, la Cluj nu e cine să le supravegheze: 30 localități din Cluj nu au experți electorali, record în țară; cât câștigi ca să te înscrii

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 29, 2016 0 537

Vin alegerile, iar la Cluj nu e cine să le supravegheze – deficit de experți electorali la Cluj, printre cele mai mari din țară, arată Autoritatea Electorală Permanentă.

Până ieri în țară fuseseră înregistrate a nivel national 46.195 de cereri din partea persoanelor care doresc să facă parte din Corpul experților electorali, din cadrul căruia vor fi desemnați prin tragere la sorți președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora. Totuși, până azi numărul localităților în care nu există suficienți astfel de experți ajunge la nu mai puți de 632, dintre care 66 de localități figurează cu zero cereri înregistrate pentru această funcție.

Printre județele cu cele mai multe localități care înregistrează deficit de experți electorali se numără Dâmbovița cu 58 de localități, Bihor cu 35 de localități, Ialomița cu 32 de localități și Cluj cu 30 de localități.

Cea mai mare secetă de experți electorali din Cluj e chiar la Cluj-Napoca – nu mai puțin 88 de posturi vacante din necesarul de 362 pentru cele 181 secții de votare. Alte deficite mari se înregistrează în Câmpia Turzii – 10 posturi vacante, Dej – 5, Turda – 7 sau Iara și Baciu – 12 și respectiv 9.

Experții electorali primesc o indemnizație pentru munca lor, reglementată printr-o hotărâre de Guvern ce a intrat în vigoare în urmă cu o săptămână. Președinții birourilor electorale și locțiitorii lor, dar și operatorii de calculator, primesc câte 85 de lei pe fiecare zi de activitate pentru maxim cinci zile, iar membrii birourilor electorale primesc și ei câte 65 de lei pe zi.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags