Închide

Vila fondatorilor Clujana, scoasă la licitație cu peste un milion de euro. Are 28 de camere

Economie by Actual de Cluj - dec. 02, 2020 0 983

Se vinde vila fondatorilor fabricii Clujana, rămasă și acum ultima fabrică neprivatizată din Cluj la trei decenii de la Revoluție. Prețul e piperat, peste un milion de euro.
Vila familiei Renner, de pe strada Nicolae Cristea, e scoasă la vânzare de casa de licitații Sotheby’s pentru suma de 1,2 milioane de euro. Are … 28 de camere, șase băi și un teren de 1.500 de metri pătrați. Vila a fost construită în 1930.

În prezentarea ofertei, Sotheby’s arată că vila familiei Renner, fondatoare a fabricii de incălțăminte Clujana, este situată în zona centrală a orașului, aproape de Piața Mihai Viteazu. Clădirea are două nivele – demisol și parter – și 28 de încăperi. ”Cu cele 28 de încăperi ale sale, vila este versatilă în a fi adaptată unor funcțiuni comerciale precum clinică medicală, pensiune, grădiniță sau sediul de companie”.

Daniel Lengyel e agentul care se ocupă de vânzarea acestei clădiri și spune pentru actualdecluj.ro: ”clădirea e de aproximativ șase luni pe piață. Actualul proprietar e o persoană juridică cu obiect de activitate în construcții, l-a achiziționat într-o procedură de licitație de la o firmă. S-a vrut să se facă un sediu central al societății dar planurile s-au schimbat. Clădirea a avut o funcțiune mixtă, inclusiv pentru locuire. poate fi și o locuință dar înclină în industrial, la subsol sunt suprafețe mari unde erau mașinării din industria pielăriei, mașinării destul de vechi. Clădirea are 14 camere pentru locuit, dar sunt camere mari, una are 40 de metri pătrați, alta – 60 mp. Prețul a fost evaluat de către proprietar, e prețul plătit pentru imobil și lucrările făcute, mici, nu mari, de întreținere și consolidare. La stabilirea sumei s-a făcut o medie a pieței, a suprafeței de teren, a suprafeței construite în zonă, considerăm imobilul cel puțin semicentral. Se pretează la foarte multe activități – grădiniță, clinică, sediu de birou”.

Fabrica de încălțâminte Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După primul război mondial a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata” și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România. A fost naționalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”. Acum e o societate comercială pe acțiuni, Clujana SA, iar principalul acționar, cu peste 80% din participații, e Consiliul Județean Cluj. ”Reabilitarea și funcționalizarea vilei Renner este atât o oportunitate investițională, cât și un demers de readucere la lumină a unei pagini din istoria Clujului”, arată Sotheby’s.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu