Închide

VIDEO Tinerii din Petreștii de Jos au patentat „Drumul elefanților”. „Dacă nu fac nimic cu „urmele elefanților” de pe drumul județean 107L, continuăm protestele!”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 21, 2016 1 882

Sociatatea civilă de la sat s-a mobilizat și a protestat împotriva gropilor de pe un drum județean din județul Cluj. 4 tineri, 4 zile de pregătiri, un protest organizat ca o înmormântare a unei Dacii 1310 și păreri de rău că nu s-au mobilizat mai repede. Au făcut și indicatoare rutiere cu Atenție, drumul elefanților! pe care spun, bucuroși că le cedează autorităților locale și județene ca să-și marcheze incompetența și să le monteze pe drumul 107L. Și promit să continue acțiunile, dacă autoritățile nu vor face, în continuare, nimic.

12717635_1102176636482277_6839313458227654231_n

„Ne-ați mințit opt ani de zile, de acum nu vă mai ține! Mincinoșii, Huuuuuoooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!” s-a strigat în fața cortegiului funerar format din peste 100 de oameni din comuna Petreștii de Jos și o camionetă care căra o Dacie 1310, defunctă care au străbătut o porțiune plină de gropi din Drumul 107 L care face legătură între Turda, Petreșrii de Jos și Lita. „În trei zile de umblat, un braț și o bucșă am schimbat”, spunea altă pancartă din cotegiul funerar pus la cale de participanți.


Și protestul a avut momente inedite, în care protestatarii au pescuit în gropile „lăsate de elefanți” pe acest drum, un tânăr a stat la plajă pe acest drum. Un alt moment a fost cel al marcării unui cimitir al nepăsării și gropilor pe respectivul drum: „Elefanții sus! Bannerul: Cimitirul 107 L fățucă tristă, în față și acum: Mincinoșii, mincinoșii, mincinoșii”.

„Problema este de mai mulți ani. Trebuia să ne mobilizăm și noi mai demult. N-am făcut-o decât acum pentru că avem mai mult timp liber și ne-am putut ocupa de organizare. Noi am mai spus și mai spunem, e initiativa tinerilor din comună, nu e campanie electorala și altele. Am vrut să venim cu ceva nou. Când am anunțat protestul în media locală din Turda, s-au solidarizat și alții cu noi. Au venit înspre noi să ne ajute. Așa s-au născut elefanții, o ideea a unui om independent din punct de vedere politic. Elefancíi reprezintă „Urma” trecerii lor prin zonă, adică acele gropi rotunde, exact făcute de urmele picioarelor acestora. Am pornit patru tineri de la o simpla poveste și in 4 zile am reușit să mobilizam și să organizăm tot protestul”, a explicat pentru Actual de Cluj, Bogdan Samartinean, care locuiește în Petreștii de Jos, unul dintre cei patru organizatori ai protestului.

Pe rețelele de socializare, protestatarii au ținut să mulțumească oamenilor în vârstă din zonă care au participat la protest, cu dezamăgirea că mulți alții, mai tineri, n-au participat.

12671784_1104030259630248_796862527127188247_o

POST PROTEST – RESPECT față de domnul mai în vârstă CARE I-A SUSTINUT

 

Primar: „Susțin protestul! Pe noi ne cheamă să facem proiecte turistice pentru Cheile Turzii, dar uită că drumurile sunt importatnte pentur turiști”

Primarul din Petreștii de Jos, Ioan Pîrv, spune că, deși nu e organizator al protestului îl susține fără tăgadă, pentru că e convins că doar așa autoritățile județului se vor sensibiliza. Pe cale administrativă, sau verbală la partid, din 2008 și până în prezent, nu s-a putut obține asfalat. „Nu l-au organizat eu, protestul, dar l-am susținut și îl susțin. Cu vorbă bună nu merge. O să ducem elefanții și în Consiliul Județean, la ședințe. Merg și la prefect. Drumurile din judetul Cluj n-ar trebui să aibă culoare politică. Sunt pentru cetățeanul care le tranzitează, cel care plătește taxe, plătește accize în prețul benzinei. Nu există ședință la județ la care să nu fiu convocat și să nu ridic problema strării acestui drum. Au fost niște acțiuni ale consilierilor județeni, cu primarii din zonă, să discutăm despre proiectele pe care le avem pentru Cheile Turzii. Cum să faci un proiect pentru turiști, să-i atragi aici, dacă tu n-ai în primul rând infrastructura rutieră? Există soluții pentru a fi reparat, eu tot le-am expus la Judedeț. Eu le-am spus că, ca primar am reparat drumurile comunale de la mine. Așa trebuie să facă și ei cu cele județene”, a subliniat primarul.

Potrivit acestuia, drumul Turda-Lita a fost asfaltat în 2003 iar apoi, în 2004 a fost predat pe baza unui protocol între Consiliul Județean și Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi, pentru a fi tranzitat pe perioada lucrărilor la Autostrada Transilvania, cu obligația ca, după lucrări, Compania să-l aducă la starea inițială. „Din 2008, este reabilitarea sa e pasată între județ și Companie. Toate conducerile care s-au perindat pe la Consiliul Județean de atunci au tot zis că rezolvă problema. Când se apropiau alegerile, promiteau că-l fac. Eu trec de două ori pe zi pe acest drum, cu mașina și sunt revoltat. Am făcut demersuri și verbale, că numai de acuma sunt în PNL-ul mare. Potrivit unei adresa a Regiei de Autonomă a Domeniului Public și Privat a Consiliului Județean, când era condusă de Mircea Avram a cerut să se facă. Și în răspuns, pe care îl am și eu, s-a spus că îl au în vedere, în funcție de buget și de priorități și bla, bla, bla. Știți și dumneavoastră ce valoare are un astfel de răspuns. Verbel, am aflat de la cei de la drumuri că compania ar fi făcut o licitație în 2014 pentru a angaja o firmă care să facă aceste lucrări de refacere. În 2015, licitația a fost contestată și anulată în instanță. Acum, cică au fonduri și fac o nouă licitație. Dar până atunci??? Nu poți nici să plombezi gropi pe acest drum, pentru că s-au produs relocări generate de trasul autostrăzii și sunt bucăți de drum de pământ. Dacă un județ așa de puternic cum e Clujul nu își permite să vină cu o soluție pentru un drum, chiar nu am cuvinte…Pot să-l repare, nu pe investiții. E ca o covată acest drum până la prima ploaie când devine impracticabil. Datorită împușcăturilor din cariera de la autosttradă, s-a rupt mai mult decât a trebuit din strâncă și așa s-a ajuns la drumul din prezent. L-au mutat prin cariera pe la Săndulești, cu acordul proprietarilor. De la Turda până la blocuri, e asfalt. Mai e apoi o porțiune de 200 de metri. Hai, să zic 300 e deja pregătită de Bechetel și poate o și făceau dacă nu li se rezilia contractul. Pe  acești 300 de metri trebuie turnat asfalt și atunci drumul revine la traseul notmal de pe hartă, unde e drumul adevărat și real. EI tot pasează problema de la unii la alții. Părerea mea că adevărul e 60 la 40%, Companie – Județ”, a mai spus primarul din Săndulești.

Se poate începe și mâine. Cu voința conducerii județului

Șeful societății de drumuri a Consiliului Județean, Călin Platon, spune că structura pe care o reprezintă asigură lucrări, contractutual, însă depinde de ca structura-mamă să dea ordinul de începere a lucrurolor.

„Pentru că acest drum, 107 L Turda-Lita e prins într-un protocol între Consiliul Județean și Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi, nu va putea intra pe modernizare, la investiții. Însă, pe întreținere se poate aduce la un nivel de viabilitate suportabil pentru cei care îl tranzitează. Dacă primim ordinul de începere a lucrărilor și de mâine se poate să ne apucăm de lucrări”, a spus Platon.

sursa imagini: Bogdan Samartinean

 

 

 

Un comentariu

  1. Pe Mircea Avram aka buxusul de diamant l-a pus sef la drumuri Alin Tise Paunel. De looserul Paunel am scapat odata la alegeri. De Avram nu scapam cum nu scapi de o boala rusinoasa. Acum e consilier al presedintelui Dorel. Votati PNL fraierilor!

Scrie un comentariu

Articole similare