Închide

VIDEO Soluția de compromis pentru Someș. De la un fost arhitect-șef, acum președinte de comisie de monumente

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - oct. 08, 2015 0 612

Primăria ar putea foarte bine să renunțe la banda suplimentară de pe Splaiul Independneței și să regândească circulația tramvaiului în zonă. Așa ar câștiga și planurile pentru explanadă pe Someș  chiar și administrația, prin modificarea de proiect cu implememtarea acestuia cu bani europeni, și clujenii și biciliștii și orașul. Asta a fost recomandarea președintelui filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, Szabolcs Guttmann, fost arhitect-șef la Sibiu și acum coordonator al comisiei zonale a monumentelor din Cluj. O măsură radicală dar care pregătește viitorul Someșului și îl face posibil.

Cred că ar trebui găsită o idee de mijloc. Ceea ce e foarte greu în ceasul al 26-lea. Nu imposibil. Tramvaiul din Cluj oricum este cu o cale hibridă în țesutul urban pentru că s-a născut după ce țeustul închegat deja al străzilor. Ca tare vedem și pe strada Horea reînnoită că tramvaiul folosește și carosabilul pentru că aceasta este posibilitatea și secțiunea din strada respectivă. Sigur ideal și de dorit este să avem mijloc de transport în comun independent de restul traficului. Mai ales cu tramvaiul e această problemă în Cluj că dublează necesarul de gabarit al străzilor. Atunci pun întrebarea dacă nu se poate rezolva și altfel logica urbanistică a PUG-ului cu sensuri unice stânga- dreapta cu patru roti și tramvaiul pe Someș. Dacă zarurile au fost aruncate și ne gandim la un sens invers decat cel propus prin PUG si nu cred că e imposibil, fiindcă latura dreaptă și stângă e la fel ca probleme de trafic, o sa vedem că o să putem ajunge la o soluție relativ confortabilă pentru ambele sensuri”, a fost recomondarea arhitectului Szabolcs Guttmann. Acesta completază că ar rămâne un trafic cu tramvai spre oraș, liber de altceva, pe lânga parc și poate fi bordurat. „Și linia cealaltă către stadion să fie folosită și de masini pe două sensuri. Dacă facem această mișcare de idee dumeavoastră faceți o economie din bani europeni fără să se execute niște lucrări destul de consistente. Ramâne însă spațiul verde cu trotuarul exitent pentru a face gânduri bune și importante pentru Somes în viitor. Iar traficul pe această arteră n-ar fi cu nimic mai prejos fata de restul orașului unde există linie de tramvai”, a mai spus arhitectul.

El a catalogat măsura ca una radicală, dar posibil de soluționat. „La Opera maghiară există stație și doua fire independete, de acolo poate să se racordeze cu unul la tramvai și cu unul lângă. Și sensul invers spre Babes. Iar celălalt să fie studiat. Și nu cred că necesita timp acest studiu față de cel cu sensuri inverse. Lumea ar putea să respire liniștită pentru că se fac amenajări mai serioase pe malul Someșului. Până când nu vedem o explanadă la luciul apei este cel putin cu semn de intrebare cum poate fi un mal al Somesului fără trotuar. Exact omul să nu ajungă aproape de râu și să fie ținut la distanșă cu patru fire de el. Și nemaivorbind ca pistele de biciclete. Malurile sunt posibil de amenajat penru pietoni am demonstrat-o împreună cu colegii de la Someș Delivery. Chiar dacă renunțăm la cheltuieli majore de proiect, tot s-ar implemnat acesta și s-ar reszolva și ideile europene ale municipalității. Sensul unic pe malurile Someșului sunt oricum imposibil de implementat proctic iar lucrurile ar trebuie să primească un echilibru”, a mai afirmat Guttmann la dezbaterea de la primărie privind viitorul Someșului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu