Închide

VIDEO Revolta primarilor clujeni. Două primărițe s-au angajat să facă miting pentru a uni forțele politice din Cluj: Să nu râdă toată țara de noi că n-avem unde duce gunoaiele

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 28, 2015 0 1239

Președintele Consiliului Județean s-a ascuns, a venit cu coada între picioare din București și acum caută vinovați în loc să vină cu o soluție pentru depozitarea gunoaielor tuturor localităților din județul Cluj. Asta au spus astăzi primarii din județ adunați de prefect la un Colegiu Prefectural, disperați că în județ se poartă lupte politice și de imagine în loc să se găsească o rezolvare. Primarii de la țară sunt disperați și au anunțat că vor face un miting în fața Consiliul Județean pentru a-i obliga pe cei care conduc județul să-și asume o rezolvare, nu să poarte lupte între ei, iar o țară întreagă să râdă de ceea ce se întâmplă în Cluj. Până și primarul celei mai mari localități din județ, Emil Boc spune că s-a săturat să fie dus cu zăhărelul de Consiliul Județean și lucrează la o soluție pe cont propriu pentru ca clujenii să nu rămână în stradă cu gunoaiele după 15 octombrie, termenul până la care deșeurile mai pot fi duse la depozitul din Oradea.

Primărița din Băișoara, Minodora Luca duce gunoaiele la Sibiu. „Avem 800 de case din stațiune. Și le mai avem și pe cele din comună. În total, în jur de 2000. Cum să le spun eu țăranilor că trebuie să plătească sute de lei ridicatul gunoaielor dintr-o pensie de 300 lei. În august o să intrăm un Consiliul Local cu o hotărâre și o să suportăm noi o lună costurile pentru transportul deșeurilor la Sibiu. Pentru trei transporturi de deșeuri trebuie să plătim 13.600 lei. Doar pentru stațiune, ca să ducem gunoaiele ne trebuie trei transporturi pe lună. Plus cele 1000 de case din comună. Dar după aceea ce facem? Băișoara e plină de gunoaie. Cei care au avut eveniment la final de săptămână ne-au lăsat 50 de tone de gunoaie. Pădurea e plină de gunoaie. Avem turiști și n-avem cum să le strângem”, a subliniat Minodora Luca.

„Băiatul asta pus la județ e băiat bun, dar nu avea ce să caute acolo. Îți trebuie expertiză la județ. Eu nu venem de la București până nu se rezolva problema. Cred și eu că le convine la nivel central să râdă de Cluj. Iar acum la noi se caută vinovații, în loc să se vină cu o rezolvare. Eu și cu Luci (Lucia Suciu – primărița din Chinteni – n.red.) ne-am angajat să mobilizăm primarii, eu pe cei din PNL, ea pe cei din PSD și venim în fața Consiliul Județean și a Prefecturii. Facem miting ca cei din fruntea județului să lase luptrele politice și să se unească să vină cu o rezolvare. Săptămâna aceasta, săptămâna următoare venim toți 75 de primari de la țară. Nu le aducem gunoaiele în fața instituție dar o să le cerem să lase luptele politice și să ne rezolvăm probleme comună pe care o avem cu depozitarea gunoaielor”, a completat Luca.

„Oamenii sunt obișnuiți să colecteze selectiv și acum îi obligăm să arunce gunoaiele în pădure. Oamenii cred că eu am făcut ceva dacă le spun că trebuie să plătească mai mult pentru gunoaie. Văd că le convine tuturor județelor că avem o problemă. Chiar și celor de la nivel central. Eu sunt membră un Consiliul Europei. Președintă a Camerei Puterilor Locale. Dar nu așa se fac lucrurile acolo. Eu vreu să laud România acolo, nu să mă duc să le spun că Clujul n-are ce să facă cu gunoaiele. O soluție trebuie găsită aici la nivel local și la nivel central. Dar pentru asta trebuie să se unească toate forțele”, a mai spus Minodora Luca.
Revoltat este și primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng, cel care conduce și Asociația Județeană a Comunelor din Cluj. Și-a făcut o platformă temporară pentru deșeurile din Mihai Viteazu, comună cu 7000 de locuitori și a primit o amendă de 10.000 de lei de la Garda de Mediu. „Cum să aștepți până în ultimul moment și să pui toate localitățile în fața unui fapt împlinit și să le spui cu cinci zile înainte că s-a închis Pata Rât și nu mai au unde să ducă gunoaiele. Eu o să organizez mitingul. Mă ocup și strâng toți primarii și venim în fața Consiliul Județean”, a spus și Zeng.

Comunele din Cluj au și așa bugete mici și nu au cum să suporte transportul deșeurilor la depozite autorizate din alte județe și sunt cu toții revoltați că n-au unde să-și ducă gunoaiele. Nici nu pot împovăra populația cu costuri suplimentare, nici nu pot pune la infinit bani din bugetele locale pentru a muta gunoaiele.

Orașele și municipiile din județ sunt în aceeași situație. Să-și taxeze în plus locuitorii pentru a duce gunoiul într-un depozit autorizat. Primarul din Huedin, Mircea Moroșan, spune că timp de o lună duce gunoaiele din oraș la rampa de la Aleșd. „Putem să le ducem acolo încă o lună. După aceea vă spun sincer. Nu știm ce facem”, a completat Moroșanu.

Primarul Emil Boc, prezent și el la întrunirea Colegiului Prefectural de astăzi, a declarat că nu mai așteaptă nimic de la Consiliul Județean și că lucrează la o soluție pe cont propriu, doar pentru Cluj-Napoca.

„Cu atât mai repede vom avea o soluție pentru toți clujenii și la un preț mai mic. Consiliul Județean ar trebui să găsescă o soluție globală pentru județ. Dar din păcate nu am așteptări de la Consiliul Județean. Am fost purtat din februarie până-n iunie. Dus cu zăhărelul patru luni ca să constat că am stat captiv unei soluții și să constat că de fapt nu s-a întâmplat nimic. Ba am mai stat și la negocieri cu primarul din Feleacu pentru prețul terenului ca să realizez acum că de fapt ei nu au vrut să facă o rampă temporară la Feleacu. Așa că am luat-o pe cont propriu. Până în 15 octombrie avem asigurată depozitarea pentru clujeni. Acum lucrăm și la o soluție post 15 octombrie și îi asigur pe clujeni că nu vor rămâne cu gunoaiele în stradă. O vom anunța în luna august această soluție”, a subliniat primarul Emil Boc.

Vicepreședintele Consiliul Județean, Vakar Istvan, spune că în urmă cu două săptămâni lucrurile erau clare, iar acum cei de la mediu nu au mai dat aviz pentru o rampă temporară la Feleacu. Așa cum s-a stabilit. Acum Consiliul Județean are nevoie de 2 hectare de teren ca să facă o rampă temporară. Prefetul Gheroghe Vușcan spune că soluția depozitării este aceeași: Consiliul Județean face o rampă temporară, Consililiul Județean termină depozitrul regional, sau dacă nu se instituie starea de necesitate prin ordinul prefectului și se face o rampă temporară pentru gunoaiele localităților din județ.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu