Închide

VIDEO Rectorul celei mai mari universități din țară demolează sistemul de învățământ: niciodată în ultima jumătate de secol nu am avut atâția analfabeți. „De aici pleacă o parte din răul învățământului”

EducaţieTop News by Mihai Prodan - iun. 11, 2016 0 793

Rectorul celei mai mari universități din țară după numărul de studenți, academicianul Ioan Aurel Pop, demolează sistemul de învățământ și spune că gradul de analfabetism și semianalfabetism din țară e cel mai mare din ultimii 50 de ani – și o rușine pentru o țară europeană.

„Nu cred că a fost un moment în ultimii 50 de ani să avem un grad de analfabetism sau semianalfabetism cum avem acum”, spune el și explică motivele: „nu se poate asigura pregătirea gimnazială și liceală cum s-ar cuveni, și numărul de pretendenți (la locurile din facultăți-n.red.) scade”.

Un exemplu elocvent e etnia rromă, de departe cea cu cel mai înalt grad de analfabetism din țară. Pentru această etnie sunt puse la dispoziție în fiecare toamnă din ultimii ani câteva zeci de locuri în facultăți, fără concurs – dar nici pentru acestea câteva zeci nu se găsesc destui pretendenți. În acest an la UBB de exemplu numărul locurilor în facultăți cu dedicație pentru etnia rromă e de 60 și, pentru prima dată, acestora li se adaugă și nu mai puțin de 24 de locuri la nivel de master. L-am întrebat pe Pop dacă în virtutea experienței din anii trecuți se așteaptă ca aceste locuri să fie ocupate și spune că această variantă e puțin probabilă: „oferta e mare pentru toată țara, și totuși nu găsim o cale de a-i stimula să vină”, spune el. „Dar stimularea trebuie să vină de jos, cu învățământul elementar. Acolo trebuie să studieze toți copiii rromi”.

Situația locurilor alocate pentru etnia rromă la UBB – și câte dintre ele au fost ocupate:

  • 2009, locuri alocate 60, ocupate 60
  • 2010, locuri alocate 60, ocupate 53
  • 2011, locuri alocate 60, ocupate 43
  • 2012, locuri alocate 60, ocupate 25
  • 2013, locuri alocate 60, ocupate 21
  • 2014, locuri alocate 60, ocupate 25
  • 2015, locuri alocate 60, ocupate 22

Citește și:

Nu-i interesează școala: facultate gratis, locuri ocupate doar pe jumătate pentru tinerii rromi

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare