Închide

VIDEO Prima plimbare pe Centura Metropolitană, simulată de proiectanți și arătată clujenilor

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 08, 2020 2 5615

Un tur lung și unul mai scurt (ca prezentare) a fost simulat 3D de proictanții Centurii Metropolitane  pe traseul ales pentru ocolirea menită să schimbe obieceiurile de trafic din oraș și să aducă dezvoltarea orașului. Ca oamenii să se familiarizeze cu traseul, să înțeleagă de ce a fost ales și cât de complex și de aprofundat este acesta. Inginerul Silviu Tegzeșiu, șeful de proiect, a spus despre simulare că nu e definitivă, dar că arată o primă reprezentare a proiectului de la Căpuș până în Apahida. Impactul economic al centurii este de 1 miliard de euro, după cum au anunțat cei din echipa de proiectare.

Studiul de fezabilitate pentru Centură este aproape de finalizare. Primele estimări ale specialiștilor duc proiectul spre 800 de milioane de euro.

Turul simulat 3D pe traseul centurii a fost prezentat de Tegzeșiu la dezbaterea din cadrul procedurii de obținere a avizului de mediu pentru schimbarea destinației terenurilor pe care este proiectată Centura Metropolitană (drumul Transregio Feleac, pe scurt TR 35).  Prima etapă a proiectului, cea asumată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, implică centura – un traseu de 41,8 kilometri (cu patru benzi) dar și 23,9 kilometri de drumuri de legătură (gândite la nivel de două bezi).

Tegzeșiu a făcut un tur virtual mai lung, peste 30 de minute, dar și unul de 15 minute în care a prezentat proiectul, la dezbaterile din 4 și 7 decembrie.

Primăria a semnat în 31 octombrie 2018 contractul pentru studiile de fezabilitate și urbanistice asumate la nivel local în vederea demarării proiectului centurii metropolitane a Clujului cu asocierea Explan Srl cu Transinvest Budapest kft, SpecialTerv și Cadsil, pentru peste 17 milioane de lei, fără TVA.

Studiile realizate și asumate de fiecare dintre primăriile pe unde trece traseul urmează să fie predate CNADNR, care și-a asumat deja să demareze acest proiect, adică următoarea fază de proiectare și execuție, urmând ca proiectul să fie susținut din bani europeni și fonduri naționale, după cum au anunțat public factorii de decizie de la Cluj și de la București.

sursă foto cover: Emil Boc Facebook

2 comentarii

Scrie un comentariu