Închide

VIDEO Premiera ce deschide stagiunea Operei cu transmisie în direct în centru, amânată o oră pe motiv de slujbă religioasă

CulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 04, 2015 0 384

Premiera cu premieră din centrul Clujului – o operă cu punere în scenă nouă și în plus transmisă în direct în piața Unirii pentru prima dată în oraș – a fost întârziată în această după-masă nu mai puțin de o oră. Motivul – vecernia religioasă din biserica din vecinătate.

Clujul a marcat azi un moment istoric: pentru prima dată o piesă de operă pusă în scenă în clădirea ce găzduiește și Teatrul Național a fost transmisă în direct, pe un ecran gigantic LED, în piața Unirii. Artificiul a dublat astfel audiența piesei: câteva sute de persoane în sala Operei – s-au remarcat, totuși, și multe scaune goale – și alte câteva sute de persoane pe scaunele din piața Unirii, chiar dacă acestea din urmă s-au rărit sensibil pe parcursul primei ore de spectacol.

Imagini surprinse la ora 19.15, cu un sfert de oră după deschiderea spectacolului, în piața Unirii:

Opera „Werther” a fost cea aleasă pentru premiera ce deschide noua stagiune a Operei: promovată și în spectacolul inedit din urmă cu câteva săptămâni din fața instituției de cultură, și promovată și pe multe alte căi inclusiv pentru faptul că are loc în cadrul Festivalului de Toamnă al Economiei Germane, ora anunțată era 18. La ora respectivă multe dintre scaunele din piața Unirii erau deja ocupate, dar în clădirea Operei spectatorii încă își căutau locurile. A venit și explicația, o oră mai târziu, din partea directorului Operei, Florin Estefan: „din respect pentru faptul că în fiecare duminică seara de la ora 6 la 7 în biserica Sf. Mihail e vecernia, a trebuit intenționat să decalăm începerea acestui spectacol, deoarece așa cum bine știți în cadrul festivalului de toamnă al economiei germane transmitem pe un imens ecran LED, în direct, premiera pentru ca tot publicul clujean să se bucure”.

Mai jos, declarația completă:

”Werther”,  de Jules Massenet, e spectacolul care deschide în mod oficial Stagiunea 2015 – 2016 a Operei Române, la aproape nouă decenii de la prima sa montare pe scena Operei clujene din anul 1928. Premiera reprezintă și o colaborare între instituția lirică din Cluj și o echipă regizorală franceză, reputată pentru punerea în scenă a ”fenomenului wertherian”.  Tot azi, caracterul deosebit al evenimentului premierei este completat de două momente festive: reamplasarea Stemei României Unite pe frontispiciul sălii de spectacol a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, după o absență de 67 ani, și onorarea mezzosopranei Viorica Cortez la împlinirea a 50 de ani de la debutul său pe aceeași scenă.

Spectacolul-premieră, pregătit în doar câteva luni de muncă intensă pe scenă, în culise și în ateliere, este creația regizorului  Nadine Duffaut și a scenografului Louis Désiré, care au stabilit o strânsă relație de colaborare cu dirijorul József Horváth, Vocal Coach Viorica Cortez, Asistentul de regie Tiberius Simu și soliștii ambelor distribuții ale spectacolului: Călin Brătescu și Hector Lopez (ambii interpreți ai lui Werther),  Iulia Merca, Cristina Damian și Maria Jinga (Charlotte), Cristian Hodrea, Horațiu Ruști (Albert), Petru Burcă, Șimonfi Șandor, Florin Pop, Sergiu Colțan, Beniamin Pop, Florin Sâmpelean,  Diana Țugui, Lucia Bulucz, Oana Trîmbițaș, Alexandru Potopea, Tatiana Oltean, Bogdan Nistor, Alexandra Hordoan, precum și Corul de Copii Junior VIP, coordonat muzical de Anca Mona Mariaș.

Mai jos, prezentarea premierei, așa cum e ea redactată de Opera Română din Cluj:
Werther, poetul romantic prin excelență, a prins viață în romanul renumitului scriitor J. W. von Goethe, ”Suferințele tânărului Werther”, care a devenit imediat după lansarea din anul 1774 un fenomen al epocii, popular în cafenele, saloanele literare, în universități și pe stradă. Compozitorul Jules Massenet a pus povestea lui Werther pe note și a prezentat-o în premieră mondială în 1892, la Teatrul Imperial Hofoper din Viena, fiind apoi purtată pe marile scene mondiale, ajungând să fie jucată de 1.100 de ori doar la Opéra Comique din Paris.
Realismul și intensitatea trăirilor lui Werther, complexitatea emoțională, sentimentele reprimate și dramatismul operei sunt fidel și fascinant reprezentate de scenograful Louis Louis Désiré. Captivat de ”febra wertheriană”, L. Désiré a debutat în anul 2007 cu regia, decorul și costumele pentru o producție ”Werther” la Teatrul Colón din Buenos Aires, aceasta devenind o capodoperă-reper pentru scenograful care a realizat spectacole pe cele mai importante scene ale lumii.
Noua montare ”Werther” se bucură și de implicarea distinsei mezzosoprane Viorica Cortez, Vocal Coach al protagoniștilor spectacolului.  Premiera coincide cu aniversarea a 50 de ani de la debutul său pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca cu opera ”Samson și Dalila”. Teatrul liric din Cluj a fost pe atunci singurul din țară care a permis prezentarea spectacolului în limba franceză, constituind astfel o pregătire fundamentală pentru rolul dificil pe care V. Cortez avea să îl prezinte pe scena Operei din Toulouse, unde a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional de Canto Toulouse. Acesta a propulsat-o către cele mai înalte culmi lirice, devenind unul dintre cele mai sonore nume ale solisticii internaționale. Cariera impresioantă, dăruirea și implicarea constantă a doamnei Cortez în viața lirică clujeană vor fi onorate în seara de 4 octombrie prin oferirea unei distincții speciale.
Premiera operei lui J. Massenet este parte a proiectului Opera 4 Youth inițiat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca cu scopul de a ieși în întâmpinarea publicului larg, în special a celui tânăr, din dorința de a-i trezi interesul cultural-artistic, pasiunea lirică și a-l atrage în sala de spectacol. ”Werther” redezvăluie, astfel, scena teatrului liric clujean în fața unei noi stagiuni ce se anunță bogată în proiecte inovative, premiere și montări pe scene neconvenționale, care readuc opera și arta în stradă, în mijlocul pulsant al comunității locale și sunt complementare titlului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu