Închide

S-a deschis încă o școală internațională la Cluj. Cum arată și ce planuri au fondatorii

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 05, 2015 0 2989

Angajăm mulți expați. Primul lucru care mă întreabă este: ce facem cu copiii? Unde îi ducem la școli, la grădinițe?”, spune Carl Widell, suedezul care conduce fabrica Ecolor de la Jucu (furnizor Ikea). Widell este unul dintre membrii fondatori ai School for Europe. Alături de el, încă 12 persoane fac parte dintr-o fundației care a lansat azi o nouă școală internațională la Cluj, după un concept pus la cale de britanicul Julian Hingley, membru fondator de onoare și fost profesor la cealaltă școală internațională din Cluj. Cu micuți în uniforme „british”, care salută british și învață pe model british şi funcțională din 1 septembrie, pe model british, Royal School in Transylvania a fost inaugurată oficial de azi; ocupă un spațiu la parterul unei clădiri de birouri, are 35 de copiii înscrişi deocamdată și 18 profesori, taxe de aproximativ 5.000 de euro pe an și planuri cu plus: extinderea cu încă un etaj, introducerea claselor de gimnaziu, aducerea de noi profesori, inclusiv din străinătate, amenajarea unui campus și lansarea unei francize care să ducă modelul Royal School în alte orașe din România.

Citește și

 

Şcoală pe model britanic, deschisă la Cluj. “Artizanul” Royal School in Transylvania: “Existăm ca răspuns la cerere. Dacă nu era cerere pentru opţiuni, competiţie şi inovare, atunci Royal School nu îşi găsea loc aici”

„Vedetăla inaugurarea oficială din 5 octombrie a fost principele Radu Duda, însă în clase și pe holurile „școlii regale” unde elevii studiază după Curriculumul Naţional al Angliei sunt oameni (părinți și fondatori de școală) care controlează afaceri importante în economia Clujului.

Să menționăm doar că cei 13 fondatori ai School for Europe sunt Julian Hingley (UK), Erika Hristea (Secpral Pro Instalații), Sorin Teglaș (MGV Transilvania), Alexandru Drăgan (Cluj IT Cluster), Marie Druguet Masic (Franţa), antreprenorii și oamenii implicaţi în afaceri ca Dan Dunca, Radu Vargancsek, Lorand Soares Szasz, Carl Widell (Suedia), Alexandra Gioarsă, Vasile Vita, Sorin Gadola, Sergiu Biriş. E prima alternativă în Cluj pentru publicul-ţintă al Transylvania College, iar modelul de administrare presupune o formulă direfitră de ceea ce întâlnești de obicei în oferta educațională: 13 fondatori şi un consiliu de 39 de guvernatori, specialiști din ţară şi străinătate, în diverse domenii, reprezentanţi ai mediului academic, dar şi ai mediului de afaceri. Şcoala se lansează cu clase primare și o clasă de gimnaziu pentru copii de la 4 la 12 ani şi funcţionează într-un spaţiu de pe strada Henri Barbusse din Mărăști, la parterul unei clădiri de birouri – Cluj Business Center.

Cam jumătate dintre copii sunt copii de expați. Și Clujul se dezvoltă, e nevoie de o astfel de ofertă, de o astfel de alternativă aici”, e de părere Erika Hristea. Confirmarea vine din partea unui om de business care, deși nu e părinte, a decis să investească în proiect. De ce Royal School in Transylvania? îl întrebăm. „E un concept bun pentru comunitate. Noi angajăm mulți expați. Primul lucru care mă întreabă este: ce facem cu copii? Unde îi ducem la școli, la grădinițe? Acest aspect e uneori mai important decât ce se întâmplă în companie, pentru familiile cu copii. Dacă extindem puțin privirea de la experiența aceasta, sunt sigur că și în alte companii se întâmplă la fel. Asta m-a motivat, deși eu nu am copii. Pentru mine, e ceva complet diferit de alte afaceri în care sunt implicat. Îmi place proiectul”, spune Carl Widell, managing director Ecolor. Așteptări? „Creștere, creștere. E doar începutul”, susține suedezul.

 

 

 

Pentru mine, acest proiect vine ca o completare a conceptului Cluj Innovation City. Întrebând la universitate de ce avem un nivel atât de scăzut de inovare recunoscut în afară, întrebând la hub-urile de business de ce avem atât de puțini antreprenor, întrebând în companii de ce suntem atât de mult axați pe outsourcing, am constat că toate lucurile ajung la educație. Educația, în felul în care se face de obicei azi, nu pregătește lumea să fie mai deschisă spre antreprenoriat, spre cercetare. Era o necesitate în piață, iar Julian avea o idee”, rememorează Ioan Alexandru Drăgan, unul dintre fondatori și președinte al fundației. Ce urmeză? „Vrem să facem o franciză, avem deja parteneriate cu județe din jur și discuții cu entități interesate de proiect. La final de an ar trebui să ajungem la 90 de copii și ne pregătim să ne extindem la etajul de deasupra. Lucrăm la ideea unui campus”, spune Drăgan, în timp ce pe hol apare dintr-o sală de clasă o voce tânără. „Tati!” “Dovada că într-adevăr cred în proiect”, explică tatăl Drăgan, în locul „președinteluiDrăgan.

Julian Hingley, artizanul școlii regale, a sintetizat și el pentru Actualdecluj.ro targetul de an I. „Vrem să aducem cât de mulți copii putem, să pregătim „terenul” pentru următoarea etapă, să deschidem ciclul de gimnaziu, să devenim centru Cambridge. Trebuie de asemenea să recrutăm destui profesori pentru a deschide gimnaziul, deci să dublăm numărul lor. Sunt profesori care vin din străinătate, sunt oameni interesați din UK, din Canada. Nu voi aduce prea mulți, preponderent vom avea profesori români, dar sunt puncte strategice unde avem nevoie de experți de afară – ca în IT, engleză și domeniile legate de artă. Nu avem nevoie de profesori din afară să predea matematică sau limbi străine moderne”, spune Hingley. Dar interes există și din comunitatea locală. „Am avut niște discuții, care încă nu s-au concretizat, pentru a aduce aici un profesor de la noi de la academie”, spune Bogdan Herea, tată cu copil la Royal School, dar și fondator Pitech +Plus, companie de IT care și-a creat o „extensie” academică, o școală alternativă în domeniul IT.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare