Închide

Video Orașul e neprietenos cu bicicliștii. Ce soluție are primăria pentru pistele cu stâlpișori care s-au „îmbolnăvit” la scurt timp după amenajare

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 26, 2015 0 724

Orașul e prietenos cu străinii. Cel mai prietenos, conform unui studiu european. Dar neprietenos cu bicicliștii, sesizează organizațiile de profil. Și o demonstrează cu Video. Pe arterele unde s-au amenajat piste de biciclete delimitate de carosabil prin stâlpișori, fiecare și-a făcut legea și a doborâr de la unul la mai mulți stâlpi. Aș că viața de bicilist în Cluj-Napoca ține de priceperea fiecăruia să evite obstacolele și să facă față calității pistelor din oraș. Primăria spune că n-a recepționat sistemul, dar ca, pe termen lung alta este soluția pentru piste decente destinate bicicliștilor.
Un video realizat pe strada Corneliu Coposu de un clujean membru al Clubului de Cicloturism Napoca, una dintre cele mai active ONG-uri din oraș, demonstrează că pista de biciclete recent amenajată pe această arteră este sub orice critică. Deși delimita prin deja bine-conscuții stâlpișori colorați cu galben, aceasta a intrat sub legea junglei și a fost ajustată de fiecare din cei care tranzitează zilnic zona. Riveranii au culcat la pământ stâlpișorii netrebnici care le îngreunau accesul, șoferii au culcat la pământ stâlpișorii mult prea aproape de banda carosabile și, în fond, fiecare și-a făcut îndemânănările de trafic după bunul plac. Iar bicicliștii au rămas în fața faptului împlinit – să își încerce măiestria când tranzitează zona pe o astfel de pistă de biciclete ajustată după bunul plac al orașului.

 

Stalpisori calcati, cretini parcati, biciclisti ignorati… pe Corneliu Coposu si nu numai.

Posted by Mihai Rusu on Thursday, September 24, 2015

Nu este singura zonă unde, la scurt timp după ce s-a individualizat traseul dedicat bicicliștilor cu stâlpișori, aceștia au fost culcați la pămând. O foto de pe strada Patriciu Barbu (sursa Ioan Bildea Facebook) atestă că riveranii din zonă nu doresc bicicliști, mai ales că au culcat la pamant toti stalpisorii care marcau pista de biciclete.

Pistele de biciclete cu stâlpișori au fost amenajate din oraș în cadrul proiecului cu bani europeni al primărie de încurajare a transportului ecologic în oraș (rețeau de stații de închiriere biciclete, proiect care a avut deja mai multe termene de finalizare, nerespectate și în prezent aflat în fața de testare).

A fost un deziderat al Comisiei de Sistematizare a circulației care a aprobat traseele pentru marcarea noilor piste (9,3 km care se adugă celor peste 35 de kiloemtri de piste existente, după cum a informat comisia), cu condiția ca ele să fie delimitate de carosabil cu stâlpișori, tocmai pentru a crea condiții de siguranță pentru bicicliștii care le tranzitează.

9,3 kilometri de piste cu stâlpișori. Unde?

– Calea Floreşti,
– Bucium,
– B-dul 1 Decembrie 1918,
– Corneliu Coposu,
– Fabricii de Chibrituri,
– Fabricii de Zahar,
– Giordano Bruno,
– Maramureşului,
– Henri Barbusse,
– Ialomitei,
– Parcul Feroviarilor,
– Patriciu Barbu,
– Zorilor,
– Observatorului,
– Viilor,
– Muresului,
– Oltului
Din păcate, în practică, soluția n-a funcționat pentru că mulți dintre stâlpișori au fost ajustați și doborâți. Reprezentanții primăriei au declarat pentru Actualdecluj.ro că, deocamdată, pistele de biciclete cu stâlpișori n-au fost recepționate.

„Pe termen mediu și lung, singura soluție pentru amenajarea de piste decente pentru bicicliști o reprezintă modelul de pe arterele din centru aflate în curs de modenrizare. Pe Avram Iancu, pe Horea, s-au gândit piste speciale, delimitate prin carosabil, în momentul reamenajării străzii. Și înainte existau dar acum sunt denivelate față de partea carosabilă. Aceasta este soluția, având în vedere că multe dintre pistele cu stâlpișori nu rezistă. Pe măsură ce primăria va moderniza arterele din oraș, să se prevadă piste speciale după modelul celor din zona centrală, pentru bicicliști. Cu acest sistem de stâlpișori vom vedea exact ce vom face, unde trebuie făcute ajustări și cum va fi cu recepția”, au menționat reprezentanții primăriei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu