Închide

VIDEO Ministrul Culturii a stabilit un trend nou de festival. Ce nu trebuie să-ți lipsească de pe mână la Electric Castle 2016

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 15, 2016 0 2360

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a intrat timp de o seară în papucii de festivalier și a participat la ediția 2016 a Festivalului Electric Castle. Pe de o parte pentru a-și exprima susținerea pentru cultura alternativă, iar pe de alta pentru a încuraja campania de donații „Brâncuși este al nostru”, prin care Guvernul vrea să adune fonduri pentru cumpărarea operei lui Constantin Brâncuși, Cumințenia Pământului. Cu brățara Electric Castle se pot face donații în acest sens la orice punct de servire din cadrul festivalului, iar în schimb se obține o bățară galbenă de donator-participant la campanie.

Corina Șuteu a ajuns aseară în jur de ora 21.00 la Electric Castle. Acesta a făcut un tur scurt al castelului, însoțită de fostul ministru al culturii Csilla Hegedus și de PRii festivalului. În cadrul turului l-a cunoscut și pe directorul Electric Castle, Mihai Păun, pe care l-a felicitat pentru ceea ce a pus pe picioare la Cluj.

IMG_4160

MIhai Păună, directorul Electric Castle face cunoștință cu Ministrul Culturii, Corina Șuteu

IMG_4164

 

IMG_4166

Electric Castle a acceptat să susțină campania de donații pentru achiziția Cumințeniei Pământului, iar ministrul a avut doar cuvinte de laudă pentru festivalul de la Cluj catalogându-l drept unul splendid, mai ales pentru că combină cultura alternativă și patrimoniul și pentru că vine și în sprijinul crezului său că un ministru al culturii trebuie să fie și un ministru al culturii alternative.

Decorul de festival, cu castel în faza de restaurare, a făcut-o pe Șuteu încrezătoare că într-o zi, castelul Banffy de la Bonțida va găzdui galerii de artă, artiști sau laboratoare.

IMG_4144

 

IMG_4143

Șuteu: Cluj rocks!

Ministrul Culturii a afirmat că va petrece seara de joi la Festival după care va pleca la Arad  pentru a semna un protocol de colaborare și unde va vizita Academia Itinerantă Andrei Șerban, dar va promova și campanie de donații.

„ Abia aștept să mă scufund în festival. Știu că undeva în mulțime este și Adrian Ghenie și Mihai Pop și Ciprian Mureșan și Tudor Giurgiu și alți mulți clujeni. După părerea mea, Cluj rocks!. Aștept cu interes să îi ascult pe cei de la Sigur Ros”, a spus Ministrul Culturii.

De ce să donezi pentru Cumințenia Pământului 

Festivalierii pot contribui la subscripția publică lansată de Guvernul României pentru a cumpăra această sculptură de la actualii proprietari, cu ajutorul brățării speciale primite de la organizatori la orice punct de servire din cadrul festivalului.

Ministrul Corina Șuteu a menționat că, de fapt, a dona reprezintă o formă de paticipare și de prezentă concretă în spațiul public. „Oricine poate face donații prin intermediul brățărilede festival, la orice punct de servire. Chiar dacă nu vor face acum donații, vor avea timp să se gândească la acest gest pe durata campaniei și poate chiar se vor hotărî să doneze până la final”, a mai afirmat Șuteu.

Ministrul Culturii aduce Cumințenia Pământului la Electric Castle UPDATE Vine numai ministrul

Cuminţenia Pământului a fost realizată de Constantin Brâncuși în 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, fiind încadrată în categoria Tezaur. Creată în același an în care Picasso transforma pictura prin lucrarea “Domnișoarele din Avignon”, “Cumințenia Pământului” este cea care a schimbat sculptura modernă în Europa. Este singura lucrare asupra căreia Brâncuși nu a revenit cu variante sau finisaje, considerând-o perfectă de la prima intervenție creativă asupra blocului de piatră și totodată ultima sculptură a artistului pe care statul român o mai poate recupera la ora actuală.

În prezent, Cumințenia Pământului este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911. În cazul în care statul român nu reușește să recupereze această lucrare, ea va intra în posesia unuia dintre colecționarii privați dispuși să o cumpere, și riscă astfel să nu mai fie accesibilă publicului larg.

Statul Român oferă 5 milioane de euro pentru această sculptură, iar Ministerul Culturii a organizat o subscripție publică pentru a aduna restul de șase milioane de euro până la prețul convenit cu actualii proprietari ai lucrării, 11 milioane de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.