Închide

VIDEO Dependența îngrijorătoare de jocuri pe calculator. Dota 2, World of Warcraft sau League of Legends adună lunar zeci de milioane de gameri. Un clujean se destăinuie: “Am jucat și 24 de ore pe zi fără oprire”

Social by Catalin Suciu - ian. 11, 2015 1 2934

Jocurile pe PC sau console au avansat enorm în ultimii ani. Fie că vorbim despre grafică , entertainment sau strategie. Iar când aduni la un loc câteva milioane de gameri într-un portal online și le oferi și un premiu de câteva milioane de dolari odată pe an la o competiție Dota 2, de exemplu, nu poți decât să câștigi și alți jucători.

Marii producători mizează pe avanlanșa de gameri împătimiți, dependenți, un fenomen imposibil de stopat. Un joc bun, susțin specialiștii , creeză dependență, iar odată cu asta, marii producători încasează sute de milioane de dolari anual. Jocuri ca și League of Legends, Dota 2, World of Warcraft sau World of Tanks generează profituri uriașe. La nivel global în 2014  piața jocurilor video a generat un profit de 31 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de compania olandeză iQu. Iar în 2015, cifra va ajunge la 35 de miliarde de dolari, cât, de exemplu, produsul intern brut al Armeniei, Georgiei și Moldovei la un loc pe an!

Grafic

Jocurile video generează profituri uluitoare în fiecare an. În 2017 cifra va ajunge la 41 de miliarde de dolari foto: statista.com

Am stat de vorbă cu un gamer, un clujean de 21 de ani care joacă de aproape 8 ani neîntrerupt. Și nu are de gând să renunțe dintr-un motiv simplu, explică el: “nu am cum să mă las”. De câțiva ani joacă doar Dota 2, un joc online care adună lunar peste 10 milioane de gameri din întreaga lume.

“Am jucat și 24 de ore fără oprire. În Dota îți alegi un erou pe care îl upgradezi, progresezi cu el. Faci parte dintr-o echipă care are maxim 5 jucători. Și ne luptăm între noi, echipa din care fac parte împotriva altor echipe. Sunt echipe din toată lumea. Eu joc de obicei noaptea, cel mai mult, multă lume joacă noaptea. Joc zilnic, nu mă pot opri. Chiar acum sunt în perioada de probă la o echipă, trebuie să intru să joc și mai mult. Sunt dependent de Dota2. Programul l-am dat peste cap. Nu poți atunci când te culci la 7-8 dimineața să te trezești la 11 , decent, și să faci alte lucruri. Am un alt fus orar. Totuși, în vară vreau să dau și la facultate, că au trecut anii. Vreau să dau la Poli, poate reușesc”, povestește Dan Ciuban.

Dan Ciuban joacă de aproape 8 ani de zile diverse jocuri. Acum nu poate renunța la Dota 2

Dan Ciuban joacă de aproape 8 ani de zile diverse jocuri. Acum nu poate renunța la Dota 2

L-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă mâine ar dispărea Dota 2, dacă ar pica serverul pe care se joacă. “Din câteva milioane de jucători sunt, sigur s-ar găsi unu care să facă un nou server și am începe din nou jocul. Nu există așa ceva, nu există să nu existe Dota2”.

Cazul său nu e singular. În Cluj există o comunitate de peste 1000 de jucători de Dota 2, în București sunt și mai mulți.

Ionuț a încercat să renunțe la Dota, dar se luptă și acum cu dependența de joc. “De obicei joc 16-18 ore pe zi, poate și mai mult. Lucrez part-time și câteodată lipsesc și de la muncă ca să joc Dota și le spun că am fost bolnav sau alte scuze. Am încercat de multe ori să renunț. Mi-am șters și Warcraft III de pe calc, dar l-am pus la loc în câteva ore. Altădată mi s-a stricat monitorul și am zis că renunț la DotA cu ocazia asta, dar mai era un monitor vechi în casă și l-am instalat și-am jucat pe ăla. Părinții mi-au spus că trăiesc într-o lume imaginară, dar nu i-am luat în serios. Prietenii mi-au zis că jocurile sunt total neproductive dar nu m-au bătut prea mult la cap, așa că am continuat. Mi-am dat seama că și dacă aș arunca calculatorul pe fereastră tot aș juca DotA. Aș juca pe calcu’ lu’ soră-mea sau dacă n-aș putea nici acolo m-aș duce la un internet cafe și aș juca toată noaptea. Aș putea face asta în fiecare noapte”, a povestit acesta pe blogul jucatoruldedota.com.

Iar Valve, compania care a creat Dota îi ademenește pe gamerii din întreaga lume cu o competiție internațională care se desfășoară o dată pe an, iar premiul cel mare depășește câteva milioane de dolari, de obicei. Atenție, ca să vă imaginați anvengura de care beneficiază Dota , competiția se desfășoară pe stadioane de fotbal și se joacă cu casa închisă. Ultimele două Internaționale s-au desfășurat în SUA , în Seattle, în fața a zeci de mii de spectatori. În 2014 premiile oferite au însumat 10.934.000 de dolari! Locul 1 a încasat 5.028.121 de dolari, premiu adjudecat de o echipă din China.
Sigur, premiile sunt generoase, dar Valve, compania care a creat Dota , a avut un profit de peste 300 de milioane de dolari doar anul trecut. Iar numărul utilizatorilor crește în continuu.

Dota

 

Ce spun specialiștii

Potrvit unui studiu al Universității Nottingham Trent, 99% dintre jucătorii dependenți pierd noțiunea timpului atunci când se joacă. Două treimi dintre participanții la studiu au pierdut noțiunea timpului de seara până la primele ore ale dimineții, în timp ce alți 1,4% s-au confruntat cu această stare dimineața, apucându-se să se joace după ce s-au trezit.

Ce trebuie sa aiba un joc pentru a reusi sa dea un asemenea nivel de dependenta? In primul rând trebuie să fie complex, captivant și elaborat.

Procentul celor care utilizează jocuri de acest gen și devin dependenți este undeva în jur de 15%, ceea ce depășește cu mult procentul celor care consumă alcool și devin alcoolici. Iată cum un obicei aparent inofensiv poate
deveni extrem de nociv.

Dependența de jocuri are câteva simptome clare cum sunt preocuparea excesivă față de joc, pierderea noțiunii timpului, atitudine defensivă atunci când e vorba de joc. Un dependent începe să ignore orice aspect al vieții sale, școala, preitenii, alte activități și manifestă un comportament bipolar, cu treceri bruște de la o stare la exact opusul ei. Consecințele asupra stării fizice nu lipsesc și se manifestă sub diferite forme: sindromul tunelului carpian, migrene, insomnii, dureri de spate, regim alimentar dezordonat, iar în unele cazuri jucătorul ajunge la o igienă personală deficitară. Jocurile pe calculator produc endorfina, de aceea dau dependență la fel ca cele de noroc sau ca drogurile.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.