Închide

"Le Chocolat de Dorothy" sau despre cum să te reinventezi la Cluj

ActualitateDezvoltareRecomandarea redacțieiSocialTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 22, 2014 0 1143

E tânără, se simte liberă și tot ce-și dorește în prezent este să se vadă în propria ei ciocolaterie pentru a-i putea întâmpina pe clujeni cu sortimente de ciocolată dintre cele mai alese,  pe care a  învățat să le prepare singură după ce o bună perioadă de timp a tot testat nenumărate ingrediente. Acum e mulțumită de ea și știe că se află pe drumul cel bun. A reușit ceea ce și-a propus, iar școala în materie de preparate de cofetărie, pe care o va încheia peste puțin timp, nu face decât să-i dea un impuls în definitivarea profesiei pe care și-a ales-o. „Școala mă ajută să învăț anumite trucuri, să obțin o patalama, dar rețetele mele de ciocolată sunt și vor rămâne unice. Ciocolata pe care eu o creez desfată gustul, nu e ceva comun, nu seamănă cu nimic din ceea ce găsim pe raftul oricărui supermarchet. Și știu că nu peste mult timp voi avea propriul meu spațiu, o ciocolaterie cochetă care să semene cu acea boulangerie pe care o întâlnești pe străzile din Paris. Un loc în care clienții să poată degusta tot ceea ce eu voi prepara, tot ceea ce vor vedea în galantar”, povestește cu entuziasm Dorottya Rozsi.

10476661_1752935664931001_3857207248949563244_o

Dorottya n-a fost întotdeauna atât de sigură de ea, de faptul că poate realiza ceva pe cont propriu, ceva care să-i placă, de care să fie mulțumită, care să o și reprezinte totodată. A absolvit Facultatea de Chimie din cadrul Universității Babeș Bolyai și i-au plăcut mereu experimentele, dar spune că nu s-a simțit niciodată atrasă de ideea de a lucra într-un laborator. Acesta este și motivul pentru care a abandonat  mai multe job-uri de profil, alegând cercurile de oameni prietenoși și frumoși care sunt mai puțin încorsetați  de probleme cotidiene. „Acum am 28 de ani. De când am terminat facultatea am încercat să lucrez în diverse locuri. Am lucrat chiar și într-o farmacie, dar nu mi-a plăcut. Nu m-am simțit în largul meu, nu cred că munca într-un astfel de loc mi se potrivește. Eu mi-am dorit întotdeauna să cunosc oameni, să interacționez cu ei. Sunt o fire creativă, nonconformistă, nu pot să fiu mulțumită îngropându-mă într-un laborator. Ca atare, am încercat mereu să mă adaptez stilului meu. Am lucrat în cafeneua Insomnia destul de mult timp, iar acum  lucrez  la ceainăria Demmers și mai sunt și babysitter. Nu pot să spun că sunt job-uri care-mi produc satisfacție pe plan profesional, dar măcar întâlnesc mereu oameni deschiși, sunt înconjurată de prieteni și mai am și timp să mă dedic rețetelor mele de ciocolată”.

10682376_1456536784585462_1094536098248316660_o

Pasiunea ei pentru ciocolată e nemărginită și crede că o poate insufla tuturor celor care ajung să o întâlnească. De altfel, Dorottya le-a captat deja atenția unor somelieri, astfel că e invitată din ce în ce mai mult să participe la evenimente de degustare de vinuri. Orice vin pote fi asortat, ușor, preparatelor ei de ciocolată, iar asta pentru că Dorottya știe să îmbine într-un mod unic aromele unor mirodenii renumite, precum scorțisoara, ghimbirul, lavanda, turmericul, piperul verde, menta, cardamomul sau chili. Sigur, ea folosește și fructele uscate, precum merișoare, coacăze negre,  portocale, lămâi sau nucă și migdale, însă gustul sortimentelor ei de ciocolată e mult mai sofisticat față de cel al produselor obișnuite din cofetării și supermarketuri.

10857875_886700514683257_4700758919926705668_n

Pentru ciocolata ei neagră, Dorottya cumpără produse naturale 100%, untul de cacao fiind princialul ingredient de care nu se desparte în nici o rețetă. Tânăra nu se sfiește să se laude cu un produs special și delicios: faimosul ei tort de ciocolată. „E rețeta mea specială. Un tort pentru care nu folosesc nici un gram de făină, doar ouă și ciocolată”. Chiar dacă nu a ajuns încă să-și oficializeze un business în domeniu, Dorottya consideră că este foarte aproape de a-și împlini visul. „Până să încep să fac ciocolată nu știam încotro mă voi îndrepta. Nimic altceva nu mi-a adus satisfacția pe care mi-o dă ciocolata. N-am ajuns încă să câștig bani din această muncă, dar post să vă spun că nu mă plictisesc de rețetele mele. Întotdeauna lucrez seara după ce îmi termin celelalte activități și niciodată nu mă simt obosită. Dimpotrivă, lucrez cu mult drag. Știu că fac ceva frumos și bun, iar asta îmi aduce o satisfacție imensă”. Sigur, v-ați dat seama, filmul celebru care a impresionat-o și inspirat-o pe Dorottya este „Ciocolată cu dragoste”, a lui Lasse Hallström. Spune că o adoră pe interpreta din rolul principal, Juliette Binoche, și că se identifică cu ea. „Consier că pasiunea trebuie să se regăsească în absolut tot ceea ce facem, în toată viața noastră, altfel nimic n-ar avea rost”.

10271623_4366658942162_1598817649450496401_n

10369568_1543708272538672_5966146023759055705_n

10374969_4365704918312_170545650857919245_n

10491996_4364656692107_7777609665804337185_n

1511181_1540028312906668_7208981942223164662_n

10850400_4838619380878_1387745410_n

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.