Închide

VIDEO Cele mai vechi afișe de teatru din Cluj au aproape trei secole. Prima sală de teatru – în palatul Rhedey

CulturăTop News by Actual de Cluj - aug. 18, 2015 0 426

Știați că spectacolele de teatru din Cluj au deja o tradiție de mai bine de 250 de ani, cu mult înaintea construirii clădirii ce adăpostește acum Teatrul Național din Cluj? Cele mai vechi spectacole au fost puse în scenă încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Prima clădire cu funcțiune specifică de teatru construită la Cluj e cea care acum adăpostește Colegiul Academic al Universității „Babeș-Bolyai” și sala de spectacole Auditorium Maximum. A  fost construită pe Farkas Utca, cum era numită atunci actuala stradă Kogălniceanu, și dată în folosință în 1821. Dar activitatea teatrală la Cluj e mai veche, încă din a doua jumătate a secolului XVIII, în casa Rhedey din piața Unirii 9, la colțul cu strada Napoca, unde acum puteți găsi monumentul Stâlpii Împușcați. Juridic activitatea teatrală din Cluj datează din 1792, când la Cluj e înființată Societatea de Teatru a Nobililor din Ardeal (Erdelyi Magyar Nemes Jatszotarsasag), ce funcționa în sala de bal a casei Rhedey, și tot atunci e înființată prima trupă de teatru permanentă.

În 1874 la Cluj se construiește un Teatru de Vară din lemn, la intrarea în parcul central, unde vor fi găzduite spectacole până în 1910 – deci, pentru câțiva ani, a funcționat în paralel cu teatrul ce funcționa în clădirea actualului Teatru Național din Cluj, inaugurat în septembrie 1906.

Afișele pentru cele mai vechi spectacole de teatru din Cluj pot fi admirate de astăzi în holul Bibliotecii Academiei din Cluj. Vezi mai jos imagini video:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare