Închide

VIDEO Cel mai ambițios proiect propus la Cluj pentru o instituție pentru a schimba relația cu publicul și tehnologiile verzi

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 05, 2020 0 1766

O plimbare virtuală prin noul sediu verde al Electrica ce urmează să fie construit în Cluj simulată de proiectanții de la Raum arată cam așa:

Clădirea de birouri propusă urmează să fie amplasată pe strada Arinilor nr.22 B, lângă actuala clădire a Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord, pe o parcelă puțin peste 1600 de mp. Investiția e botezată Centru de Relații cu Clienții și Dispecerat și urmează să aibă un regim de înălțime de 3 etaje, să aducă în zonă noi spații de birouri, dar și un spațiu verde deschis, un fel de parc-muzeu în aer liber, unde să fie expuse elemente de tehnologii din trecut, dar și o grădină de fațadă pe verticală. Noul centru urmează să fie unul eficient energetic, urmând să aibă panouri fotovoltaice pe acoperiș sau pe fațade. E un proiect ambițios de schimbare a relației cu cetățenii a insituției dar și cu noile tehnologii verzi.

Proiectul este în faza de urbanism. Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat de comisia de urbanism a Primăriei la ședința din 5 iunie. Arhitectul Horațiu Răcășan a explicat comisiei că indicii propuși pentru noua clădire sunt mult sub cei admiși de PUG, POT de 18% față de 60% și CUT de 0,72, față de 2, dar și că spațiul verde e puțin mai mare procentual decât procentul cerut, nu 20% ci 26%. Răcășan a precizat că proiectul se subscrie strategiilor orașului de a crește calitatea vieții clujenilor dar și a spațiului public din oraș. „În curtea clădirii propunem să aibă acces publicul și să existe un fel de muzeu în aer liber unde să se expună elemente și tehnologii din istoria acestei companii”, a mai spus arhitectul.

(Planșe mobilare, PUD clădire SDEE, Biroul de Proiectare Raum )

Primarul Boc a felicitat proiectul cu toată gura, mai ales după ce arhitectul Răcășan a prezentat o serie de imagini simulate cu viitorul centru de relații cu publicul propus pentru Electrica. Boc a apreciat că atât arhitectul cât și proeictul vorbesc o limbă a prezentului dar și a UE, care are trei cuvinte pentru viitor și acordarea de finanțări: green digital reziliance.

„Încercăm să punem împreună patrimoniul cu ce spune viitorul”, l-a completat Răcășan.

Boc a ținut să spună că, dacă arhitecții cer, atunci și beneficiarii ajung să își asume proiecte de acest fel.

„La așa ceva mă refer când spun în această comisie că mi-aș dori să văd arhitecturi interesante”, l-a felicitat pe Răcășan și colegul său din comisia de urbanism de la județ, arhitectul Vlad Negru.

Boc a mai ținut să remarce că s-a ajuns și la momentul în care „ne și lăudăm la comisia de urbanism”. Arhitetcul șef l-a informat că deja, în ședință, a mai fost felicitat un proiect. Boc a lipsit jumătate din timpul de ședință, fiind prins cu alte întâlniri administrative.

Proiectul a fost aprobat fără nicio obiecție.

„Am discutat cu cei de la Elecrica și să aibă un statement în sensul celor afirmate de noi prin arhitectură și amenajări, ceea ce pentru mine, nu e puțin lucru”, a spus Răcășan pentru Actualdecluj.ro.

(Planșe mobilare, PUD clădire SDEE, Biroul de Proiectare Raum )

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.