Închide

VIDEO Atenție, imagini din Cluj-Napoca! Condamnați la mocirlă pe un drum care leagă două cartiere noi ale orașului și pe clujeni de un Centru de Dializă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 13, 2016 0 2162

Un drum de legătură dintre strada Eugen Ionesco și Calea Turzii, prin strada Alecu Russo, către Centrul de Dializă Privată din oraș, se inundă la fiecare ploaie serioasă. Problemele, spun riveranii, au apărut după ce în zonă s-a dezvoltat un proiect imobiliar al cărui beneficiar este societatea Fimaro Invest. În schimb, dezvoltatorul pasează responsabilitatea primăriei.
„E un drum important de legătură care merge și spre un Centru de Dializă privată, care asigură legătura între strada Eugen Ionesco din cartierul Europa și Calea Turzii. Acesta se inundă la fiecare ploaie, însă cauza nu este inundația ci constructorul ansamblului de locuințe Fimaro. Mai exact, constructorul a blocat tubul de scurgere pe sub drum pentru ca apa pluviala ce se scurge de milenii de pe acest deal, să nu mai intre în șantierul lor. Au preferat să nu facă o lucrare suplimentare de colectare a apelor pluviale și au provocat inundarea străzii Alecu Russo. În acest mod, accesul spre stația de autobuz 21 de pe Calea Turzii sau spre Centrul de Dializă Privată se face în condiții jalnice și care pot pune în pericol cetățenii care circulă prin această zonă”, a reclamat unul dintre riveranii din zonă.
Despre cum s-a dezvoltat zona din Cluj-Napoca, conectată cu un drum de pămând de o arteră de intrare în oraș, Calea Turzii, imaginile de mai jos vorbesc de la sine. Un gard care îngrădeaște o proprietate încă neconstruită care băltește de apă, de la care pornește o stradă de pământ, fără trotuare, înglodată, cu stâlpi și cabluri lăsate la voia îmtâmplării și mărginită pe cealaltă latură de un gard de proiect imobiliar nou.

DSC_2734

DSC_2735

DSC_2736

„Am făcut peste zece sesizări la Primărie, Poliția locală, Comisia de Urbanism, toate din Cluj Napoca, dar fără niciun rezultat. Așa se dezvoltă orașul, iar cei care n-au mașină sau bolnavii dependenți de dializă sunt condamnați să meargă prin mocirlă sau să aibă în plasă cizme de cauciuc când merg spre stația de autobuz”, a mai spus riveranul.

VIDEO din 8 martie. Pentru cei care nu sunt convinși, este Cluj-Napoca, unde prețurile terenurilor sunt peste 150 de euro/mp.

Reprezentanții Fimaro Invest spun că tot ce au construit ei în zonă este în conformitate cu autorizația de construire primită de la primărie (un ansamblu de locuințe individuale și colective).  „Drumul este al statului iar captarea apelor trebuie făcută de municipalitate. Viabilizarea străzilor este în sarcina primăriei, noi nu putem face caritate pe terenul altcuiva, așa cum nimeni nu poate construi pe terenul altuia. Până să construim ansamblul, apele pluviale se scurgeau pe proprietatea noastră, de pe versantul sudic, având în vedere panta terenului și o proprietate încă neconstruită din zonă fără lucrări de canalizare. Situația ne prejudicia, iar noi n-am făcut altceva decât să facem un gard. Nici noi nu suntem bucuroși că se inundă drumul. Ne prejudiciază și pe noi. Însă lucrările de viabilizare a străzilor nu le poate face un privat. Noi am discutat cu vecinii și ei n-au o problemă cu noi. Au făcut zece sesizări la primărie, din câte am înțeles, pentru a se rezolva problemele din zonă”, a prezicat Radu Țaica, asociat Fimaro Invest.

De cealaltă parte, reprezentanții primăriei spun că vor analiza situația din zonă și vor transmite un răspuns cu privire la problemele semnalate în decursul săptămânii următoare. „La o primă discuție pe care am avut-o cu colegii de la căi urbane, strada Alecu Russo este o stradă privată”, au spus reprezentanții Biroului Mass media al primăriei.

În momentul în care primăria a aprobat documentația pentru noul ansamblu de locuințe al Fimaro Invest (2013), riverani de pe străzile din zonă s-au opus amenajării acestuia. Printre motivele invocate a fost și cel privind modul de conectare a viitarelor rețele edilitare ale ansablului la cele deja existente în zonă și care deservest zonele cu vile deja edificate.

Proiectanții care au susținut documentația, Planwerk, au semalat în faza de consultare publică că, de fapt, întreaga deszoltare a rețelelor din zonă s-a făcut heiruprist.

sursa: Raportul consultării și informării publicului anexat HCL nr. 42 a Consiliul Local din 31.01.2013

sursa: Raportul consultării și informării publicului anexat HCL nr. 42 a Consiliul Local din 31.01.2013 prin care a fost aprobată documentația de urbanism a ansamblului Fimaro Invest

Prin documentația de urbanism aprobată de primărie, beneficiarul s-a angajat să dezmembreze și să înscrie cu titlu de drum în cartea funciară suprafețele necesare regularizării străzilor din zonă.

Arhitectul Adrian Borda (cel care e și șeful de proiect al PUG) de la Planwerk, firma care s-a ocupat de proiectul Fimaro a declarat pentru Actualdecluj.ro că strada care deservește ansamblul Fimaro este singura din zonă care e făcută la lățime normală pentru a fi ulterior dezvoltată. „Când apar probleme de acest fel în noile extensii ale orașului, și am văzut că sunt mai multe zone din oraș unde în ultima perioadă au apărut inundații, noi nu ne mirăm. Poate așa o să înțeleagă toată lumea de ce am spus noi în Planul Urbanistic General că este mai întâi important să faci infrastructura, iar noi avem acum și argumente când vor veni unii și alții să întrebe”, a precizat Borda.

Ce probleme au sesizat vecinii înainte ca primăria să aprobe viitorul ansamblu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare