Închide

Victorie de etapă pentru medicul dat afară de la Spitalul de Copii. Tribunalul Cluj i-a dat dreptate Simonei Tătar, medicul pentru care părinţii au lansat petiţie de susţinere

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 13, 2017 0 3558

Medicul pediatru Simona Tătar a câştigat o primă luptă în instanţă cu Spitalul Clinic de Copii, după ce a fost dată afară de pe post la începutul anului. Medicul are o experienţă dură cu sistemul medical românesc: a fost concediată de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj, după ce a renunţat la postul de asistent universitar din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Cazul său a devenit public după ce părinţii copiilor trataţi de medicul clujean au lansat o petiţie de susţinere, prin care cereau repunerea în funcţie a Simonei Tătar, un medic care s-a întors din Franţa pentru a profesa în România. Aceasta a dat în judecată Spitalul de Copii, instanţa tocmai a decis că îi admite acţiunea, dar urmează şi alte etape de procedură. Spitalul are drept de apel, care poate fi formulat în termen de zece zile.

„O ”săptămână a patimilor” care a ținut de la Crăciun până la Paște. Azi – o primă rază de soare!”, a scris Simona Tătar pe pagina de socializare, mulţumind totodată celor care au susţinit-o. „În apărare s-au folosit argumente bazate pe codul muncii şi pe ordinele Ministerului Sănătăţii ce vizau situaţia mea”, ne-a menţionat Simona Tătar. Aceasta a precizat că mai sunt câteva etape de proces şi procedură. „Mai durează până primim hotărârea judecatoreasca. E o soluţie exprimată în şedinta de ieri, apoi urmează apelul spitalului”, a menţionat medicul.

Întrebat de Actualdecluj.ro despre următoarea acţiune şi un posibil apel, managerul Spitalului, Cornel Aldea, spune că urmează consultarea cu juriştii. „Nu am văzut încă decizia instanţei. Trebuie să ne consultăm cu juriştii”, a spus Aldea.

Decizia tribunalului, pronunţată în şedinţa din 12 aprilie poate fi consultată AICI:

„Admite acţiunea formulată de către reclamanta TATAR SIMONA-ALEXANDRA, în contradictoriu cu pârâtul SPITALUL CLINIC DE URGENŢĂ PENTRU COPII. Anulează Decizia nr. 6/10.01.2017 emisă de pârât. Reintegrează reclamanta pe postul şi funcţia deţinută anterior emiterii deciziei contestate. Obligă pârâtul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de salariată, începând cu data de 11.01.2017 şi până la reintegrarea efectivă, sume actualizate cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective, precum şi dobânda legală. Respinge excepţia dreptului material la acţiune în privinţa cererii reconvenţionale. Respinge ca neîntemeiată cererea reconvenţională”. Spitalul are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În urma deciziei, deputatul Emanuel Ungureanu a anunţat că va cere demisia managerului Aldea și a celor responsabili din vârful UMF pentru „abuzul” din acest caz.

Cazul Simona

Simona Tătar a fost demisă de la Pediatrie 3 la începutul anului, iar cazul său a fost relatat la vremea respectivă. Medicul nu a renunţat însă şi a acţionat în instanţă Spitalul de Copii. Între timp, a continuat să profeseze la o clinică privată, pentru că, spunea ea “e cumplit de greu să nu mai merg la serviciu”.

Reprezentanţii UMF spuneau la vremea respectivă că încadrarea Simonei Tătar pe funcția de medic cu jumătate de normă prin integrare clinică s-a datorat tocmai calității de cadru didactic în cadrul Universității, calitate care a încetat ca urmare a demisiei. „Ca urmare a acestui fapt ar trebui să înceteze și contractul de muncă cu Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii”, arătau reprezentanţii UMF,  citaţi de PressOne. Simona Tătar a fost demisă de la spitalul universitar cu toate că există un ordin de ministru care prevede că după cel puțin cinci ani în funcția de cadru didactic, un medic poate să renunţe la acea funcție și să își păstreze locul în clinică, după cum explică cei din domeniu. Ar fi vorba de o legislaţie interpretabilă, a constatat medicul. Reprezentanții UMF au considerat că au acționat legal și nu i-au acordat doctoriței Tătar acel aviz favorabil de care avea nevoie, întrucât “prin decizia dânsei a fost afectat procesul de învățământ”, potrivit unui răspuns dat portalului Stirimed.ro. Managerul spitalului a spus la rândul său că a procedat legal, după ce aceasta şi-a dat demisia de la UMF.

Cazul Simonei Tătar a devenit public, după ce părinţii copiilor trataţi de medicul clujean au lansat o petiţie de susţinere, prin care cer repunerea ei în funcţie. “Cerem reangajarea doamnei doctor Tătar Simona în cadrul Spitalului Clinic de urgenţă Cluj Napoca, deoarece prin decizia managementului de a desface contractul de muncă a doamnei doctor, au răpit copiilor şansa de a fi diagnosticaţi şi trataţi de unul dintre cei mai buni medici pediatri de la noi din ţară, doamna doctor Tătar Simona”, se arată în petiţia semnată de Camelia Mocan.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare