Închide

Viața într-un tiny house. Cora, 36 de ani, freelancer în web design și marketing, pentru cei care vor o tiny house: ”să investească în surse sustenabile de energie și apă”

Economie by Actual de Cluj - iun. 06, 2021 2 1089

Mai mulți români și-au regândit relația cu spațiul și au ales să locuiască într-un tiny house. Pentru ei, fericirea stă în lucrurile mici, la propriu. Am vrut să aflu de ce au luat această decizie și cum e să locuiești zi de zi într-o casă mică. Cu avantaje și dezavantaje.

„Living outside the box” este o serie HotNews.ro despre oamenii care au ales un alt stil de viață decât cel convențional. De la orășenii care s-au mutat în autorulote, la cei care au lăsat orașele pentru viața la țară sau cei care trăiesc în așa-numitele „tiny house”, de doar câțiva metri pătrați, vom prezenta perspective diferite de viață altfel.

Mișcarea tiny-house este una arhitecturală și socială, al cărei obiectiv este acela de a promova spațiile mici, simplitatea și ideea de a „trăi cu mai puțin.”

A alege un astfel de trai înseamnă și o variantă eco-friendly în raport cu industria imobiliară, o modalitate de a salva bani, dar și o opțiune fezabilă pentru cei care-și doresc o casă pe pământ, dar nu au bugete generoase pentru implementarea acestora.

 

Cora, 36 de ani, freelancer în web design și marketing, pentru cei care vor o tiny house: „să investească în surse sustenabile de energie și apă”

Cora trăiește într-un tiny din august 2020. Înainte de a se muta a locuit cu părinții, dar mereu și-a dorit să aibă un loc al ei departe de oraș, cât mai aproape de natură. Împreună cu iubitul ei s-au mutat în Tureni, localitate aflată la 25 kilometri depărtare de Cluj, orașul ei natal.

Tinerii au apelat la un tiny construit de Rot Resort, construit conform nevoilor lor. Are 30 de metri pătrați utili și dispune de living cu bucătărie, baie și dormitor. Casa a costat 30 de mii de euro și a venit complet mobilată și utilată.

„Toate electrocasnicele le-am achiziționat separat și le-am trimis companiei pentru a fi încorporate în mobilier. Apă avem din fântână și suntem racordați la rețeaua electrică. Cât despre încălzire, am optat pentru cea electrică (convectoare și șemineu)”, mai spune co-fondatoarea ONG-ului Community, pentru protecția mediului.

Stil de viață și cheltuieli

Nu doar casa a contribuit la un nou stil de viață ci și faptul că s-au mutat de la oraș la țară, de la a trăi cu părinții, la o locui singuri.

Ea spune că un tiny este amplasat, în general, la sat sau în natură, așa că trebuie să-ți asumi faptul că vei avea o curte, poate o grădină, iar acestea trebuie îngrijite.

„Totodată, în funcție de terenul unde o amplasezi, pot apărea investiții financiare considerabile, pentru amenajarea acestuia.” Ei nu plătesc apa, gaze naturale sau cheltuieli comune, însă costurile energiei electrice pe perioada iernii sunt destul de ridicate – 800 lei/lună în perioadele de iarnă și 300 lei în lunile calde.

După finalizarea lucrărilor de amenajare a terenului ei se așteaptă la o scădere a cheltuielilor, dar vor opta și pentru surse de energie electrică sustenabile.

Avantaje & dezavantaje

Cora spune că avantajele nu pot fi atribuite direct unei tiny house. În cazul lor, avantajul principal a fost rapiditatea cu care a fost construită și amplasată (trei luni), cât și a faptului că a venit complet mobilată și utilată.

Un alt plus este faptul că au o căsuță pe roți și poate fi mutată în clipa în care vor găsi terenul mult visat, într-un loc remote, în mijlocul naturii.

„Cele mai multe avantaje sunt legate de poziționarea căsuței, faptul că putem petrece mai mult timp în aer liber și avem legume proaspete din grădină, ne permitem un trai prietenos cu mediul (de exemplu utilizăm mare parte din deșeurile menajere în compost pentru grădină sau hrană pentru animale)”, completează ea.

Dezavantajele sunt date de teren și investiția financiară care le-a depășit așteptările (plus 10.000 de euro). ”Terenul fiind folosit în agricultură, am fost nevoiți să amenajăm un drum pe proprietate. Pentru a putea folosi spațiul de sub casă pentru depozitare, am ales să facem o placă de beton pentru a amplasa căsuța”, spune Cora.

Celor care vor să facă un astfel e pas, ea le recomandă: „Să opteze pentru o casă mobilă, astfel încât să nu fie legați de un loc și să investească în surse sustenabile de energie și apă.”

2 comentarii

  1. cum si-a obtinut autorizatie de construire in Tureni? vad ca nu se spune nimic in articol daca e legal sau nu. Cum crede proprietara casei ca poate sa isi amplaseze locuinta unde vrea ea, chiar si in mijlocul padurii?

Scrie un comentariu