Închide

Vestigii romane pe șantierul Parcului I.L. Caragiale din Cluj/ Primăria ar dori conservarea și punerea lor în valoare pentru public

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 12, 2024 0 242

Mai multe porțiuni de zid român au fost descoperite pe șantierul de modernizare a Parcului I.L Caragiale, odată cu săpăturile pentru decopertarea Canalului Morii. Potrivit oficialilor Primăriei, s-a dori conservarea și punerea în valoare a vestigiilor.

 

”Cireașa de pe tort, este un lucru unic descoperit în România, MNIT a reușit să găsească o incinta din epoca română. Se sapă la 4 m adâncime, ce vedeți acolo jos, zidul chiar de jos este fortificația română a orașului (anii 117-124), deasupra este partea medievală. Un asemenea zid de incintă mai găsim pe Napoca 15, unul în zona Teatrului de păpuși Puck, nu a fost descoperită încă extremitatea dinspre nord – se presupune că ar fi în zona Prefecturii. Acest zid este parte a fortificației române Napoca. Ce vrem noi să facem aici? Să o lăsăm deschisă, să se poată bucură clujenii, profesorii să poată veni aici să facă ore. Am cerut specialiștilor să vină se ne spună cum să conservăm această zonă”, a declarat primarul Emil Boc.

Lucrările la Parcul I.L Caragiale sunt executate de Nord Conforest. Proiectant este biroul arhitectului Vlad Rusu.
Același proiectant a propus, pe un alt șantier al Primăriei din zona centrală (strada Ferdinand și zona adiacentă)  unde s-au descoperit vestigii, marcarea acestora cu plăcuțe informative pe trotuare.

Tot în zona stării O Petrovici există ruine romane în cadrul unei clădiri private de birouri (construită de Septimiu Pop), acoperite cu sticlă, însă greu accesibile publicului după ce în spațiu de pa parter s-a mutat un chiriaș și a făcut lucrări de renovare.

https://actualdecluj.ro/cu-arta-tanara-sub-birouri-spatiu-expozitional-desenat-printre-ruine/

 

 

Foto: captură video

– Strada G. Barițiu – suprafață amenajată 2.215 mp.

Amenajarea acestor spații se va realiza în corelare cu proiectele realizate anterior pentru strada Regele Ferdinand și străzile adiacente.

Se va reamenaja integral suprafața Parcului I.L. Caragiale, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului decât există în prezent.

Totodată, prin acest proiect se va realiza descoperirea canalului Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor 80 cu o dală de beton. Prin descoperirea acestui al doilea curs de apă ca importanță în oraș, acesta devine parte integrantă a parcului. În consecință, se vor realiza amenajări și sistematizări pe verticală pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, însoțite de amenajări peisagere specifice cursurilor de apă.

Durata de execuție a lucrărilor este de 14 luni. Proiectarea și execuția sunt realizate de asocierea dintre S.C. NORDCONFOREST S.A și S.C. Costin și Vlad Birou de Proiectare S.R.L. Investiția este de 4 milioane de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare