Închide

Verdict în dosar complex de mită și trafic de influență, doi medici implicați luau mită ca să dea fraudulos pensii de invaliditate

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 25, 2021 0 994

Verdict într-un dosar complex de fraudă în care zeci de persoane au obținut în mod fraudulos pensii de boală, prin mijlocirea unor medici ”unși” cu sume substanțiale de bani. Zeci de persoane au fost trimise în judecată iar condamnarea a sosit în urmă cu câteva zile.

În dosar sunt inculpate nu mai puțin de 53 depersoane, între care doi medici și un intermediar acuzat de trafic de influență, iar restul – pacienți acuzați de dare de mită.

Cei doi medici inculpați sunt Alexandru Faur, medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Cluj, pentru luare de mită în formă continuată, Carmen Teodora Gruiţă, medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, pentru luare de mită în formă continuată.

Gruiță a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare și doi ani de interzicere a dreptului de a emite documente medicale destinate a fi folosite în vederea evaluării capacităţii de muncă ori a handicapului fizic, ca pedeapsă complementară. De altfel, toți inculpații au fost condamnați cu suspendare, exceptând intermediara, Aurica Calman, care a fost condamnată la închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă în formă continuată, la patru ani și patru luni de închisoare. În sarcina sa au fost reținute nu mai puțin de 76 de acte materiale de dare de mită iar la perchezițiile domiciliare în casa sa au fost găsiți 11.000 de lei și 400 de euro, care au fost blocați sub sechestru asigurător.

Medicul Alexandru Faur, acuzat de luare de mită – nu mai puțin de 77 de acte materiale – a decedat între timp. În consecință procesul penal față de acesta a încetat.

Reținem din motivarea deciziei:

În ceea ce privește individualizarea pedepselor, pentru toți inculpații se va ține cont de pedepsele prevăzute de lege – de la 2 la 7 ani închisoare pentru infracțiunile de cumpărare de influență, trafic de influență, respectiv dare de mită, de la 3 la 10 ani închisoare pentru infracțiunea de luare de mită – ale căror limite vor fi reduse cu o treime, devenind de la 1 an și 4 luni închisoare la 4 ani și 8 luni închisoare pentru primele trei infracțiuni, respectiv de la 2 ani la 6 ani și 8 luni închisoare pentru ultima, de gravitatea relativ ridicată a infracțiunilor de care au fost acuzați, de periculozitatea scăzută a inculpaților – care nu au antecedente penale, de faptul că, din nou, credibilitatea și integritatea sistemului medical românesc, în general, a scăzut ori a fost pusă la îndoială prin astfel de fapte, care au ajuns la cunoștința opiniei publice, de numărul mare de acte materiale reținute în sarcina inculpatei Calman, de mentalitatea greșită a persoanelor dintr-o întreagă zonă geografică a județului Cluj, cărora li se pare acceptabil să obțină într-o astfel de modalitatea pensia de boală.

Este regretabil faptul că, deși actele medicale depuse la dosarul cauzei relevă pentru o bună parte din inculpați afecțiuni medicale reale, aceștia nu au considerat de cuviință să obțină pensia de boală în mod legal, parcurgând etapele necesare, însă au considerat normal să parcurgă același tip de etape însă pentru afecțiuni de care nu suferă, prin cointeresarea materială a unor medici.

Evident, astfel de infracțiuni nu s-ar putea comite dacă unii medici nu ar fi perpetuat practicile din perioada comunismului – de genul că la medic trebuie în mod obligatoriu să îi dai ori o atenție – ca să primești atenția de care ai nevoie, ori o răsplată – pentru ca și pe viitor să poți apela la aceleași servicii ori ca să ”nu te faci de rușine” – pe tine ori pe cel care intervine pentru tine.


 

Despre Aurica Calman:

Este adevărat că inculpata nu are antecedente penale, că a obținut și venituri licite de-a lungul vremii, că are perspectiva de a nu mai comite astfel de infracțiuni, beneficiind de suportul familiei, însă nu se poate face abstracție de faptul că, cel puțin la nivelul anului 2019, ea a dobândit venituri preponderent din mecanismul pe care l-a pus la cale, activitatea acesteia nefiind stopată decât de intervenția organelor judiciare alertate de o persoană indignată de astfel de manevre. Numărul persoanelor care au fost racolate de inculpată sau care au apelat la serviciile ei este uriaș dacă avem în vedere un interval de timp de cca. 10 luni, remarcându-se și faptul că sumele de bani câștigate de inculpată erau în unele cazuri mai mari decât cele de care știau cumpărătorii de influență, în sensul că deși ea le spunea că la medici ajunge suma de 600 lei, în realitate ajungea doar jumătate din aceasta, restul fiind însușit de inculpată. Așa s-a întâmplat și în cazul în care a intervenit investigatorul sub acoperire.

Despre inculpata Carmen Gruița:

În ceea ce privește pe inculpata Gruița, este regretabil că a acceptat să fie dirijată în activitatea ei de medic de o persoană cu o pregătire profesională mult inferioară, pentru sume mici de bani ori produse alimentare ori alcoolice, atenții despre care spunea că nu erau necesare, pe care nu le pretindea, dar pe care le accepta din obișnuiță, din cutumă. Instanța are însă convingerea că tot stresul îndurat de la momentul flagrantului, experiența unei astfel de acuzații și a întregului proces penal și-au pus amprenta asupra conștiinței inculpatei, în așa măsură încât aceasta să nu mai repete niciodată o conduită care să o aducă într-o situație similară. De aceea, având în vedere și îndeplinirea celorlalte condiții prevăzute de art. 91 din Codul penal, executarea pedepsei ce va fi aplicată va fi suspendată sub supraveghere.


 

Doar un exemplu din dosar – unul dintre pacienți a aflat în 2018 despre împrejurarea că ”o doamnă din Negreni” identificată ulterior ca un medic expert, ”se ocupă cu obținerea pensiei de boală”. În acest context a apelat-o și i-a cerut ajutorul. Prima întâlnire între cele două inculpate a avut loc în Cluj, la finele anului 2018, ocazie cu care is-a pus în vedere că e nevoie să plătească 500 de lei pentru un medic, 100 de lei pentru deplasare și apoi încă 500 de lei din prima pensie primită fraudulos, contravaloarea pensiei pe o lună, fapt care s-a și întâmplat.

Decizia a fost luată de instanța Tribunalului Cluj în urmă cu două zile și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare. Citește și:

Medici și pacienți trimiți în judecată la Cluj pentru luare și dare de mită

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare