Închide

Vamos a la playa: timp de aproape o săptămână, plaja din Grigorescu s-a transformat în litoral. Arhitect: „așa ar trebui să fie aici tot timpul”

Actual de ClujActualitateTop News by Luminiţa Silea - aug. 14, 2018 0 932

Asociația coordonată de arhitectul Dan Clinci, Urbannect, a mutat prin tot orașul o sufragerie urbană cu evenimente pentru clujeni. Apoi a creat o rețea de oameni care pot genera evenimente și au adus pe harta orașului un loc temporar care poate găzdui diferite manifestări, botezat H33 și funcțional încă pe strada Horea pe amprenta unui spațiu industrial al unei companii clujene care urmează să fie convertit în proiect imobiliar.

Anul trecut, asociația a venit cu „arca H33 de evenimente” și pe plaja din Grigorescu. Cu un an înainte, a făcut la fel, dar pe o vreme total nefavorabilă. Anul acesta, între 7-12 august a continuat proiectul și a propus clujenilor, tot pe plajă, un experiment urban, după cum i-a zis Clinci: plaja-litoral de cartier .

”Plaja Grigorescu e un loc plin de farmec. Are și o plajă de nisip și un tăpșan înierbat, are sălcii bătrâne și umbroase, și mai ales are apa râului la picioare. Noi îi vom aduce distracția și relaxarea. Piscine, șezlonguri, jocuri de plajă și de societate, muzica ambientală, concursuri, quiz, ateliere pentru copii, concerte, petreceri, ateliere culinare, food & drinks și, mai ales, aerul de vacanță. RadioVacanța, turnul salvamarului, pozarul, cantina, porumbul fiert, berea, dar mai ales atmosfera de terasă ne vor ajuta să ne simțim „ca la mare”, a fost crezul asumat de Urbannect pentru evenimentele care au avut loc săptămâna trecută pe plaja din Grigorescu.

În 13 august, Urbannect aduna mobilierul de paleți, turnul salvamarului și alte acareturi instalate pe plajă, în timp de un grup de tineri cântau la instrumente în deliciul celor câțiva trecători sau utilizatori care deja s-au obișnuit ca pe plajă să fie ceva ”mișcare”. Băieții de la Urbannect strângeau cabluri și mobilier urban, iar cei de pe margine aplaudau spectacolul cu tobe și instumente care avea loc pe plajă.

Arhitectul Dan Clinci de la Urbannect a încadrat evenimentele propuse clujenilor pe plajă la categoria experiment urban, „destinat să demonstreze că orașul câștigă succes și notorietate prin acțiuni inovative, dezvoltate interactiv, la nivelul străzii și invitând cetățenii să devină actori în transformarea dinamică a orașului.”

Arhitectul Eugen Pănescu spune, însă, că deja s-a trecut de faza de experiment și că ceea ce se întânplă la Vamos a la Playa este o stare de normalitate care ar trebui perpetuată pe plaja din Grigorescu. „Văd aici zeci de oameni și marea majoritate sunt riverani. Ceea ce se întâmplă aici acum ar trebuie să se întâmple în fiecare zi. Așa ar trebui să fie aici tot timpul. Poate nu ar strica să existe o sumă de bani la bugetarea participativă pentru ca ea să garanteze organizarea de evenimente pe plaja din Grigorescu”, a subliniat arhitectul Eugen Pănescu care a participat la evenimente pe plajă, chiar însoțit de cățelul său Stela.

Zilele cu soare, evenimente, ateliere, licori estivale, muzică, mini piscine, au adus pe plaja din Grogorescu zeci de oameni: familii cu copii, pensionari, oameni care obișnuiesc să iasă în cartier într-un alt loc boem de pe malul râului (Cotton Club), dar și clujeni din alte zone ale orașului.

„Să auzi Radio Vacanța pe o plajă din Cluj, asta presupune nu numai să existe cineva care se gândește la asta, ci și să existe o plajă în Cluj. Urbannect se ocupă de amândouă la Vamos a la Playa, unul dintre proiectele mele preferate din Cluj. Cred că ce îi lipsește cel mai mult proiectului e ca el să se deruleze pe durata întregului sezon estival, în fiecare an”, a spus și directorul Centrului Cultural Clujean, Ştefan Teişanu, care a savurat o parte din evenimente pe plaja din Grigorescu.

Centrul Cultural Clujean, asociația continuatoare a celei care a instrumentat candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană, face și ea un festival al Someșului – Sunt riveran – pentru a atrage clujenii către râu și utilizarea spațiilor de-a lungul malurilor prin diverse evenimente. Anul acesta festivalul va avea loc la finalul lunii septembrie. Asociația testează pentru Primărie și potențialul unor spații neutilizate din oraș pentru transformarea lor fie în pietonale, fie în locuri mult mai prietenoase cu locuitorii. Vamos a la Playa este un concept construit de Urbannect cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

A debutat în 2015 și s-a desfășurat în luna august a fiecărui an, în aceeași locație: Plaja Grigorescu. Proiectul susține strategia noastră de a promova experimentarea nemijlocită a spațiului public și de încurajare a cetățeniei active, după cum a explicat Clinci.

Vezi și: Arca lui Clinci e ancorată la nisipurile de aur din Grigorescu. Mai sunt două zile să mergi să vezi ce-a adus pe Someș în sus

„Ar fi cazul ca pe plajă să avem tot timpul mobilier din acesta din paleți. Poate ar trebui să rămână niște șezlonguri, o măsică, niște bănci, pentru a fi utilizate de cei care vin pe plajă și în afara zilelor cu evenimente. Primăria ar trebui să gândească, poate printr-un concurs, un mobilier neintruziv pentru aceasta plajă”, a fost opinia unui obișnuit al evenimentelor publice din Cluj.
.
Ovidiu Cîmpean, director în Primărie, a declarat că ediția din 2018 a Vamos a la Playa este o reușită, aducând mult mai mult public și de câteva ori mai mulți copii pe plajă decât într-o zi obișnuită de vară. „Un alt aspect pozitiv este faptul că a existat și o colaborare internațională cu o echipă a Centrului Urban din Torino. Echipa din Torino a organizat un atelier de gătit preparate tradiționale, apreciate de clujeni. Oricum, odată cu Masterplanul pentru Someș noi vrem să creăm în oraș și mai multe plaje urbane pe modelul celei din Grigorescu, în care clujenii să aibă un acces facil la apă și care să permită funcțiuni culturale”, a mai spus Cîmpean, participant activ și el pe plaja din Grigorescu.

„Pentru Urbannect, Vamos a la Playa nu este doar încă un proiect. El se alătura Sufrageriei Urbane, în care am adus sentimentul de „acasă”, în piețele publice, H33-ului în care am transformat o fabrică părăsită în Hub Social Inovativ, toate formând la un loc acel vehicul conceput să dinamizeze spațiul public prin invitarea cetățenilor înșăși să se transforme din spectatori în actori. Tot acest ansamblu de concepte se bazează pe experimentarea directă și nemijlocită a orașului. Propunerea noastră este una simplă și nesofisticată, bazată pe faptul ca noi toți avem nevoie să folosim orașul, sa interacționăm cu el, să ne simțim astfel parte a ființei urbane. În cadrul Vamos a la Playa aducem trăirea litoralului și a vacantei în mijlocul orașului. Șezlongurile, piscinele, jocurile, concertele, muzica de radio, salvamarul, toate sunt destinate sa ne transporte senzorial în inima Vacantei. E încă un exercițiu de transformare, de conectare, un exercitiu efemer dar cu impact afectiv profund”, a spus Dan Clinci, post eveniment. Aceasta după ce în 13 august a strâns acareturi de 5 tone care au servit în exercițiul urban de pe plajă.

După ce Urbannect a plecat, a fost cam așa:

Așa a arătat plaja din Grigorescu, cu evenimente:

sursa foto: Somesul Nostru

 

 

sursa foto: Somesul Nostru

sursa foto: Dan Clinci

sursa: Dan Clinci

 

IMG_4039

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.