Închide

Vaccinare obligatorie pentru persoanele peste 18 ani în Austria. Germania ia în calcul o măsură similară

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 17, 2022 0 254

Austria urmează să adopte un proiect de lege prin care va revizui planul de vaccinare împtriva Covid-19 și să impună obligativitatea vaccinării pentru toate persoanele peste 18 ani. Măsura urmează să se aplice din 1 februarie iar din martier, cei care nu se vor conforma, riscă sancțiuni până la 3600 de euro. Circa 27.000 de persoane au protestat sâmbătă în capitala austriacă, Viena, împotriva acestor măsuri, oamenii acuzând că se încalcă libertăţile individuale. Și alte țări au reguli prin care tinerii sunt încurajați sau chiar forțați să se vaccineze. Spre exemplu, în Franța, cei care au peste 16 ani vor trebui să facă dovada unei scheme complete de vaccinare pentru a avea acces în majoritatea locurilor publice.

În Austria, măsura imunizării anti-COVID se extinde la o scară mai largă. De luna viitoare, aceasta va deveni obligatorie pentru toţi adulţii, altfel riscă amenzi de până la 3.600 de euro.

Guvernul austriac a revizuit planul de vaccinare împotriva COVID-19, astfel că imunizarea va deveni obligatorie. De la 1 februarie, măsura se va aplica obligatoriu tuturor, începând cu vârsta de 18 ani, în loc de 14, așa cum se prevedea anterior. Campania de imunizare se va desfăşura în trei etape. Autorităţile austriece vor notifica printr-o scrisoare fiecare familie pentru a le reaminti noile reguli, iar de la jumătatea lunii martie poliţia va începe să-i controleze direct pe oameni dacă s-au vaccinat anti-COVID. Dacă nu fac dovada imunizării, riscă amenzi de până la 600 de euro. Dacă aceste măsuri nu vor creşte rata de vaccinare la nivel naţional, guvernul va trece la cea de-a treia fază: le vor trimite din nou notificări persoanelor care nu s-au conformat, urmând ca ulterior să fie programate automat pentru a fi vaccinate. Dacă nu se prezintă, amenzile vor urca până la 3.600 de euro.

În Germania, un proiect similar, apărat de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârşitul lui ianuarie.

În schimb, parlamentul francez a adoptat definitiv, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare. Legea impune ca toate persoanele de peste 16 ani să facă dovada vaccinării pentru acces la activităţi recreative, restaurante şi baruri, târguri, locaţii turistice şi în transportul public inter-regional. Un test negativ nu va mai fi acceptat, cu excepţia situaţiei în care persoana se deplasează spre unităţile sanitare.

Pe de altă parte, Danemarca a redeschis locurile de divertisment şi culturale, în ciuda numărului mare de contaminări. Vizitatorii trebuie să poarte mască de protecţie şi să facă dovada certificatului COVID. Cu o populaţie de 6 milioane de locuitori, Danemarca a înregistrat în ultima perioadă, zilnic, peste 20.000 de noi îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, oficialii din domeniul sanitar susţin că infectările au ajuns la o fază de platou, în condiţiile în care numărul de pacienţi internaţi în spital cu COVID-19 pare să se fi stabilizat.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu