Închide

Sondaj despre problemele deșeurilor în Cluj: Salubritatea a devenit un serviciu excesiv de scump pentru clujeni, 65% dintre cei chestionați invocând această problemă

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 25, 2023 1 1580

Aleșii locali USR din tot județul au semnalat deficiențele serviciilor de colectare a deșeurilor din zona 3 și 4, întârzierile în implementarea conformă a instrumentului de plată conform greutății deșeurilor, întârzierile în finalizarea investițiilor la CMID și operarea acestuia, costurile ridicate ale serviciului public județean de gestionare a deșeurilor ca urmare a disfuncționalităților sistemului în zonele 3 și 4, dar aceste apeluri au fost ignorate de autorități.

Reamintim că din iunie 2021, Supercom a început să preia în operare colectarea deșeurilor de pe teritoriul județului Cluj și la sfârșitul lunii ianuarie 2023 în mun. Cluj-Napoca.

„Debutul Supercom în zona metropolitană Cluj-Napoca și Huedin nu a fost unul plăcut pentru cetățeni. În toată zona au început să apară probleme pe toate palierele: de la probleme legate de accesul la informații privind noul Operator și noile condiții în care va fi furnizat serviciul de salubrizare, la probleme legate de înțelegerea termenilor contractuali și până la problemele cu impact semnificativ mare perceput de cetățeni, respectiv cele legate de întârzieri în ridicarea deșeurilor și în dotarea cu containere și pubele. La Cluj-Napoca, clujenii obișnuiți să colecteze separat în clopotele dedicate fiecărei fracții au văzut cum peste noapte infrastructura de colectare a dispărut”, se precizează în informarea transmisă de USR Cluj.

USR Cluj a efectuat un sondaj, discutând cu peste 1000 de clujeni pentru a verifica dacă observațiile privind serviciul public deficitar prestat de noul operator de salubritate sunt reale.

„Pe scurt, salubritatea a devenit un serviciu excesiv de scump pentru clujeni, așa cum au constatat peste 65% dintre cei cu care am discutat, iar calitatea serviciilor este departe de nivelul promis, inclusiv echiparea cu recipiente de colectare întârziind nejustificat pentru mai bine de 62% dintre aceștia. Totodată, clujenii au văzut cum a devenit o regulă colectarea haotică a fracțiilor, fără să se țină cont de bunele practici de colectare, așa cum au constatat peste 62% dintre cei chestionați”, se precizează în informarea USR (vezi foto jos).

Cea mai gravă problemă a sistemului actual este, însă, încălcarea flagrantă a promisiunii unei facturi cinstite, pe măsura cantității de deșeuri produse de fiecare gospodărie. Cazurile de răspunsuri în care fiecare fracție este cântărită individual sunt extrem de rare.

„Pentru a asigura un serviciu de calitate și conform, este imperativ ca fiecare actor implicat să își cunoască și să își exercite drepturile și obligațiile iar identificarea și adresarea/ soluționarea oricărei disfuncționalități să fie realizată cât mai aproape de locul apariției, la nivel local. Printre acestea, se află și obligația operatorului de salubritate, Supercom de a cântări deșeurile, de a asigura colectarea separată a deșeurilor prin dotarea corespunzătoare cu recipiente de colectare, cu respectarea codului de culori, prin adaptarea frecvenței de ridicare a deșeurilor la cantitățile generate în fiecare zonă, prin ridicarea separată și conforma a deșurilor pe fracții, utilizând mașini dedicate tipului de deșeu colectat, de a asigura accesul la informații de interes public precum afișarea, în timp real, a traseului flotei auto utilizată pentru colectarea și transportul deșeurilor utilizând o hartă online funcțională”, se precizează în informarea USR.

Reprezentanții formațiunii politice transmit că vor continua să monitorizeze implementarea noului serviciu de salubritate și respectarea bunelor practici.

„Prezentul sistem de salubritate a fost lansat cu promisiunea alinierii județului Cluj la standardele, țintele și principiile aplicate de țările civilizate în managementul deșeurilor, precum și cu promisiunea transparentizării acestui domeniu și a eradicării banilor gri din deșeuri. Pentru ca acest deziderat să devină realitate avem nevoie de autorități publice cu adevărat responsabile și implicate în asigurarea și optimizarea serviciilor de utilitate publică”, se precizează în informarea USR.

Rezultatele și această analiză se găsesc și pe: https://cluj.usr.ro/analiza-sistem-salubritate/

Un comentariu

  1. In alte tari europene este muuuult mai ieftin, de aia se tot chinuie italienii sau chiar nemții să și-l exporte. Adică să-l mute pe al lor la noi 😂 Sigur că atunci când întrebi persoanele pe drum vor spune despre orice că este foarte scump, dat ia întrebați-i de ce nu reciclează? De ce îl aruncă la grămadă? De ce nu îl valorifica în automate, astfel încât gunoiul menajer platit să fie mai puțin? Înainte de a scrie tot felul de bazaconii, ce ar fi să și utilizați capul la ceea pentru ce este destinat?

Scrie un comentariu

Articole similare