Închide

Urbanismul din Cluj: Foști secunzi ai primarului Boc la Primărie, Sorin Apostu și Adrian Popa fac afaceri imobiliare împreună/Firma lor a fost sancționată cu o amendă de 1000 de lei și a fost dată în judecată de Emil Boc pentru lucrări nelegale la subsolul unui bloc de pe strada Cosașilor

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - apr. 23, 2023 0 3773

Primăria se războiește în instanță pe spețe urbanistice cu o firmă, deținută de doi foști oameni de încredere ai primarului Emil Boc, la conducerea orașului, societate care a edificat deja ansamblul imobiliar în cauză în Cluj și l-a vândut integral. Firma GPA Real Estate Invest SRL a fost chemată în instanță în vara lui 2022 pentru a desființa o serie de lucrările de construcții executate nelegal la subsolul unui bloc de locuințe de pe strada Cosașilor 3-7 din Cluj-Napoca, arată gazetadecluj.ro. Instanța a dat o primă decizie în acest caz, obligând societatea să se conformeze cererii Primăriei, însă aceasta a fost atacată cu apel.

Societatea în cauză, care a vândut deja ansamblul de pe Cosașilor (Nordum Residence – cu PUZ realizat de Arhimar și avizat în februarie 2017 de arhitectul șef, aprobat în februarie 2018 de Consiliul Local și autorizat în iunie 2018, cu autorizație modificată în iulie 2018), este deținută, potrivit datelor de la Recom de fostul primar (și viceprimar) din Cluj, Sorin Apostu, fostul viceprimar retras din politică, Adrian Popa și Mariette Sofia Adam (potrivit mediei locale, mama fostului director de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, Adam Laszlo).

Societatea a realizat în 2020 și 2021 un profit brut declarat de aroape 30 de milioane de lei.

 

Potrivit agazetadecluj.ro, în iulie 2022 primarul Emil Boc a acționat în instanță fima GPA Real Estate Invest SRL, iar la finalul anului trecut magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au admis cererea de chemare în judecată și au obligat societatea să desființeze lucrările de construcție executate nelegalla asamblul de pe Cosașilor 3-7 (Nordum residence)  în termen de 60 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, în caz contrar ducerea la îndeplinire a obligațiilor urmează să fie asigurată de Primăria Cluj-Napoca, pe cheltuiala respectivei societăți.

„Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de pârâta G.R.E.I. SRL prin întâmpinare. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul PRIMARUL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA, Emil Boc, (…) în contradictoriu cu pârâta GPA REAL ESTATE INVEST SRL (…) şi, în consecinţă: Obligă pârâta să desfiinţeze lucrările de construcții executate nelegal la imobilul situat în Municipiul Cluj-Napoca, str. Cosașilor (…) în termen de 60 de zile de la de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, în caz contrar autorizează reclamantul să desfiinţeze lucrările executate nelegal, pe cheltuiala pârâtei. Obligă pârâta să achite reclamantei cheltuieli de judecată în cuantum de 20 lei reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Cluj-Napoca.”, se arată în soluția pe scurt a Judecătoriei Cluj.

„Instanţa nu poate dispune altă măsură decât desfiinţarea lucrărilor neautorizate, o altă măsură fiind de natură a încuraja haosul urbanistic şi abuzul de drept. În cauza de faţă, instanţa constată că pârâta avea la dispoziţie 365 zile pentru intrarea în legalitate şi deşi termenul care i s-a acordat a fost depăşit, nu a făcut niciun demers în vederea punerii în aplicare a sancţiunii complementare stabilite prin procesul-verbal de contravenţie.”, citează aceeași sursă din motivarea deciziei.

Serviciul Control-urbanism e efectuat controale în octombrie 2020, sacționând societatea cu 1000 lei/Verificări suplimentare s-au făcut abia în 2022

Potrivit inspectorilor Primăriei, care au efectuat un control în octombrie 2020, societatea GPA REAL ESTATE INVEST a executat lucrări fără a deține autorizație de construire valabilă, la subsolul unui bloc de locuințe – adăpostul de protecție civilă –  adică desfacerea ușii de acces în adăpost și acoperirea găurilor de evacuare de la adăpostul pentru protecție civilă – și a fost sancționată cu 1000 de lei. În urma controlului, s-a dispus ca în termen de un an firma să intre în legalitate, adică să se obțină  autorizației de construire pentru lucrările efectuate sau, în caz contrar, acestea să fie desființate. Societatea nu s-a conformat. Serviciul de control urbanism a făcut verificări suplimentare abia la începutul anului 2022 și au constatat că situația a rămas neschimbată, ca la primul control.

Apostu a intrat oficial în societate abia din mai 2021

În momentul în care s-a aprobat proiectul imobiliar al GPA Real Estate Invest de către Consiliul Local (în 28 feb 2018), firma apărea cu următorul acționariat:  Marius Radu Gheorghe, cu 60%, Lukacs Adam Laszlo, cu 20%, și Adrian Popa, cu 20%. Potrivit zcj.ro, Marius Radu Gheorghe vine de la București, dar are două firme cu care dezvoltă proiecte în Cluj, ambele cu oameni apropiați de zona politică: GPA Real Estate, cu Adi Popa, fost viceprimar PDL (apoi PNL) în perioada Sorin Apostu, și Kamen Residence, în care este partener cu Nicolae Călin Așchilean, fostul patron al restaurantului Aroma care deține firma Comsis Service SRL și prieten al lui Sorin Apostu. Lukacs Adam Laszlo, un apropiat al lui Adi Popa, a fost șef pus politic de PDL la Casa de Cultură a Studenților (CCS). Presa scrie că imobilul CCS a fost renovat, când director era Lukacs și când primar era Apostu, de nimeni altcineva decât Comsis Service SRL, a lui Așchilean.

În mai 2021, firma GPA Real Estate Invest și-a schimbat acționariatul, Marius Radu Gheroghe ieșind din societatea. Un pachet de acțiuni (35%) a fost preluat de firma ABS ANTREPRENOR CONSTRUCT reprezentată legal de Sorin Apostu. Adrian Popa a rămas și el cu un pachet de 35% din acțiuni iar celălalt pachet de 30% a fost preluat de Mariette Sofia Adam (potrivit mediei locale, mama fostului director de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, Adam Laszlo). Administator al societății este Adam Laszlo. Potrivit datelor raportate la finanțe, societatea a realizat un profit brut în 2020 de peste 21,7 milioane lei și în 2021 de peste 6 milioane de lei.

Ansamblul imobiliar edificat de societate pe Cosasilor 3-7, Nordum Residence, a fost vândut în integraliate încă din 2021.

(ansamblu Nordum Residence, decembrie 2022 – sursa googlemaps.ro)

Adrian Pop a fost viceprimar în Cluj-Napoca și ulterior consilier local, președinte al comisiei de urbanism a Consiliului Local. El s-a retars din politică și a demisionat din Consiliul Local în decembrie 2014, după scandalul de corupție și trimiterea în judecată a primarului Sorin Apostu.

Sorin Apostu a fost director tehnic, mâna dreaptă a primarului Emil Boc, viceprimar și apoi primar în Cluj. El a fost condamnat pentru fapte de corupție și și-a ispășit pedeapsa cu închisoarea pe care a primit-o.

Societatea GPA Real Invest a fost dată în judecată și de ASOCIAŢIA PROPRIETARILOR DE PE STRADA POMPILIU TEODOR CLUJ-NAPOCA, care însă nu a primit câțtig de cauză, printr-o decizie (atacabilă cu recurs) pronunțată de Tribunalul Cluj în 2022.

 

(sursă: registrul comerțului, situație financiar GPA Real Estate Invest)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu