Închide

Urbanismul „de planșă” al primăriei blochează mașinile riveranilor din cartierul Gheorgheni

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 28, 2014 0 532

Dorințele arhitecților din Comisia de Urbanism a Primăriei traduse în proiecte avizate nu bat cu realitatea din teren, spun locuitorii unui bloc de amenajat recent pe strada Simion Ștefan, în cartierul Gheorgheni. Acește cer primăriei să le ridice interdicția de a nu-și împrejmui blocul plus desființarea alveolei de întoarcere amenajată la dorința autorității locale pe proprietatea lor. Condiținările impuse de primărie îi împiedică să-și mai scoată mașinile din garaj și să circule în condiții decente.

Locuitorilor unui imobilul cu cinci apartamente de pe strada Simion Ștefan au cerut primăriei, prin biroul de avocatură Podaru, Buciuman& Asociații, revocarea parțială a hotărârii prin care s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu în 2011 pentru amenajarea blocului în care locuiesc. Mai precis, a unor condiționări impuse la Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a primăriei: „parcela nu va fi imprejmuită spre stradă, nici spre blocurile vecine. Beneficiarul va contribui la regularizarea și lărgirea străzii, iar zona de manevră auto din incinta proprie devine o alveolă de întoarcere la capătul carosabil. Delimitarea parelei va fi făcută cu gard viu și arbori pentru protecție și agrement”.

foto: Mihai Hendea

foto: Mihai Hendea

Oamenii spun că au respectat condițiile impuse de primărie și nu au îngrădit terenul de 626 de mp pe care a fost construit blocul în care locuiesc. În plus, au amenajat și alveola de întoarcere, însă s-au trezit într-o situație ingrată. „Proprietari ai autovehiculelor din construcțiile vecine staționau neregulamentar în zona de manevră, blocând accesul și ieșirea cu autovehiculele proprietarilor de pe locurile de parcare, aceștia fiind nevoiți să își găsească metode alternative de transport, neputându-și folosi autoturismele proprii. Deși s-a solicitat sprijinul Poliției Locale pentru rezolvarea acestor cazuri, aceasta a arătat de fiecare dată că, fiind vorba despre o proprietate privată, nu poate interveni. Pentru a pune capăt acestor situații deranjante și păgubitoare pentru membrii asociației de proprietari, am solicitat emiterea unui certificat de urbanism în vederea amenajării accesului în incinta proprie prin amplasarea unei bariere retractabile automat pentru limitarea accesului auto. Certificatul de urbanism nu a putut fi eliberat având în vedere prevederile HCL nr. 130 din 2011 (prin care s-a aprobat PUD-ul, cu restricțiile amintite – n.red.)”, se arată în plângerea prealabilă.

foto: Mihai Hendea

foto: Mihai Hendea

Fiind vorba despre o proprietate privată pentru care primăria a impus condiționări, fără să o exproprieze și fără să lase proprietarii să dispună de aceasta, Asociația de propretari de pe Simion Ștefan nr. 19 susține că hotărârea luată de forul local este nelegală.

De cealaltă parte, Direcția de Urbanism a primăriei, prin șeful acesteia Corina Ciuban argumentează că respectivele condiționări impuse sunt legale. Structura de specialitate a administrației locale invocă faptul că blocurile din vecinătatea imobilului în cauză care au patru etaje nu au împrejmuiri, dar și faptul că aleea cu o lățime de patru metri care deservește constucția nu permite altă posibilitate de întoarcere. Mai mult, Direcția de Urbaism invocă și prevederi ale noului Plan Urbanistic General care nu a intrat încă în vigoare și care prevede împrejmuiri în cazul locuințelor construite înainte de 1990 doar pentru cele dedicate unor activități ce în mod natural au nevoie de acest tip de protecție – grădinițe, școli, licee, instituții medicale, administrative. În general părți ale subzonelor cuprinse în interiorul teritoriului rezidențial. În acest caz, la limita proprietății se vor dispune în mod obligatoriu garduri vii”, mai arată Ciuban.

Plângerea prealabilă formulată de riveranii de pe Simion Ștefan a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliul Local programată vineri. Recomandarea Direcției de Urbanism este ca forul local să nu dea curs solicitărilor riveranilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare