Închide

Unul dintre cei mai redutabili opozanți ai liberalilor la Cluj poate ajunge în forul administrativ controlat de Emil Boc

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 25, 2020 1 1519

Cu trei mandate la activ în forul Consiliului Județean, Dan Canta ar putea reveni în schema administrației clujene, de data aceasta ca ales în forul Consiliului Local. De ani de zile, primarul Emil Boc își face nestingherit propria-i lege în Consiliul Local Cluj-Napoca, cu sprijnul asigurat constant de UDMR și cu ajutorul consilierilor săi din PNL, a căror singură calitate o constituie obediența extremă. Boc a beneficiat mereu de o majoritate confortabilă în plenul Consiliului Local, bucurându-se de lipsa totală a unei opoziții vii, ferme, care să evidențieze derapajele administrative, lipsa investițiilor publice, ineficiența unor cheltuieli majore, precum și haosul urbanistic din tot mai multe zone ale orașului.

Dan Canta provine din vechea gardă a PSD Cluj care în vremuri nu demult trecute mânca administrația publică pe pâine, având ca membri cunoscuți specialiști, excesiv de atenți la orice proiect care viza cheltuirea fondurilor publice, investițiile sau domeniul statului. De altfel, spre deosebire de Emil Boc, actualul președinte al Consiliului Județean, Alin Tișe, este singurul dintre liderii liberali care s-ar putea lăuda că în periplul său a fost nevoit să se descurce și să țină piept unei aprige opoziții menținute de PSD. Și nu i-a fost ușor, pentru că vechii PSD-iști veneau cu un bagaj imens în domeniul administrației publice, cu o atitudine de vădită superioritate și cu aprig spirit combatant. Ședințele publice ale forului Consiliului Județean erau acaparate în întregime, prin 2008, de un Dan Canta, Liviu Medrea, Remus Lăpușan, sau Valentin Cuibus. După destrămarea grupului PSD – care a lăsat în urmă o construcție solidă a organizației  județene ( în 2016, un număr de 33 de primari mărșăluiau cu PSD-ul, la aproape egalitate cu PNL) – Tișe primește cale liberă. Astăzi, el aplică lecția învățată cel mai bine, respectiv anihilarea opoziției PSD care l-a terorizat ani de zile. O bună parte dintre primarii din ograda social-democraților joacă astăzi în favoarea PNL.

Dan Canta își dorește să ajungă la masa forului controlat de Emil Boc

O parte dintre vechii PSD-iști formează în prezent Pro România Cluj, Dan Canta fiind președintele interimar al organizației municipale, iar Remul Lăpușan liderul regional.

Programul Pro România a fost lansat vineri, pentru alegerile locale din Cluj Napoca, cu tânărul avocat Dan Codrean candidat pentru primărie. Pe lista de consilieri locali se va regăsi și Dan Canta, personajul care i-ar putea crea un mare disconfort primarului Emil Boc, în cazul în care Pro România va face pragul de 5% la alegerile locale. Iar această variantă nu este deloc exclusă, având în vedere destructurarea PSD Cluj și strategia lui Remus Lăpușan de a asimila electoratul clujean de stânga.

„A venit momentul să spargem această majoritate de dreapta în Consiliul Local. Să facem să dispară urbanismul de ghetou pe care l-a încetățenit Boc la Cluj. Pro România vine cu un aer proaspăt, avem colegi tineri, buni specialiști pe domeniile lor,  pe partea soicală, economică, IT, învățământ, și vrem să demonstrăm că lucrurile la Cluj Napoca se pot schimba. Dacă vorbim despre oraș verde, nu e ca în concepția lui Emil Boc, că trebuie să cumperi niște mașini. Dacă vrei un Cluj verde trebuie să gândești proiecte de energie verde și să le și aplici. Să faci digitalizare nu înseamnă să vorbești bombastic despre niște termeni învățați de la alții, ci să chiar schimbi sistemul, să aplici digitalizarea. Boc vorbește despre digitalizare toată ziua, dar la el în instituție lucrează sute de mii de oameni, sute de ghișee, n-a digitalizat nimic. Ne lăudăm că e deosebită calitatea vieții la Cluj, când și cum, dacă orașul este cumplit de scump? Fă-l mai accesibil, mai ieftin, asigură serviciile de bază, creșe, grădinițe, școli…”, a trasat Canta câteva argumente pentru Actual de Cluj.

Un alt aspect important semanlat de politician se referă la maniera în care sunt planificate investițiile de către municipalitate.

„Nu se mai poate să asistăm cum, în an electoral, se tot asfaltează în municipiu cam tot ce nu trebuie asfaltat, ca să ne lăudăm cum cheltuim fonduri europene. Dacă tot te apuci să asfaltezi, fă un concept măcar. (…). S-au apucat de piste de biciclete. Avem 10 metri într-o parte, 10 metri în altă parte. Păi fă, domnule, un concept solid, pune-l în practică! Au lărgit strada Bună Ziua, care e sensul pistelor de biciclete? Păi nu se fac nicăieri piste de biciclete pe carosabil, ca să dea bine. Pistele se fac lângă carosabil. De altfel, acolo a fost deja un accident și o să vedeți câte vor mai fi”, a comentat Canta.

El a mai ținut să reamintească marile proiecte de investiție ale Clujului, precum parcurile industriale și mai ales stadionul Cluj Arena  care s-au realizat din inițiativa sa. „Nu mai aduc în discuție Aeroportul și altele, însă proiectul stadionului, dacă nu-l porneam eu cu Nicoară (referire la senatorul Marius Nicoară, care a condus CJ-ul în mandatul 2004-2008), astăzi nu aveam niciun stadion”, a punctat Canta (foto sus).

Un comentariu

  1. Bai prostul satului de canat! ce pizda ati realizat cu stadionu cu care te lauzi? (editat)! am ajuns sa platomdi bani publici intrtinerea stadionului si a belitorilor de piele adica angajati care treiesc de deaba pe pamant.
    ?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.