Închide

Untold Universe, Sports Festival și Fundația Metropolis pun umărul la renovarea Clinicii Dominic Stanca din Cluj, cea mai veche maternitate din Transilvania, unde ultimele modernizări s-au făcut în anii 90

ActualitateAdministrațieFestivalSănătateSocialTop News by Actual de Cluj - mart. 15, 2023 0 484

Proiectul Spitale private din bani publici vine la Cluj, printr-o colaborare cu Spitalul Clinic de Urgență, asumându-și să renoveze cu 250.000 euro, fonduri atrase în principal din donații de la două festivaluri mari din Cluj-Napoca, Untold și Sports Festival, maternitatea din cadrul Clinicii de Obstetrică Ginecologie „Dominic Stanca”. Este doar prima fază a colaborării, arată Codrin Maticiuc, artizanul inițiativei, prin fundația sa Metropolis, dorința fiind ca o sumă similară să se strângă și pentru revitalizarea secției de neonatologiei din cadrul aceleiași clinici. Potrivit medicului Dan Mihu, cel care conduce clinica, cea mai veche din Transilvania, ultimele reparații capitale s-au făcut în 1994, de atunci operându-se doar igienizări.

 

După o colaborare eșuată cu Spitalul de Copii din Cluj în cazul căruia a spus că a fost refuzat de managerul actual pentru a ajuta unitatea medicală, Codrin Maticiuc a declarat că a început discuții cu managerul Spitalului Județean de Urgență din Cluj, Claudia Gherman și așa s-a conturat proiectul de renovare cu fonduri private ale secțiilor din cadrul Clinicii Dominic Stanca.

Managerul Claudia Gherman a explicat că, în prima fază, în cadrul discuțiilor avute cu câteva luni în urmă, s-a început cu un proiect de renovare a secției de Ortopedie, care are nevoie cu adevărat de investiții, având în vedere condițiile inumane oferite pacienților, însă, ulterior, s-a stabilit că respectiva unitate are nevoie de intervenții structurale, chiar de un corp nou de clădire, investiții mult mai costisitoare pentru care spitalul a inițiat o colaborare cu Compania Națională de Investiții. După această fază, proiectul a fost direcționat înspre Clinica Dominic Stanca, cea mai veche maternitate din România, funcțională de 100 de ani, în clădiri vechi, care nu au mai fost renovate la standarde din anii 90, după cum a arătat șeful structurii, medicul Dan Mihu.

Codrin Maticiuc, cel care are o asociație prin care s-a dezvoltat proiectul Spitale private din bani publici, a mai spus că prezența sa în Cluj-Napoca cu un proiect concret este un tribut adus și sponsorilor care susțin proiectele sale, festivalurile Untold și Sport Festival evenimente care sunt organizate în oraș, fondurile urmând să fie investite tot în comunitatea locală clujeană.

„Avem parteneri foarte puternici, Untold și Sports Festival, împreună ne vom ocupa de două secții ale clinicii, Maternitatea și Neonatologia. Anunțăm începerea lucrărilor și primii 250.000 de euro care vin pentru acest proiect. Renovăm și utilăm cele două secții, le aducem la nivelul standardelor anului 2023. Vreau să cred că și comunitatea din Cluj se va alătura acestui proiect”, a spus Maticiuc.

În primă fază, cu un buget de 250.000 de euro, se va renova maternitatea din cadrul Clinicii de Obstetrică-Ginecologie ”Domic Stanca” (secție cu 75 de paturi și 12 paturi la terapie intensivă). Este vorba despre reparații, în așa fel încât clădirea în care funcționează, să fie adusă la standarde din 2023. Lucrările ar urma să dureze 3 luni și să se facă etapizat, în așa fel încât activitatea medicală să fie cât mai puțin perturbată.

În a doua etapă a proiectului, se intenționează și renovarea secției de neonatologie (secție cu 38 de paturi și 8 la terapie intensivă) cu o sumă similară de 250.000 de euro, bani, despre care Codrin Maticiuc urmează să se strângă prin contribuția fanilor de la edițiile de anul acesta Untold și Nersea, dar și Sports Festival dar și prin contribuția oricărui clujean care dorește să se alăture proiectului.

„Depinde și de comunitate, de voi cei de aici, dacă stăm sau plecăm din Cluj”, a mai spus Codrin Maticiuc.

Edy Chereji, cofondator Untold Univers a arătat că apreciază că unitățile spitalicești publice au curajul să recunoască că au încă nevoie de ajutor dar și că prin astfel de inițiative este convins că oamenii își vor recăpăta încrederea în spitalele de stat. „Este cunoscut faptul că nicio clinică privată nu are competențe pe cazurile excepționale în cazul nașterilor, însă pentru cele obișnuite se apelează în continuare la sistemul privat. Sperăm ca,printr-o astfel de inițiativă, să recuperăm această neîncredere. Fanii festivalurilor organizate de noi au posibilitatea să doneze în continuare prin intermediul brățărilor fonduri spre astfel de proiecte”, a arătat Chereji.

Fondatorul Sports Festival, Patrick Ciorcilă a anunaț că, la ediția din 2023 a festivalului, între 1-4 iunie, în cadrul crosului superoilor organizat, jumătate din taxa de participare va fi direcționată înspre proiectul fundației Metropolis de la Clinica Dominic Stanca. „Acum avem un motiv și mai bun să donăm campaniei Spitale publice din bani privați pentru că alergăm pentru Cluj”, a adăugat el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu