Închide

UNTOLD Artistul care se luptă cu cancerul. Boala a revenit, el a urcat pe scenă la Cluj și-a făcut un spectacol de zile mari: „Așa depășesc fiecare zi!”

ActualitateFestivalTop News by Catalin Suciu - aug. 06, 2017 0 6686

În mai 2012, John Newman primea o veste teribilă după ce avea momente în care își pierdea vederea.
Medicii îi fac analize. „Am început să tremur de speriat ce eram.”

Tânărul află că are o tumoare pe creier. Face radioterapie și nu poate decât să spere că se vindecă. E unul dintre cei mai apreciați muzicieni britanici, creatorul piesei „Love me again”, hit care a spart toate topurile. Și multe altele.

Vestea că suferă de o boală necruțătoare la 22 de ani, câți avea atunci, nu-i frânge aripile. „Muzica e viața mea. Muncind zi de zi, pot depăși orice problemă”.

Medicii îi scot tumora pe nas într-o intervenție extrem de complicată. Nu renunță la muzică.

În vara anului trecut, John Newman se simte din nou rău. Are dureri insuportabile de cap și își face un nou control amănunțit. „Am descoperit încă una. Are celule canceroase, dar e sub control”,i-au spus doctorii.

Nu renunță nici acum. „Începi radioterapia, iar în 2017 încercăm să te operăm”. De-atunci, John Newman e în sezonul de festivaluri.

Nu renunță.

„În oricare dintre zile mă poate lovi autobuzul. Oamenii din jurul meu se miră cât sunt de pozitiv, dar asta e realitatea. Iar muzică mă ajută să trec mai departe. În fiecare zi, fiecare săptămână, fiecare lună. Fără muzică n-aș rezista. Noaptea, când stau singur, e cel mai greu. Atunci îmi apar tot felul de gânduri. Când sunt într-un festival, uit de toate. Asta e muzica pentru mine. Vreau să muncesc zi de zi”, spune într-un interviu acordat presei din Anglia.

Cazul său e oarecum asemănător cu cel al spaniolului Ramon Arroyo, ajuns erou național după ce e depistat cu scleroză multiplă, o maladie pentru care nu există tratament. Lui Arroyo îi spun doctorii că într-un an de zile nu va mai putea merge nici 100 de metri. El nu renunță și ajunge să participe și să încheie o cursă nebună, IronMan, care presupune 42 de kilometri de alergare, 3,8 kilometri de înot și 180 de kilometri de ciclism. O termină și participă an de an la altele. Boala stagnează. E un miracol, spun medicii. Scrie o carte care devine simbol. „100 de metri – A renunța nu-i o opțiune”.

Revenim la John Newman. La Cluj, urcă pe main stage la 21:15, în ultima zi de Untold. Spre deosebire de majoritatea invitaților de pe scena principală, John Newman cântă. Cu voce. Mulți nu-l înțelg. Alții fac spectacol, mixează, se joacă cu butoanele, dar britanicul își  cântă povestea.

„Sunteți fantastici și vă mulțumesc pentru primire. E a doua oară când sunt aici și sunteți printre cei mai tari”.

Newman își continuă recitalul cu microfonul. În dreapta reporterului actualdecluj.ro apar doi indivizi care, probabil nefiind obișnuiți cu diversitatea, se întreabă „cine-i ș-ăsta și ce-i cu muzica asta”.

E John Newman. Cel care ne renunță niciodată.

E la UNTOLD.

Ne revedem în 2018!

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.