Închide

Universitatea Tehnică din Cluj a scos la licitație un contract de 96 de milioane de euro pentru un centru de cercetare în Inteligență Artificială

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - mart. 13, 2023 0 2040

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a scos la licitație în SICAP un contract de 96 de milioane lei pentru construcția unei clădiri cu destinația centru de cercetare în Inteligență Artificială, transmite Economedia. Achiziția vizează doar construcția clădirii, nu și echipamentele, iar caietul de sarcini nu este public, ci disponibil numai acelor firme care, după înscrierea pe platfroma electronică, vor fi verificate de către Universitate că au o situație economico-financiară în concordanță cu datele pe care le prezintă. Finanțarea acestui proiect se face din bugetul universității. Această investiție face parte din proiectul universitar mai mare Hub-ul Național din Domeniul Inteligenței Artificiale.

Investiția de la UTCN a fost aprobată prin Hotărâre de Huvern, anul trecut, când era estimată la 126 de milioane lei. Potrivit detaliilor oferite atunci, clădirea ce va găzdui institutul va fi construită în incinta campusului universitar (din Zorilor) și va avea cinci etaje. „Decizia Guvernului României reprezintă un prim pas, extrem de important în edificarea Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA), parte integrantă a HUB-ului Român de Inteligență Artificială, o propunere orientativă de intervenție prevăzută în mod explicit în Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare. Scopul ICIA este de a răspunde provocărilor locale, naționale și internaționale în domeniul tehnologiilor inteligenței artificiale (IA), prin activități orientate spre direcțiile de cercetare cu potențial aplicativ ridicat, care vizează creșterea calității vieții prin produse inovative cu o înaltă valoare adăugată”, transmitea, la acel moment, rectorul UTCN, Vasile Ţopa.

Clădirea ce va găzdui institutul va fi construită în incinta campusului universitar și va avea un regim de înălțime de 2S+P+5E+R. Suprafața totală desfășurată a construcției va fi de 13.850 mp, în condițiile unei suprafețe construite de 2.028 mp.

Reprezentanții UTCN spun că, odată finalizată construcția lor, laboratoarele de cercetare vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație (sisteme de calcul High Performance Computer, servere specializate pentru deep learning și pentru stocare Big Data, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare etc.).

Domenii vizate de viitoarele aplicații:

  • Internet of Things, sisteme cyber-fizice, sisteme inteligente, mobilitate autonomă și conectată și soluții de tip oraș inteligent/smart city;
  • senzori și circuite integrate pentru sisteme inteligente;
  • arhitecturi integrate pentru procesarea avansată a datelor multimedia (text, voce, video);
  • robotica socială prin utilizarea inteligenței artificiale aplicată în zona roboticii non-industriale;
  • securitate cibernetică și aplicații spațiale pentru utilizare civilă;
  • e-agricultură: aplicarea tehnologiilor digitale și robotizate în agricultură – smart agri;
  • e-administrație / e-guvernare;
  • e-sănatate: diagnosticarea precoce și monitorizare, diagnosticul la distanță, telemedicină și modelare de programe informatice.
  • tehnologii de comunicare verbală om-mașină folosind inteligența artificială și tehnologii de prelucrare a limbajului natural.

Ofertele se deschid în 19 aprilie, departajarea lor se face în funcție de preț, garanția acordată lucrărilor (minim cinci ani) și experiența echipei de proiect.

Recent, Economedia.ro a relatat despre o altă universitate din România, Politehnica București, care începe un proiect din domeniul roboticii, anumte platforme pentru roboți polimorfici, în parteneriat cu o firmă privată.

Actualdecluj.ro a relatat în noiembrie că Guvernul României a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, realizarea clădirii pentru Laboratoarele de Cercetare în Inteligență Artificială a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Clădirea ce va găzdui institutul va fi construită în incinta campusului universitar (din Zorilor) și va avea cinci etaje, informează universitatea clujeană.

Mai multe aici:

FOTO. Guvernul a aprobat realizarea noului centru de Inteligență Artificială pe care îl vrea UTCN la Cluj. Cum arată proiectul de peste 25 de milioane de euro?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu